Blog | Londen: een filmstad (Eduard Koek)

Londen is een van de bekendste steden in de wereld. Het is niet alleen een populaire vakantiebestemming, maar wordt de stad vaak gebruikt in films. Onder andere de James Bond en de Harry Potter reeksen zijn een belangrijk decor voor de films. Ik ging op reis naar Londen toe om een aantal bekende filmlocaties te bezoeken en kijken wat nou werkelijkheid en echt is. Mijn trip heb ik verdeeld over twee dagen. Een avond en een middag. We beginnen op een van de allerbekendste plekken in de stad: De Big Ben. Zodra Londen in een film een rol speelt, zien we een shot van dit gebouw. Helaas stond hij op het moment van mijn bezoek in de stijgers. Aansluitend op de Big Ben is de Westminster Bridge. Hier is de bekende scene uit 28 Days Later opgenomen en stortte de helikopter van Blofeld neer in Spectre.

Als je de brug oversteekt kom je meteen bij een tweede James Bond locatie. De scene waarin Bond in Die Another Day naar een geheime basis van Q gaat, is hier namelijk gefilmd.

Harry Potter

Ik heb vervolgens een prachtige wandeling gemaakt langs de South Bank van Londen. Je loopt de Thames af richting The Tower Bridge. Hier zie je veel iconische gebouwen en krijg je een mooie blik wat nou eigenlijk de architectuur van de stad is. Het is veel kriskras door elkaar. Van nieuw tot oud. De reden hiervoor is natuurlijk dat Londen is gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Na een kleine 45 minuten lopen komen we bij onze volgende locatie. Of eigenlijk, twee locaties. Er liggen hier namelijk twee naast elkaar. Van een afstand kan je de Millennium Bridge al spotten. Deze is logischerwijs gebouwd vanwege de viering van het nieuwe millennium. Maar ironisch genoeg is hij een tijd dicht geweest omdat de brug te veel heen en weer schommelde. De brug is decor geweest voor het zesde deel in de Harry Potter-serie, Harry Potter and the Half-Blood Prince. In de opening van de film valt een groep Dooddoeners de stad Londen aan waarbij de brug vernietigd wordt. Leuk feitje: Deze scene is speciaal bedacht voor de film en komt niet in het boek voor.

Shakespeare in Love

Naast de Millennium Bridge staat de Shakespeare Globe. Deze fungeerde, zoals de naam al verraad, voor het theater in de film Shakespeare in Love die in 1998 de Oscar won voor beste film. Tot de dag vandaag worden er nog theatervoorstellingen gehouden. Het is sowieso de moeite waard om een kijkje te gaan nemen, want het hek is echt prachtig. Na een wandeling van ruim 75 minuten is het tijd voor een pauze. Ik ben de Millennium Bridge overgestoken en heb in de buurt van St. Pauls Cathedral een thee gaan drinken.

Nadat ik weer genoeg energie had, was het weer tijd om verder te gaan voor de laatste locatie: The Tower Bridge. Dit is gelukkig maar 20 minuten lopen. Naast dat dit een iconische plek is in Londen, is het ook in diverse films te zien. Zo is het decor geweest voor het vervolg Independence Day: Resurgence en de eerste Tomb Raider film.

Dag 2

De wekker stond op 7 uur, want het gaat een lange dag worden. Maar liefst tien locaties staan er op de planning. Na een heerlijk Engels ontbijt achter de kiezen te hebben is het tijd om te vertrekken. Ik pak mijn winterjas, want het vroor en bovendien was het aan het sneeuwen. Iets dat sinds 2010 niet meer is voorgekomen in de stad. De eerste stop is Vauxhall Bridge. Een locatie met vooral kantoorgebouwen. Één gebouw kan je hier toch niet missen, namelijk het MI6 gebouw. Deze is veel gebruikt voor de James Bond films, maar voornamelijk in de laatste twee films. In Skyfall wordt het gebouw opgeblazen en in Spectre speelt het een rol in het spectaculaire slot van de film.

Op naar de volgende locatie, want nu is het weer net zoals richting Vauxhall ruim 30 minuten met de metro. Ik stap uit bij Nothing Hill Gate. De naam verraadt het vast en zeker al. Hier is inderdaad de bekende boekwinkel uit de gelijknamige film met Hugh Grant en Julia Roberts. Ik ben zelf nooit eerder in deze wijk geweest en ik moet zeggen dat het hier prachtig is. Veel antiek- en curiosawinkeltjes zijn verstopt in deze wijk. De bekende boekwinkel is wel 20 minuten lopen vanaf de metro. Ironisch genoeg moet ik bekennen dat ik de film nog niet gezien heb.

Na een heerlijk bakje koffie bij de Starbucks liep ik terug naar de metro. De volgende stop is Bank. Zo’n tien minuten lopen hier vandaan is namelijk Leadenhall Market. Als je hier binnenstapt is het net of je terug in de tijd gaat en de jaren 30 bezoekt. Er zijn allemaal leuke winkeltjes en restaurants. Maar het belangrijkste is natuurlijk de filmlocatie. Tegenwoordig is het een brillenwinkel, maar als je goed kijkt (heel ironisch) zou je de locatie moeten herkennen. Deze winkel stond namelijk decor voor The Leaky Couldron en tevens ingang voor Diagon Alley in de Harry Potter-films.

Onze locatie is dit keer een metrostation zelf: Temple. In de film Skyfall achtervolgt Bond (Daniel Craig) in dit metrostation de schurk Silva (Javier Bardem), die ontsnapt is uit de handen van de secret service. Gelukkig was het niet zo druk als in de film.

De metroritten nu voorbij. Want de volgende locaties zijn allemaal op loopafstand. Hier in de buurt is namelijk Temple Church. Deze kerk is decor geweest voor de film The Da Vinci Code. Helaas was de kerk die dag gesloten, maar van de buitenkant is de kerk ook zeer de moeite waard om te zien. Het kan zijn dat je de kerk zomaar mist, want het steegje waarin je in moet, valt bijna niet op. Als je deze kerk wil gaan bezoeken is het leuk om even op te letten aan welke straat dit steegje verbonden is. De straat zelf zal niet zo herkenbaar zijn, maar als je naar het bordje kijkt zie je Fleet Street. Ook wel de bekende straat waar volgens de boeken Sweeney Todd zijn kapsalon zou moeten hebben gehad. De film van Tim Burton is zelf helemaal in de studio opgenomen.

Terug over Fleet Street in westelijke richting. Op de ‘Strand’ zien we rechts het Australian High Commission. Dit zegt je misschien niets, maar het interieur is in de Harry Potter films omgetoverd tot de bank Goudgrijp.

Verder door naar het westen komen we steeds meer richting het drukke centrum. De Strand is sowieso een leuke straat om te lopen. Er zijn hier een hoop theaters te spotten en daar staat Londen bekend om. We komen uiteindelijk uit op Trafalgar Square. Naast dat dit ook een hotspot is voor toeristen vanwege de musea, is op dit plein ook Captain America: The First Avenger en Wonder Woman opgenomen.

Het is altijd leuk om hier te lopen, maar ik kom voor The National Gallery. Naast alle prachtige werken van kunstenaars zoals Turner en van Gogh is in kamer 34 van het gebouw de bekende scene van Skyfall opgenomen, waarin Bond Q ontmoet.

Kingsman

Passerend langs de schilderijen gaan we door naar de laatste vier locaties. Het is een flinke wandeling, maar na al die metroritjes kies ik toch liever voor de benenwagen. Zodra we The Gallery uitlopen vervolgen we onze route op ‘Pall Mall’. Aan het eind van deze straat zit namelijk rechts St. James Street. Op nummer vier bevindt zich Kingsman x Mr Porter Shop, ook wel de kledingwinkel uit de Kingsman films. In de etalage hangt het felle oranje pak dat Egsy (Taron Egerton) in het vervolg droeg.

Vlak bij St. James Street is Picadilly Circus, ook een zeer bekend beeld uit vele films en televisieseries. Vervolg je de weg richting Regent Street, sla dan meteen linksaf. Want in dit straatje is de beginscène van Mission: Impossible – Rogue Nation opgenomen. Het lijkt nu niks, maar dit was in de film echt een platenwinkel.

Ik loop Regent Street af en sla linksaf bij Oxford Circus. Hier kom ik op de bekende winkelstraat Oxford Street. Gelukkig zijn de stoepen zeer breed hier, zodat ik lekker kan doorstappen. Ik moet tot Orchard Street de weg vervolgen, want daar kom je op Baker Street. Op nummer 221b zou de wereldberoemde fictieve detective Sherlock Holmes hebben gewoond. Het is een stukje lopen, maar eenmaal aangekomen kan je het Sherlock Holmes museum aanschouwen dat sinds 1990 bestaat.

Sherlock

Naast het mooie standbeeld van Sherlock Holmes dat naast de metrohalte van Baker Street is hier in de buurt nog een Sherlock Holmes locatie. Als je 20 minuten in noordelijk richting loopt kom je op North Gower street. Misschien ziet dit er niet heel bekend uit, maar nummer 187 is gebruikt als huis van Sherlock Holmes in de gelijknamige serie Sherlock uit 2010.

Ik ben helaas al weer bijna aan het eind gekomen van mijn wandeling. Maar als echte Harry Potter liefhebber weet ik dat hier in de buurt nog een locatie is, namelijk King’s Cross station. Dit station speelt een belangrijke rol in alle films, want hier vertrekt de trein naar Hogwarts, de school waar Harry les krijgt. De exacte locatie is helaas niet toegankelijk want het wordt zoals verwacht gebruikt als vertrekspoor voor treinen. Ze hebben een aparte muur speciaal voor fans ingericht als spoor 9¾. Met natuurlijk een Harry Potter merchandise winkel ernaast.

Hier komt mijn tocht door Londen ten einde en pak ik mooi de metro terug naar mijn hotel. Het was een mooie tocht en vooral leuk om op plekken te komen waar je als tourist minder snel komt.

Eduard KoekVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter