Blog | Wrede bedoelingen – de films (Immy Verdonschot)

filmstrip wrede bedoelingen

door: Immy Verdonschot

Voor meerdere films maakt het niet uit hoe oud of hoe jong je bent, of je een film wel of niet gezien hebt. Eén van die films is Cruel Intentions. Deze wordt namelijk minimaal één keer in het jaar uitgezonden (vaak op RTL- of Net5) en ik moet bekennen, ook al heb ik de film op dvd, dat ik er iedere keer wel een stukje van meekijk. Voor mij is het namelijk een cultfilm die ik kan blijven kijken.

Wrede bedoelingen 1
De cultfilm
Het boek Les Liaisons dangereuses is een Franse briefroman geschreven door Pierre Choderlos de Laclos uit 1782 en bleek goede stof voor verfilming. Zo vond de eerst al plaats in 1959 en volgde daarna nog versies met Glenn Close en Michelle Pfeiffer (welke ook nog Oscars won), Annette Bening en Colin Firth. Maar tot op heden is  het volgens mij nog steeds de meest populaire die uit de negentiger jaren. Hier was het scenario aangepast voor de jongeren, wiens tienervarianten gespeeld werden door Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe en Reese Witherspoon.

[youtube SCFR2vpMIQU]

Roger Kumble schreef in twaalf dagen het scenario en het verhaal werd sterker dan ooit: zo draait het hier om stiefbroer en -zus Sebastian en Kathryn die samen een weddenschap aangaan over de ontmaagding van ene Annette (Witherspoon). Zij is namelijk de dochter van de directeur van hun school en vertelde in een artikel over wachten met seks tot haar huwelijk. Combineer dat met onderliggende haatgevoelens, drugsgebruik, discriminatie, bedrog en vooral veel seks in alle soorten en maten, dan heb je natuurlijk de ingrediënten voor een spraakmakende film. Zeker voor tieners! Voor velen zal deze film een ontluiking zijn geweest voor alles wat er op seksueel gebied op je pad kan komen. Van een eerste (lesbische) zoen, tot verschillende vormen van seks, als ook alles wat met echte liefde te maken heeft.

[youtube _tleIFgwzBg]

Eigenlijk kun je deze film daarmee zien als een voorloper van series als Gossip Girl, waar menig tiener rijk is en zich verveelt, waardoor ze maar (macht)spelletjes gaan spelen met anderen die ze als minder beschouwen. Het zijn deze spelletjes en het onderliggende bedrog dat de film zo vasthoudend maakt. Daarnaast bevatte de film ook nog eens een hoop bekende gezichten van die tijd, zowel uit films als series. Al met al is de film zo populair dat er afgelopen jaar zelfs een musical van uitkwam, waar de meiden uit de film (Witherspoon, Blair en Gellar) gezellig samen naartoe gingen.

Wrede bedoelingen 2
De prequel
Wanneer één film een succes is, kan een tweede deel natuurlijk nooit veel later volgen. Ongeveer een jaar later kwam dan ook de prequel op de film: Cruel Intentions 2. Dit was een herbewerking van Manchester Prep, die als prequelserie voor Fox bedoeld was, maar nooit de televisie heeft gehaald. Een groot succes is de film echter ook niet te noemen… Deze is direct op dvd uitgebracht, met de toen nog vrij onbekende castleden Amy Adams (jazeker!), Sarah Thompson en Robin Dunne. Kleine funfact tussendoor: Adams speelde de rol van Kathryn, de rol die eerder vertolkt was door Gellar, hetzelfde jaar dat Adams een aflevering in Gellar’s serie (Buffy the Vampire Slayer) speelde. Aan de acteurs lag het niet zozeer, maar de nieuwigheid en spanning waren eraf. Zo speelden de personages dezelfde spelletjes, al zag je hier hoe Kathryn Sebastian heeft gemaakt tot de ‘man’ die wij in de oorspronkelijke film zien. Dat is de kern van het verhaal en de enige reden om de film een kans te geven. Voor het volledige plaatje is het dus wellicht aardig om bekend te zijn met de film, maar een rewatch van deze film is verder niet nodig.

[youtube 2LCMDY8ONjc]

De sequel
Dat ze de boel wat anders moesten aanpakken was dus duidelijk. Dit keer namen ze er niet één, maar vier jaar de tijd voor en gooiden ze het roer om. Met een compleet nieuwe regisseur en een compleet nieuwe scenarist kwam een vers verhaal, maar met dezelfde intentie. Ook aan de cast was meer aandacht besteed. Zo werd één van de hoofdrollen nu vertolkt door Kerr Smith, wiens oud-collega, Joshua Jackson uit Dawson’s Creek, trouwens in de eerste film zat. De andere namen zijn Kristina Anapau en Nathan Wetherington (funfact: In de pilot Gilmore Girls speelde hij de rol van Dean… :O Die zal balen!). OK, die laatste twee namen zeggen niet zo heel veel. Maar zoals gezegd, het scenario was omgegooid en daarmee ook sterker dan de prequel.

[youtube _Gxq5tNp0SE]

Het draaide nu namelijk niet om dezelfde personages, maar om twee jongens die al studeren – wat natuurlijk beter gepast is voor al die seksspelletjes – en daar een weddenschap aangaan om jonge naïeve vrouwen te verleiden. In dit geval is het Anapau die de waardige tegenstandster speelt met haar eigen agenda. Machtspelletjes zijn dus weer een vaste prik, maar het zijn de plottwists die je blijven vermaken in deze film. Helaas betekent dit wel dat als je deze eenmaal gezien hebt, het minder leuk zou zijn om de film opnieuw te kijken. Toch zou ik deze film eerder de kans geven, dan de prequel. Oh, en mocht je je afvragen wat dan de link met de originele film is? Cassidy (Anapau’s rol) is de nicht van Kathryn.

Wrede bedoelingen 4
#CruelTV
Dan de aanleiding voor mijn blog: NBC werkt momenteel aan een televisieserie gericht op Cruel Intentions. Al wordt deze ook weer als ‘televisiefilm’ omschreven. Hiervoor zijn ze weer terug gegaan naar de oorsprong en heeft Roger Kumble het scenario geschreven. Ook kruipt hij weer in de regisseursstoel. Hoewel niet veel acteurs hun rol opnieuw oppakken, is Sarah Thompson terug te zien in de serie en zal ook een van de hoofdrolspeelsters, Sarah Michelle Gellar, terug te zien zijn in haar rol als Kathryn Merteuil. Niet alleen dat, maar gedurende de filmopnames was Gellar behoorlijk druk op Instagram om iedereen een behind-the-scenes blik te geven (met de hashtag #CruelTV). Meer ga ik echter niet over de serie zeggen, aangezien dat meer iets is voor een blog op Teeveehoek.nl. Hier laat ik het dus bij voor nu, maar to be continued… ;-).

Xoxo,

Immy.