Blog | Kenny Baker, de man in de robot (Immy Verdonschot)

Het maakt vrijwel niet uit hoe oud je bent, iedereen heeft wel gehoord van Star Wars. Zeker sinds afgelopen jaar weer een nieuwe film uitkwam. En één van de meest iconische personages uit de film is die van de kleine robot R2-D2, welke door niemand minder dan Kenny Baker werd vertolkt. Geboren op 24 augustus 1934 en deze maand kwam hij te overlijden op 13 augustus 2016. Een verlies dat door vele collega’s, vrienden en fans werd gevoeld.

R2-D2

Waar de meeste mensen Kenny Baker van zullen kennen, is zijn (on)herkenbare rol: Als R2-D2 in de Star Wars-reeks. Ik zeg ‘(on)’, omdat hij natuurlijk nooit met gezicht te zien is. Het is dus door de liefde van de fans om te weten wie er ‘achter het masker’ zit, dat hij de faam kreeg die hij verdiende En je kunt het eigenlijk niemand kwalijk nemen, want als slimme robot stal hij de show. Hij weet de hoofdpersonages te redden en overwint ieders hart, omdat het gewoon een verdomd schattige robot is.

Hoewel er behoorlijk veel tijd tussen alle films zit, vertolkte Baker tot zes keer toe de rol (met enkele extra’s tussendoor) en daarmee is hij dan ook een icoon geworden. Ontiegelijk veel fans hebben hem ontmoet en hij zou dan ook tijdens de eerste Amsterdam Comic Con aanwezig zijn zodat Nederlandse fans tevens deze kans zouden krijgen. Helaas zit die kans er niet meer in. Wel wilde ik nog graag enkele reacties van vrienden van mij delen die de kans wel hebben gehad:

14088869_1329553530395785_167783890_n 14138520_1329553537062451_741875040_n

De vroege jaren

Hoewel Baker het meest bekend is geworden met zijn rol als de geweldige droid, heeft hij natuurlijk veel meer gedaan. Zo  was hij te zien in The Elephant Man, Amadeus, Mona Lisa, Labyrinth, Sleeping Beauty en Willow. Ook al zijn niet alle films tegenwoordig even bekend, ik ben opgegroeid met Willow (een film die ik alleen nog uit pure nostalgie opnieuw zal kijken), de klassieker Labyrinth en de Oscarwinnaar Amadeus. Allen geweldige films om van tijd tot tijd opnieuw te beleven. Maar acteren is niet het enige wat Baker deed. Zo is hij soort van ontdekt tijdens het schaatsen. Hij trad namelijk op in voorstellingen van ‘Holiday on Ice’ en kon ook aardig zingen. Kortom: Baker was een veelzijdige performer die om al zijn werk herdacht mag worden.

Op social media

Met zo’n sterke rol, kan het niet anders dan in dit sociale media tijdperk er volop meegeleefd wordt door iedereen die hem kende. Zo zijn onder andere de volgende posts gedeeld:

Enkele jaren geleden is nog een interview met hem gehouden in Stockholm. Voor de geïnteresseerden is deze hier terug te zien:

Kenny Baker mag dan misschien een van de kleinste acteurs zijn geweest, zijn impact is en blijft groots.

Xoxo,

Immy.