Blog | RIP James Horner (Immy Verdonschot)

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: Vandaag kwam het bericht naar buiten dat Amerikaans filmcomponist James Horner is verongelukt. In de buurt van Santa Barbara, Californië, stortte hij met zijn privévliegtuig neer. De naam van een filmcomponist zal lang niet altijd bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar echte filmliefhebbers zullen toch zeker enkele van Horner’s nummers op hun playlist hebben staan. Om deze groep wat uit te breiden, richt ik mijn blog op een retrospectief op Horner’s carrière in de filmwereld.

Van ‘78 tot nu

Sinds 1978 is James Horner al actief in de filmwereld, toen hij vijfentwintig jaar was. Zo wist hij aan honderden films klank te geven als onderdeel van de muzikale afdelingen van films, door onderdeel uit te maken van de creatie van soundtracks en natuurlijk als componist. Als componist heeft hij maar liefst 156 filmtitels op zijn naam staan. Dit zijn natuurlijk niet alleen maar blockbusters en Oscarwinnende titels, maar ook korte films en documentaires. Alleen al dit jaar werkte hij nog aan twee documentaires (Living in the Age of Airplanes en One Day in Auschwitz) en de films The Last Wolf, Southpaw en The 33.

James Horner

De veelzijdigheid van Horner

Een van de eerste werken van Horner was Star Trek: The Wrath of Khan. Zijn veelzijdigheid blijkt uit zijn lange lijst aan filmscores: Van science-fiction en fantasyfilms, zoals Krull, Aliens en Willow, drama’s als Field of Dreams, Braveheart, The Man Without a Face en Legends of the Fall, komedie’s en kinderfilms als Casper, Honey, I Shrunk the Kids, Jumanji en Balto tot aan thrillers als Courage Under Fire en geschiedenisdrama’s als Apollo 13. Er is geen film en geen sfeer die Horner niet van een soundtrack kon voorzien. En als je denkt dat dat zijn grootste films zijn, dan zit je er goed naast. Er zijn teveel films om op te noemen waar hij aan gewerkt heeft. Zo kan ik het niet laten om ook nog even A Beautiful Mind te noemen en het digitale meesterwerk van James Cameron, Avatar, waarvan eigenlijk gepland was dat Horner tevens aan de score van deel twee en drie zou werken… Zoals ik al zei, de lijst is te lang om op te noemen.

De nominaties

In totaal heeft Horner zo’n 64 nominaties op zijn naam staan. Van Academy Awards, ofwel Oscars, en Golden Globes tot aan BAFTA’s en Grammy’s. Hiervan wist hij er 48 te verzilveren, maar het zal je misschien verbazen dat slechts twee hiervan Oscar’s waren. Deze ontving hij voor Beste Muziek, Originele Dramatische score en Beste Muziek, Originele Score, beiden voor Titanic in 1998. En ik denk dat ik voor iedereen kan spreken wanneer ik zeg dat dit een film en soundtrack is die niemand kan zijn ontgaan: Voor leeftijdsgenoten, voor zij die ouder zijn, als ook voor de wat jongeren onder ons. Want deze film van James Cameron leeft voort als een stuk geschiedenis en als filmklassieker, wat mede te danken is aan de meeslepende en herkenbare soundtrack. Geen wonder dat er ook meer dan 27 miljoen exemplaren zijn verkocht van deze soundtrack.

James Horner

Nagedachtenis

Ik hoop dat je na het lezen van mijn blog niet meer kan zeggen dat je nog nooit van James Horner gehoord hebt, of dat je nog nooit zijn werk hebt geluisterd. Ook hoop ik dat deze blog wellicht je ogen heeft geopend voor wanneer je weer eens een van bovengenoemde films kijkt of zijn naam ergens voorbij ziet komen. Op deze manier zal zijn nagedachtenis voortleven en zal zijn werk herinnerd worden om alle bijdrages die hij heeft geleverd aan het filmlandschap. Als ook om zijn toekomstige bijdrages, waarvan The Last Wolf een voorbeeld is die in Nederland nog moet uitkomen.

Xoxo,

Immy Verdonschot