Recensie | Odd Thomas blu-ray (Sandro Algra)

Ruim tien jaar geleden debuteerde het personage Odd Thomas in de gelijknamige psychologische thriller van de Amerikaanse schrijver Dean Koontz. De roman kreeg overweldigend goede kritiek en werd een bestseller. Er zouden nog vijf nieuwe boeken en twee graphic novels verschijnen. Met Odd Thomas doet regisseur Stephen Sommers een poging om het eerste boek te verfilmen. Over het resultaat waren veel critici beduidend minder positief. Voor de Amerikaanse fans was het ook een tegenvaller dat de film wegens conflicten tussen de uitgevers bijna een jaar werd uitgesteld, tot afgelopen februari. In Nederland kregen we hem overigens in september al te zien.

Titel: Odd Thomas
Regisseur: Stephen Sommers
Acteurs: Anton Yelchin, Willem Dafoe en Nico Tortorella
Medium: Blu-ray, 1 disk
Speelduur: 97 minuten
Genre: Mystery / Thriller
Regio: B
Taal: Frans, Nederlands ondertiteld
Beeldformaat: 1080p High Definition 2.35:1
Audio: DTS-HD 5.1
Release: december 2013
EAN: 8713045229320

Inhoud

1. Hoofdfilm: Odd Thomas
2. Trailers Pompeii, Need for Speed, Ender’s Game

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One

Een superheld met een zesde zintuig

Odd is niet de bijnaam van onze held (Anton Yelchin), volgens zijn moeder zou hij eigenlijk Todd moeten heten maar werd er een fout gemaakt bij de registratie. Zijn vader beweerde daartegen dat ze hem altijd al Odd wilde noemen omdat hij gewoon vreemd was (en dat vonden ze al bij zijn geboorte?). Zijn bizarre voornaam is niet de enige unieke eigenschap die hij van zijn moeder heeft meegekregen: Odd kan net als haar ook geesten zien. Soms kan hij een dodelijk ongeval in zijn dorp van tevoren anticiperen, wat hem net genoeg tijd geeft om het te voorkomen (net als in Stephen King’s thriller The Dead Zone). Omdat Odd niet zoals zijn moeder in het gekkenhuis wil belanden doet hij zijn best om zijn gave strikt geheim te houden. Zijn leven is volledig gewijd aan het oplossen van moorden voordat ze daadwerkelijk gepleegd worden: “I see dead people, but then, by God, I do something about it!”. Deze zin is duidelijk een knipoog naar The Sixth Sense. In feite is Odd een soort volwassen versie van het jongetje uit die film, indien hij was opgegroeid met het voornemen zijn krachten en lichaam te trainen om zo zijn medemens van dienst te kunnen zijn.

Je zou eigenlijk niet verwachten dat er zoveel misdrijven gepleegd worden in een klein dorpje midden in het woestijn. De zaken die Odd heeft opgelost zijn echter nog niks vergeleken met de ramp die zich dreigt te voltrekken. Odd voorspelt dat in de komende dagen een massamoord van ongekende proporties zal plaatsvinden. Waar en hoe? Dat weet hij niet. Zijn visioenen zijn te abstract om een totaalplaatje te vormen. De tijd dringt, hij gebruikt de aanwijzingen die hij heeft om een onderzoek te starten. Gelukkig kan hij rekenen op de steun van de enige mensen die van zijn gave afweten: zijn bijna net zo excentrieke vriendin Stormy Llewellyn (Addison Timlin) en de politiechef Wyatt Porter (Willem Dafoe) die het detectivewerk van Odd gedoogt.

Geen Elvis

De hele film wordt verteld vanuit het ik-perspectief van Odd. Zijn voice-overs dragen bij aan de licht humoristische toon van de film. Dat past op zich heel erg bij het personage. Odd is een energieke jongeman die zijn werk heel serieus neemt, maar tegelijkertijd compenseert hij dat met zijn cynische opmerkingen. Hij praat wel erg veel, en dat terwijl veel scenes prima te begrijpen zouden zijn zonder zijn voice-overs. Het verhaal is erg afhankelijk van plotwendingen. Aangezien Odd bij deze wendingen telkens moet uitleggen wat zich op het scherm afspeelt krijg je soms het gevoel dat de filmmakers je bij het handje vasthouden.

Aangezien je als kijker voortdurend Odd volgt worden de andere personages een beetje aan de kant geschoven. Ze genieten dan ook niet de rijke karakterontwikkeling die hen in de boeken wel ten deel valt. Odd’s relatie met de geest van Elvis Presley is ook volledig uit de film gelaten. Dit zijn, samengevat, eigenlijk wel de grootste kritiekpunten die men op deze film heeft. Zelf kan ik daar overigens prima mee leven. De trouwste bondgenoten van Odd zijn voldoende aanwezig om balans te bieden. Politiechef Wyatt is een man die snel geïrriteerd raakt door Odd’s onvoorspelbare daden. Toch blijft hij een sympathiek vaderfiguur waar Odd altijd op kan rekenen. Dat laatste geldt ook voor Stormy. Een normale vrouw zou een jongen met zo’n gevaarlijke bezigheid allang hebben verlaten. Door haar optimisme is ze echter altijd bereid Odd te helpen, zelfs als hij er niet om vraagt. Misschien is zij zelfs een beetje te optimistisch, ze lijkt zich soms geen eens zorgen te maken om de gezondheid van haar vriend.

Een echte bioscoopervaring

Het aanschaffen van deze Blu-ray uitgave is bijna alsof je naar de bioscoop gaat: de enige beschikbare ondertitelingen zijn in het Nederlands, er zijn geen extra’s, geen menu’s en voordat de film start krijg je nog aantal filmtrailers voorgeschoteld. Je hoeft de trailers uiteraard niet uit te zitten, tenzij je nieuwsgierig bent naar de films Pompeii, Need for Speed, Ender’s Game.

Leuk voor een avondje

Odd Thomas zou je kunnen zien als een light versie van het boek. Stephen Sommers heeft er duidelijk voor gekozen om het verhaal compacter te maken. Misschien is dat iets wat de fans niet zo kunnen waarderen, maar zelf heb ik de boeken nooit gelezen. Het resultaat is een degelijke actie-avonturenfilm met hier een daar een verassende wending. Ik zou alleen niet meer dan tien euro betalen voor deze Blu-ray: het is niet het type film dat je vaak opnieuw zult willen kijken. Nu is het nog maar de vraag of we de komende jaren een vervolg kunnen verwachten. De personages en de hoofdstukken uit Odd’s leven zouden eigenlijk pas echt tot hun recht komen in een tv-serie. Als je bedenkt met wat voor een rap tempo de boeken worden uitgebracht hebben de filmmakers nog behoorlijk wat in te halen.

Sandro Algra