Blog | HalloWhedon 5 – Een weekend vol EPICNESS (Immy Verdonschot)

Het laatste weekend van oktober ben ik altijd in Engeland te vinden. Niet voor British breakfasts, het weer of sight seeing, maar voor HalloWhedon: De conventie voor het werk van Joss Whedon (Buffy, Angel, Firefly, Dollhouse, The Avengers, Marvel’s Agent’s of S.H.I.E.L.D. en nog veel meer). Het is het beste weekend van het jaar en ook dit keer beloofde het weer een geweldige tijd te worden.

Blog HalloWhedon 5 - Immy

Fangirling

Veel mensen begrijpen niet hoe je zo erg van een serie kunt houden of fan kunt zijn dat je naar een conventie toe zou gaan. Het is een weekend waar iedere avond een ander themafeest wordt georganiseerd, waar de dagen vol zitten met fotoshoots, handtekeningsessies, talks, quizen, viewings en een veiling. Voor mij heeft het niet eens alleen maar te maken met de serie, maar draait het des te meer om al mijn vrienden weer te kunnen zien. Eén keer in het jaar delen wij met elkaar waar we van houden en waar vele anderen alleen maar onbegrip voor hebben. We kunnen non stop praten over waarom we van al deze series en films houden en waar we eventueel minder tevreden over zijn. Het is altijd een feest om mijn vrienden te kunnen zien en nieuwe vrienden te maken, waardoor onze groep alleen maar blijft groeien.

Maar laten we eerlijk zijn: Het hoogtepunt is om de makers van onze favoriete shows te kunnen ontmoeten. Om te horen hoe zij het hebben ervaren of leuke achtergrond verhalen te achterhalen. Dit jaar was het wat dat betreft volle bak, want hoewel we vorig jaar ‘slechts’ drie acteurs mochten verwelkomen (Nicholas Brendon, Kristine Sutherland en J. August Richards) stonden er dit jaar acht (!) mensen op de gastenlijst: Tom Lenk (Andrew, Buffy), K Todd Freeman (Mr. Trick, Buffy), Jeff Ricketts (Weatherby, Buffy/Angel), Sarah Hagan (Amanda, Buffy), Alexis Denisof (Wesley, Buffy/Angel) en Amy Acker (Fred, Angel). Helaas moest Amy Acker afzeggen vanwege werk (momenteel is ze te zien in het nieuwe seizoen van Person of Interest). Daarnaast hadden we voor het eerst een crewlid in ons midden: Jane Espenson (schrijft nu o.a. voor Once Upon a Time en Game of Thrones). Jane heeft op het moment ook een webserie, genaamd Husbands, met de extra gast van het jaar Brad Bell (acteur en schrijver). Het beloofde dus een druk weekend te worden.

Blog HalloWhedon 5 - vliegveld

(Samen eten op het vliegveld, met de scoobs (oude vrienden) en nieuwe vrienden)

Let the fun begin!

Hoewel de meeste Whedonians (fans van Joss Whedon) die ik ken in Engeland zitten, ontmoet ik ieder jaar weer nieuwe Hollanders. Ook al waren we elkaar vorig jaar niet tegengekomen, hebben Christa Galesloot en ik elkaar via HalloWhedon (de facebook pagina) leren kennen. Dit jaar besloten we samen te reizen. Hoewel de reis niet helemaal voorspoedig verliep, was ik uiteindelijk rond het middaguur in Birmingham. Tijd genoeg om in te checken, het hotel te ontdekken (de ontbijtzaal en alle zalen voor HalloWhedon) en bij te kletsen met vrienden! Toen ik in de lobby stond kwam er een stoet aan bekende gezichten binnen lopen met koffers en al. Zo’n weerzien is altijd even emotioneel na een heel jaar elkaar alleen maar op facebook, twitter, Voxer of Instagram gezien/gesproken te hebben. Het werd een waar knuffelfestijn.

De openingsceremonie zou pas om half acht beginnen, dus we gingen eerst met de groep eten op het vliegveld (in de buurt was niets anders te vinden). Daarna gingen we snel naar de zaal waar de ceremonie – als ook de vele talks – zouden plaatsvinden. Na het welkomwoord van de organisatoren, worden alle gasten een voor een op het podium geroepen en onder luid gejoel en applaus wordt iedereen als ware rockster onthaalt. Iedereen nam even de tijd om ons toe te spreken en liet weten hoeveel zin ze hadden om het weekend met ons door te brengen. De tijd vloog voorbij en nog geen half uurtje later was het al tijd voor de wijnreceptie (Gold Card Holders only).

Tijdens de wijnreceptie sta je met een groep om een tafel (inmiddels staan wij ieder jaar met dezelfde groep, al dan niet met wat extra aanschuivenden) en komt iedere gast langs zodat je op de eerste avond al gezellig met hen kan kletsen. Zo kregen we het vorig jaar voor elkaar dat Nicky (Xander uit Buffy) toen al de Snoopy dance voor ons deed en wij met hem een liedje uit Once More With Feeling zongen (de musical aflevering van Buffy). Ook dit jaar was het genieten. Zo kreeg ik de kans om Alexis te vragen of hij voor ons zou dansen (hier had hij over getweet), spraken we twee woorden Nederlands met Jane, hadden we het over Freeman’s werk in the TMNT die nog uit moet komen en nog veel meer. Brad stal meteen mijn hart. Aangezien hij niet in het werk van Whedon zit, was hij heel verlegen en zei ‘niemand kent mij hier’. Wij hebben hem snel uit deze illusie gehaald want vrijwel iedereen aan onze tafel kijkt Husbands.

Sidenote: Dit jaar was mijn vierde HalloWhedon en sinds de eerste keer ben ik al een Gold Card Holder. Dit houdt in dat vrijwel alles inbegrepen is, terwijl je anders voor foto’s of handtekeningen zou moeten betalen. Daarnaast is er dus een speciale wijnreceptie, worden de voorste vijf rijen gereserveerd zodat je vooraan kunt zitten bij talks, krijg je een giftbag – met o.a. T-shirt en mok – en vele andere dingen.

Feestjes, talks en zo veel meer!

Ik zou pagina’s vol kunnen schrijven over mijn weekend, maar zo erg zal ik niet uitweiden. Het Hawaiiaanse feest op vrijdag was een groot succes en zaterdag kon het volle programma beginnen fotoshoots, het scoren van handtekeningen en het wachten in de queues op je beurt. In de middag vonden de talks plaats waarbij wij de kans hadden om vragen te stellen aan de acteurs en leuke anekdotes kregen over het acteervak. Tevens stond de aflevering Band Candy (Buffy) op het programma, waarbij schrijver Jane Espenson en acteur K Todd Freeman, hun commentaar gaven met aansluitend een Q&A. Nieuw dit jaar was een Writing Workshop door Brad Bell en Jane Espenson. Van te voren had ik al besloten dat ik hier bij moest zijn, maar er waren zoveel aanmeldingen dat er werd geloot. Helaas moest ik dit dus op zaterdag aan mij voorbij laten gaan.

We gingen door met de veilig, waar iedereen veel te veel geld uitgeeft aan geweldige merchandise. Binnen een uur was ook dit voorbij en hadden we wat tijd voor het feest zou beginnen. Christa en ik hadden met onze facebook-ReWatch-groep afgesproken en zouden ons bij vriendin Claire klaarmaken voor het Halloween feest (we gingen als reavers, uit Firefly/Serenity). Ook dit was weer een superavond!! Iedereen gaat all out met zijn kostuums en ze verzinnen de creepiest dingen. Alle gasten besloten volop mee te genieten van het feest en leefden zich uit in geekstyle op de mechanische spin (in plaats van een stier) en tijdens de con-dansen zoals Time Warp en Star Trekkin’. Een van de tofste dingen is misschien wel dat iemand van de organisatie aan ons vroeg of wij dansend met Alexis op de foto wilden. Het is in principe ‘not done’ om de gasten te vragen voor foto’s omdat zij er ook gewoon voor hun plezier zijn, dus dit is een once in a lifetime mogelijkheid en zeg nou zelf: Het is een geweldige foto!

HalloWhedon 5 - Alexis Denisof

(Our party pic with Alexis!!!! EEEEEP)

Niet lang daarna trakteerde Alexis ons ook nog eens op zijn befaamde Wesley dance. Een moment dat me nog lang bij zal blijven! De feestjes duren altijd tot laat en het is dan ook een aangename verrassing wanneer de klok in zo’n weekend verzet wordt. Je komt tijdens zo’n weekend amper aan slaap toe, dus zo’n uurtje doet dan veel. Iets beter uitgerust is de zondag vaak een relaxte dag omdat alleen de overige foto’s en handtekeningen nog gehaald moeten worden. Je hebt de tijd om naar de dealers room te gaan voor leuke comics, posters, foto’s en andere merch. Op zondag stond er nog een tweede workshop gepland en vanwege de grote belangstelling hadden ze er nog een derde aan toegevoegd. Ik had me dan ook voor beide ingeschreven, maar voor de tweede was ik ook alweer uitgeloot. De middag begon daarom weer met guest talks en dé Game Show! Dit is een quiz over je Whedon-kennis waarbij er twee teams van gasten en iemand uit het publiek worden samengesteld. And this year I got picked!!!! Een van mijn meest memorabele herinneringen zal het moment zijn waarop de show host mij Amy noemde, waarop de hele zaal – nou ja, alle geweldige vrienden die ik de afgelopen vier jaar heb gemaakt – uit volle borst hem corrigeerden en riepen “It’s Immy!!!! With an ‘I’!!!” Op dat moment voelde ik mee een rockster en was ik diep geraakt. I love them so much. Ik zat met Jane en Tom in het team en moest ook verschillende scènes met hen uitspelen. Zie hieronder de ontroerende sterfscène van Agent Coulsen (Jane) met mij als Nick Fury. En we wonnen nog ook!

HalloWhedon 5 - Coulson's death

(Me and Jane acting out Coulson’s death :'( )

Helemaal high van de overwinning was ik vergeten te kijken of ik de derde workshop had gehaald en dit bleek het geval! Ik racete dus naar de workshop en daar konden we een uur naar de tips en tricks luisteren van Brad en Jane. Een onwijs leuke, interessante en geweldige ervaring. Op zo’n zondag realiseer je je tevens hoe snel het weekend voorbij gaat. Want na de workshop bleef slechts de laatste talk met alle gasten over, waarna de afsluitingsceremonie zou volgen. Vrienden, die de volgende dag werk hadden of college, begonnen al af te druipen en de goodbyes konden beginnen. Voor de achterblijvers hadden de crewleden in hun vrije tijd nog een vertoning van Once More With Feeling georganiseerd waarna nog een chilling out party zou plaatsvinden in dezelfde zaal. Ik besloot met een groepje vrienden eerst samen nog wat te eten in de lobby, waarna we uit volle borst meezongen met alle liedjes. Als bonus kregen we overigens ook nog de pilot te zien van Jeff Rickett’s nieuwe film, waarin hij een Nederlandse officier speelt.

Afscheid

Nadat het feest was afgelopen wilden wij nog geen afscheid van elkaar nemen. Dus we bleven nog even hangen in de hotellounge. Maar de moeheid begon toe te slaan en langzaamaan dropen we af naar onze kamers. De volgende ochtend hebben we voor een groot deel nog samen kunnen ontbeten, waarna we afscheid namen. Om niet veel later iedereen in de lobby weer tegen te komen om uit te checken. Ook kreeg ik nog een knuffel van Jeff Ricketts, die ook in de lobby stond, om me nogmaals te feliciteren met de overwinning in de Game Show.

Toen was het tijd om echt afscheid te nemen, de laatste (emotionele) knuffels werden uitgewisseld en we beloofden elkaar om er volgend jaar weer allemaal bij te zijn. Ik had mijn kaartje voor HalloWhedon 6 op zondag al meteen gekocht, dus volgend jaar ben ik er sowieso weer bij. Terug in Londen en wanneer het echt plaats vindt met Halloween. Dat wordt dus feesten!

Xoxo,

Immy.

Zie ook mijn eigen blog voor een iets uitgebreider verhaal met nog meer foto’s, of kijk hier voor mijn verhalen van HalloWhedon 4.