Recensie | Fantastic Four Blu-ray (Dennis van Elten)

In 1994 probeerde Roger Corman het en in 2005 Tim Story, en nu is het Josh Trank’s zijn beurt om de belangrijkste familie in het Marvel universum naar het grote scherm te brengen. Roger Corman’s versie is nooit uitgebracht, maar heeft er wel voor gezorgd dat de rechten bij 20th Century Fox gebleven zijn. Hierdoor kond de 2005 versie gemaakt worden en het vervolg Rise of the Silver Surfer. Deze twee films kregen de nodige kritiek, vooral van de Marvel fans. De films zouden te veel humorbevatten en en het verhaal zou er te dik bovenop liggen. Tien jaar later probeert Trank dit verhaal een nieuw leven in te blazen door zijn eigen draai aan de film te geven. Lees hier de recensie van Fantastic Four door Dennis van Elten.

Titel: Fantastic Four
Regisseur: Josh Trank
Acteurs: Reg E. Cathey, Miles Teller, Michael B. Jordan, Toby Kebbell, Jamie Bell, Kate Mara
Medium: Blu Ray, 1 disk
Speelduur: 100 minuten
Genre: SF, Actie
Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
Beeldformaat: High Definition 16:9, High Definition 2.39:1
Audio: DTS-HD Master Audio 7.1
Release: 16 December 2015
EAN: 8712626069164

Inhoud

1. Hoofdfilm:
2. Extra’s: Conceptkunst;De Quantumpoorten;De filmmuziek;Planet Zero;Powering Up: Superkrachten van de Fantastic Four

Fantastic Four vertelt het verhaal van de jonge genie Reed Richards. Hij heeft een apparaat gemaakt waarmee hij spullen kan teleporteren. Samen met Benjamin Grimm werkt hij hij aan zijn apparaat tot ze de kans krijgen van Franklin Richards om aan een groot project te werken. Het gaat hier om een grote teleportatiekamer waarin bemande reizen uitgevoerd kunnen worden. Het eerste uitstapje eindigt echter noodlottig. Ze worden getransporteerd naar Planet Zero waar ze buitenaardse krachten krijgen. De Fantastic Four is geboren.

De cast, met relatief onbekende acteurs, zetten met moeite de welbekende personages uit de comic neer. Zo mis ik de chemie tussen Reed (Miles Teller) en Ben (Jamie Bell), die al een lange tijd vrienden horen te zijn. Ik krijg hetzelfde gevoel als bij Fifty Shades of Grey, alsof er naast de camera gesouffleerd wordt. Sue (Kate Mara) en Johnny (Michael B. Jordan) zijn het enige lichtpuntje in de hele film en hun chemie spat van het scherm af. De scene’s tussen deze twee acteurs maakt hun broer/zus relatie geloofwaardig.

De meeste superheldenfilms zijn trouw aan hun ontstaansgeschiedenis of wijken daar niet al te veel vanaf. Het verhaal van de Fantastic Four staat echter mijlenver van het originele verhaal uit de comics. Trank besloot het verhaal uit de Ulitmate verhaallijn te gebruiken. De Ultimate verhaallijn, ofwel Ultimate Universe, is in 2004 bedacht om de grote Marvel titels een reboot te geven. Helden als Spider-Man, Fantastic Four, X-Men en de Avengers (The Ultimates) kregen hier een nieuwe ontstaansgeschiedenis en een modern gezicht voor een jonger publiek. Marvel fans waren verdeeld over deze ontwikkeling. Dit gebeurt nu ook met de film. De fans missen de chemie die er tussen de personages is in de klassieke Fantastic Four comics.

Fantastic Four

De blu-ray

De kwaliteit van het beeld en geluid is uitmuntend, zoals je van een blu-ray mag verwachten. In de extra’s is redelijk wat moeite gestoken. In de featurette “Powering Up (de Superkrachten van de Fantastic Four)” legt Trank uit dat hij alles op wetenschappelijke feiten gebaseerd wilden hebben. Naar mijn mening gaat daar juist de film mis de mist in. Trank nam het genre veelst te serieus. Dit is bij een andere film van Trank, Chronicle, wel goed gelukt.

Ter conclusie

Fantastic Four is een film die potentie heeft om een spectaculaire film te worden. Dit echter als het beter zou zijn aangepakt. Een betere cast, een betere structuur van het narratief en een wat luchtigere sfeer zouden de film al geholpen hebben. Ik stop zelf liever de versie uit 2005 nog een keer in de blu ray speler, maar als je zelf wilt oordelen raad ik je aan de film te kijken.

Dennis van Elten