Blog | Seizoen 2 van Hemlock Grove op Netflix (Paola Raadsheer)

Na Lilyhammer en House of Cards was Hemlock Grove de derde serie die Netflix exclusief op de eigen betaalzender vertoonde. Aangezien de eerste twee zeer positief werden ontvangen waren de verwachtingen voor Hemlock Grove hoog. Het tweede seizoen is vanaf vrijdag 11 juli te zien op Netflix. Een mooi moment om even terug te blikken op het eerste seizoen.

Het eerste seizoen volgt een beetje de regels van een whodunit, maar dan met bovennatuurlijke wezens. Het plaatsje Hemlock Grove wordt opgeschrikt door een aantal gruwelijke sterfgevallen, waarbij het lijkt alsof het om een aanval van een wild dier gaat. Al snel worden geruchten verspreid dat nieuwkomer zigeuner Peter Rumancek een weerwolf is en de dader van deze moorden. Zoals meestal met geruchten blijkt er een kern van waarheid in te zitten. Rumancek verdenkt in eerste instantie juist de welgestelde Roman Godfrey. Peter voelt namelijk aan dat Roman buiten zijn eigen weten een Upir (een soort vampier) is. Uiteindelijk sluiten Upir en weerwolf een verbond en gaan op jacht naar de echte moordenaar.

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Brian McGreevy, die ook meeschreef aan het eerste seizoen. Op basis van een uitgebreide synopsis van het boek durf ik te stellen dat de serie de gebeurtenissen in het boek letterlijk volgt. McGreevy heeft geput uit een breed scala aan mythologische en literaire bronnen om zo zijn eigen verhaal te creëren. Hij is hierin zo creatief geweest dat Hemlock Grove tenminste niet de zoveelste kloon binnen het horror-fantasy genre is geworden. De meeste bovennatuurlijke series zitten vol met een sceptische personages die maar niet willen geloven dat er iets vreemds aan de hand is. In de wereld van McGreevy is iedereen meteen bereid te accepteren dat monsters bestaan. De serie kan hierdoor dan ook bij vlagen zeer verfrissend en verassend zijn.

3 Blog Seizoen 2 van Hemlock Grove op Netflix (Paola Raadsheer)

Dat de serie toch lauw werd ontvangen is niet moeilijk te verklaren. De dialogen zijn vaak slecht opgebouwd. Het plot ontvouwd zich te langzaam, of het is niet helemaal duidelijk wat er gebeurt. In de laatste afleveringen wordt juist een hele hoop zo snel afgehandeld dat het meer afraffelen wordt. Daar komt nog eens bij dat de serie af en toe zo bloederig, gruwelijk en weerzinwekkend is, dat dit alleen voor een kleine groep mensen aantrekkelijk zal zijn. Het is gelukkig juist de kracht van Netflix dat zij ook zo’n serie nodig hebben om het totale aanbod voor het publiek gevarieerd te houden.

In anticipatie op het tweede seizoen durf ik te stellen dat deze het eerste seizoen zou moeten kunnen overtreffen. Feit is namelijk dat McGreevy nooit een tweede boek heeft geschreven en naar ik heb begrepen veel van de schrijvers vervangen zijn voor het tweede seizoen. Deze zouden nu veel meer vrijheid moeten hebben om boven het rammelende bronmateriaal uit te stijgen. De trailer van het nieuwe seizoen ziet er alvast gelikt uit.

De rollen werden in het eerste seizoen al vertolkt door een over het algemeen vrij onbekende maar sterke cast en veel van deze acteurs en actrices keren terug voor het tweede seizoen. Het gemaakte accent van Famke Janssen (X-Men) is irritant, maar ze doet het verder geweldig als de bloeddorstige femme fatale Olivia Godfrey. De hoofdrollen gaan naar de twee relatief onbekende acteurs Landon Liboiron en de Zweed Bill Skarsgård, die samen een sterke ‘bromance’ chemie hebben. Bill is overigens de broer van Alexander Skarsgård die in de serie True Blood de vampier Eric Northman gestalte geeft. Zo spelen de twee broers dus beiden een vampier in een vernieuwende serie vol met bovennatuurlijke wezens gebaseerd op boeken. Ook Dougray Scott (Mission: Impossible II) zal terugkeren als de getormenteerde Norman Godfrey.

Ik weet alvast hoe ik aankomend weekend ga besteden. Nog een voordeel van Netflix is dat het hele seizoen gelijk beschikbaar zal zijn. Dit maakt dat een wat trage aflevering wat makkelijker te vergeven is, want de volgende start binnen enkele seconden.

Er is een officiële samenvatting van het eerste seizoen voor wie zijn geheugen wil opfrissen of voor iedereen die besluit dat seizoen maar helemaal over te slaan en vanaf vrijdag met het nieuwe seizoen te beginnen. Let op: Dit filmpje is een en al spoilers!

Paola Raadsheer