Blog | Opnames onafhankelijke film KOUD BLOED

In het weekend van 26,27 en 28 juni vonden de opnames van de film Koud Bloed plaats, in het pittoreske Kiel-Windeweer. Dit ligt helemaal in het hoge noorden. Een set gevuld met mensen die allemaal hun passie volgen om deze film werkelijkheid te maken. Een film die met al zijn veelzijdigheid aardig wat voeten in de aarde had. Van filmen op hele krappe sets zoals een kelder en oude MINI-cooper tot het in bedwang houden van dieren zoals een eend en baardagaam. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de bloedstollende vechtsscène die iedereen zo gechoreografeerd had met vechten, make-up en camera dat iedereen het uiterste uit zijn tenen heeft gehaald om dit perfecte plaatje te verwezenlijken. Lees hier het verslag dat Chantal van Remmen maakte over de opnames.

Titel: Koud Bloed
Regisseur: Morgan Grunefeld
Logline: Koud Bloed is een psychologische drama thriller over een beïnvloedbare jonge vrouw die afglijdt in een manipulatieve relatie en moet alles op alles zetten om zich hieruit te bevrijden.
Premisse:  Jacks moet haar afhankelijkheid overwinnen en zich bevrijden van de manipulaties.
Thema: Je intuïtie / manipulatie
Genre: Psychologische thriller / drama / korte film
Speelduur: 15 minuten

Over de film

Koud Bloed is een psychologische thriller van regisseur/scenarist Morgan Grunefeld en scenarist/actrice July Janssen. Het is een korte film gebaseerd op een eigen ervaring van July.

Koud Bloed gaat over Jacks, een jonge beïnvloedbare vrouw, die – gedreven door haar zoektocht naar aandacht en liefde – een relatie aangaat met Loeän, die – getraumatiseerd door zijn nare jeugd – alles in het werk stelt om zijn persoonlijke ideaalbeeld van het perfecte gezinnetje te verwezenlijken. Vinden zij zo de gewenste veiligheid/geborgenheid bij elkaar of triggeren ze juist elkaars trauma’s….en met welke gevolgen?

Deze film maakt pijnlijk duidelijk dat de eigen vrije wil en keuze vaak bevochten moet worden en vaak pas komt bovendrijven als we onder (extreme) druk komen te staan.

Koud Bloed 2

Filmen in coronatijd

De tegenspeelster van July Janssen (Jacks) is Geoffrey Thompson (Loeän). Beide acteurs gingen om zoen- en vechtscènes veilig te laten verlopen voor het draaien 14 dagen in quarantaine. Daarnaast werd de crewleden ook verzocht om het contact met de buitenwereld zoveel mogelijk te beperken. En zoals het nu staat aangegeven in het coronafilmprotocol was er een speciale ‘health officer’ aangesteld op de set die in de gaten hield of er in de kleine ruimtes op de set niet te veel mensen verzamelden en dat iedereen voldoende afstand bewaarde tot elkaar. Uiteraard waren ook de bekende voorzorgsmaatregelen aanwezig op de set zoals handzeep, desinfectiegel, handschoentjes en mondkapjes. Ook het vervoer van en naar de set had even wat extra denkwerk nodig. De opnames vonden plaats in Groningen, voor de cast en crew niet bepaald naast de deur. Waar normaal alle mensen bij elkaar in een busje worden gezet werd er nu gereden met verschillende auto’s. Al met al aardig wat extra kosten om corona buiten de deur te houden.

Koud Bloed 3

Perspectief van de regisseur

(Morgan Grunefeld) Toen July en ik in gesprek waren over deze film rond maart dit jaar, had July het over een meisje dat door een manipulatieve jongen opgesloten werd, maar niet snapte hoe dit had kunnen gebeuren.

Hierdoor ging ik nadenken wat de situatie kon zijn waardoor je uit eigen wil opgesloten zou worden en schrok eigenlijk wel van een besef, want ik voelde mij eigenlijk zelf opgesloten in mijn huis op dat moment. Net zoals de hele wereld uiteraard, maar er kwamen meerdere vragen naar boven. Waarom staan wij dit allemaal toe? Is dit wel echt beter voor ons? We weten er nog zo weinig van en degene die het weten hebben allemaal een ander verhaal. Is het echt omdat wij met elkaar hier tegen vechten? Dit gebruikt voor de film… zouden wij onze vrijheid niet moeten terugpakken en tegen de systematische druk moeten vechten?

Deze vragen werden de subtekst voor deze film en ik ben hier research naar gaan doen.

In tijden van crisis zoals wij die nu doormaken bijvoorbeeld, word je een leven opgedragen waar je nooit om hebt gevraagd. Door de omstandigheden word je verteld wat het beste is voor iedereen en hoe je moet leven, terwijl de kennis niet eens sluitend is en het eigenlijk tegen alle mensenrechten in lijkt te gaan. Het wordt geaccepteerd omdat er grote paniek heerst en dat de veiligste optie lijkt.

Zo kwam ik op de stadia van psychologische oorlogsvoering wat wordt gehandhaafd door overheden om een systeem opnieuw in te richten.

Koud Bloed 4

Steun en doneer

Om de film Koud Bloed te realiseren hebben wij jullie hulp nodig. Door de omstandigheden en voorzorgsmaatregelen zijn de kosten om een film te maken namelijk een stuk hoger geworden. Om de corona maatregelen, apparatuur, locatie, catering, cast en crew en post-productie en distributie te kunnen betalen zouden we het enorm waarderen als we een bijdrage kregen. Op onze cinecrowd pagina vind je nog meer informatie over deze film en de rewards die horen bij een bijdrage.

Chantal van Remmen

www.cinecrowd.nl/koud-bloed