Blog | Emmy’s 2014 (Immy Verdonschot)

Het ligt inmiddels alweer ver achter ons, maar eind augustus vond de Emmy-uitreiking plaats: De televisieprijzen van het jaar. Wegens vakantie-, verjaardag-, en festivaldrukte liet deze blog daarom wat langer op zich wachten. Maar ik wilde jullie niet onthouden van een verslag van de avond. Seth Meyers presenteerde de avond, die een maand eerder werd gehouden dan in voorgaande jaren, om niet te conflicteren met het sportseizoen… Of zoals Meyers zei ‘de traditie in stand te houden van acteurs die wegrennen voor jocks’. Dat was niet het enige waar rekening mee is gehouden. Zo was het dit jaar op een maandagavond, zodat het niet tegelijkertijd zou zijn met de MTV Awards…

De show!

De show begon al goed. Zo viel Meyers al meteen MTV aan, omdat zij een avond eerder een award show hadden gehad voor videoclips. Zijn commentaar luidde ‘dat is als commerciële zenders die prijzen geven aan kabel of Netflix’. Naast dat er voldoende humor op de avond was, kon er ook worden stil gestaan bij de vele overleden bekenden van afgelopen jaar. Zo zong Sara Bareilles ‘Smile’ tijdens het in memoriam waar onder andere Paul Walker, James Avery, Philip Seymour Hoffman, Peter ‘O Toole, Shirley Temple, Harold Ramis, en Robin Williams voorbij kwamen. De laatste kreeg nog extra aandacht van Billy Crystal. Hij verzorgde een mooi tribute, met enkele van Williams’ grappen die zowel humoristisch als ook emotioneel zijn. Niet te vergeten enkele beelden van Williams uit de Tonight Show.

Blog Emmy’s 2014 (Immy Verdonschot) 3

Grootste winnaars

Grootste winnaars van de avond waren de serie Breaking Bad, The Good Wife en Modern Family. De laatste won namelijk voor de vijfde keer op rij de prijs voor beste komedieserie. Juliana Margolis accepteerde haar award met een speech waarin ze stilstond bij het feit dat het een geweldige tijd voor vrouwen is op televisie. In die zin was haar speech dan ook te vergelijken met de speech van Cate Blanchett toen ze haar Oscar eerder dit jaar ontving. Maar de koning van de avond was de serie Breaking Bad met maar liefst 16 nominaties in totaal en 58 geworven nominaties over de gehele loop van de serie. Waar Julia Roberts de categorie voor Beste Acteur in een Drama Serie nog presenteerde als een verschrikkelijke categorie wegens de onwijs getalenteerde genomineerden, gaf winnaar Bryan Cranston een zowel emotioneel als grappig dankwoord.

Opvallend

Opvallend bij de Emmy’s zijn al enkele jaren de categorieën. Dit was ook Meyers niet ontgaan. Zo opende hij met hoe opmerkelijk het was dat Orange is the New Black bij komedies geplaatst is, terwijl deze duidelijk onder drama valt. True Detective viel weer onder drama’s, wanneer deze beter bij miniserie zou passen. Zelfs Don Cheadle uit House of Lies was in de categorie komedie geplaatst. Opmerkelijke keuzes, waardoor je je bijna af zou vragen of de mensen die hierachter zitten de series wel gezien hebben. Ook was er aandacht voor het afscheid nemen van series als Dexter, Breaking Bad en How I Met Your Mother en het naderende afscheid van Glee, Two and a Half Men en Sons of Anarchy. Wat misschien nog het meest opvallende van de avond was, was dat er een recordaantal nominaties voor HBO series waren (99), waarvan er dit jaar 19 op naam van Game of Thrones stonden. Een van de grootste verrassingen van de avond was dan ook de hieraan gekoppelde revamp van tv themes door Weird Al. Zie hier zijn versie van Mad Man, Modern Family, Scandel en Game of Thrones, waar vooral de bijrol van George Martin – die echt sneller moet schrijven – voor humor zorgt.

Speeches en grappen

Maar waar de avond vooral mee werd gevuld, waren natuurlijk de grappen en de speeches van de winnaars. Een scheiding hierin is echter niet zo gemakkelijk te maken. Zo konden niet alleen Matthew McConaughey en Woody Harrelson er wat van, maar wisten ze dit jaar ook het praatje vanuit de organisatie van de Emmy’s vermakelijk te maken door Sofia Vergara op een draaischijf te zetten. Waar kwam dat op sloeg? Dat het in de televisiewereld gaat om het vertellen van goede verhalen waarbij je naar iets ‘compellings’ kunt kijken. Daarnaast wist Jimmy Fallon bijna de prijs van Stephen Colbert in te nemen, wat voor een vermakelijke speech zorgde, en kon Meyers genoeg verzinnen om een heel avond mee te vullen. Zo besteedde hij aandacht aan het afscheid nemen van series: “Wie had er verwacht dat het zieligste einde zou zijn voor de serie waarin een vader een verhaal verteld aan zijn kinderen over zijn moeder? Zo bleef Dexter leven, Jesse Pinkman maar je moeder? Die is overleden!” Meyers wist op de meest subtiele manier de verschillende genomineerde series te verwerken in zijn grappen.

Blog Emmy’s 2014 (Immy Verdonschot) 5

Andere lachmomenten kwamen van Julia Louis-Dreyfus en Cranston, wie zij Clark Gable noemde vanwege zijn snor. Niet alleen vanwege het ophalen aan herinneringen aan Seinfeld, maar zeker ook door de zoen die later in de show volgde. Een andere ontvangstspeech die bijbleef is die van Ryan Murphy over The Normal Heart, waar Mr Larry Kramer zelf voor het podium op kwam. Hierover vertelde Murphy: “It took the powers of Erin Brokovich and the Incredible Hulk to make it”. Zijn speech deed verder wellicht wat denken aan de Dallas Buyers Club, maar opvallender is natuurlijk de mooie verwijzing naar het eerdere werk van de hoofdrollen: Julia Roberts en Mark Ruffalo. Als laatste wil ik toch nog even stil staan bij de presentatie van Ricky Gervais. Hij heeft de show dit keer dan wel niet gepresenteerd, maar het zijn geen Emmy’s zonder hem. Een man die al 21 keer genomineerd is geweest voor al zijn werk en ook tijdens zijn aankondiging weet hij hier menigeen aan het lachen te krijgen.

Na zo’n avond valt altijd op hoeveel van de genomineerden nog ontbreken op mijn watchlist, welke bij deze dus zijn toegevoegd. Ook blijkt dat veel van de series die ik kijk, helaas geen erkenning binnen deze prijzen krijgen. Aan de andere kant is het dan juist leuk om te zien dat het avondprogramma over The Beatles twee keer was genomineerd en dat ook Michelle Trachtenberg enigszins genoemd kan woorden, aangezien Killing Kennedy tot de genomineerden behoorde. Kortom: Het was weer een vermakelijk avond vol humor en met mooie prijzen.

Xoxo,

Immy.

P.s. Mijn volgende blog zal minder lang op zich laten wachten 😉