Recensie | The Hobbit – The Battle of the Five Armies | Extended Edition Blu-ray

In 2003 ronde Peter Jackson zijn The Lord of the Rings trilogie af. Hiermee heeft hij groot succes geboekt en is hij als een veel gevraagde filmmaker op de kaart gezet. Zijn manier van filmen zorgde er voor dat Jackson een hoop beeldmateriaal moest knippen voor de bioscooprelease. Hierdoor miste sommige aanvullingen op de film, die het verhaal completer maken. Met het uitbrengen van de DVD-versies van de films maakte Jackson voor iedere film een extended edition waarbij het ontbrekende materiaal in de film verwerkt is; voor de echte liefhebber een mooie aanvulling. Toen Jackson aan The Hobbit trilogie begon besloot hij ook voor deze films extended editions te maken. The Hobbit – The Battle of the Five Armies is de laatste in de serie en maakt deze trilogie compleet.

Titel: The Hobbit – The Battle of Five Armies (extended edition)
Regisseur: Peter Jackson
Acteurs: Ian McKellenMartin FreemanRichard ArmitageBenedict CumberbatchEvangeline LillyLee PaceOrlando BloomCate BlanchettSylvester McCoyLuke EvansHugo WeavingChristopher Lee, Stephen Fry, Peter Hambleton, John Callen, Ken Stott, Graham McTavish, James Nesbitt, William Kircher, Aidan Turner, Dean O’Gorman, Mark Hadlow, Jed Brophy, Adam Brown, Stephen Hunter, Manu Bennett, Lawrence Makoare
Medium: Blu Ray, 3  disks
Speelduur:  163 minuten
Genre: Fantasy, Avontuur
Taal: Duits, Engels, Italiaans, Frans, Nederlands
Beeldformaat: 16:9, 2.40.1
Audio: DTS-HD Master Audio 7.1, Dolby Digital 5.1
Release: 18 november 2015
EAN: 8713045240981

Inhoud

  • Hoofdfilm
  • Extra’s: New Zealand: Home of Midde-Earth – Part 3;The appendices part 11: The gathering storm: The chronicles of the Hobbit – Part 3;The appendices part 12: Here at journey’s end;The filmmakers’

The Hobbit – The Battle of the Five Armies is de climax van de trilogie, gevuld met een grote veldslag en de toorn van Smaug. Qua actie en visuele effecten is de film een spektakel. Net als in de eerdere films komt de cast in dit deel weer goed uit de verf. Martin Freeman brengt Bilbo goed tot leven. De laatste beelden van Christopher Lee maakt deze film erg bijzonder. Eerder dit jaar overleed de acteur. In de film zien we ook de eerste beelden van Sauron (de slechterik uit The Lord of the Rings). In de eerdere The Hobbit films werd slechts nar deze komende dreiging gehint. Het verhaal is vermakelijk, maar maakt het zeker niet de sterkste van de drie films. The Hobbit trilogie had ook kunnen werken als een tweedelige film. Ondanks dit vind ik wel dat de trilogie goed in elkaar steekt. Het einde van de film is wel erg abrupt, maar toch komisch in tegenstelling tot het uitgerekte einde van The Return of the King die maar door bleef gaan.

De DVD/Blu ray

De kwaliteit van het beeld en geluid van de film is vlekkeloos en er is bijna geen verschil met de (2D) bioscoop versie. De toegevoegde scenes maken de film wel compleet, maar ondanks dit werkt de film ook prima zonder deze scenes. De extra’s bestaan uit de laatste twee delen van de appendix. Hiermee staat de teller op twaalf delen, waarvan de eerste delen te zien zijn op de extended edition van The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring. Uit het beeldmateriaal blijkt dat er respectvol met het materiaal van Tolkien wordt omgegaan. Daarmee is deze film, samen met zijn twee voorgangers, voor de echte Tolkien-fans een absolute aanrader.

Ter afsluiting van deze recensie nog een ‘unboxing video’ van The Hobbit – The Battle of the Five Armies door Sandro Algra.

 Dennis van Elten