Blu-ray Recensie | The Greatest Showman (Immy Verdonschot)
Titel: The Greatest Showman
Regisseur: Michael Gracey
Scenario: Jenny Bicks, Bill Condon
Cast: Hugh Jackman, Zac Efron, Michelle Williams, Rebecca Ferguson, Zendaya
Speelduur: 105 minuten
Genre: Musical
Release: 2 mei 2018
Medium: Blu-ray, 1 disk | Regio: B | Beeldformaat: 2.40: 1 Aspect Ratio (approx), 16:9 Widescreen | Audio: 7.1 DTS-HD Master Audio, Dolby Digital 2.0 (Engels), DTS 5.1 (Frans, Castiliaans, Duits, Italiaans, Russisch), 5.1 Descriptive Audio (Engels), Dolby Digital 5.1 (Litouws) | Ondertiteling: Nederlands, Frans, Italiaans, Castiliaans, Deens, Fins, Duits, Noors, Russisch, Zweeds, Estisch, Lets, Litouws, Engels voor doven en slechthorenden | EAN: 8712626091394
Inhoud:
- Hoofdfilm: The Greatest Showman
- Features
-
- The Family Behind The Greatest Showman
- The Songs
- The Spectacle
- Galleries (Concept art & Storyboards)
- Music Machine
- Sing-along
- Commentary
- Theatrical trailers
Deze uitgave is beschikbaar gesteld door 20th Century Fox Home Entertainment
146 jaar. Zo lang heeft het ‘Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus’ bestaan tot het circus afgelopen jaar in mei moest stoppen. Net als de meeste circussen had ook deze te maken met kritiek over dierenmishandeling en betekende dit uiteindelijk het einde. Maar met The Greatest Showman krijgt P.T. Barnum en daarmee zijn circus en ‘freak show’ een geweldig eerbetoon. Het heeft maar liefst negen jaar geduurd om de musical van de grond te krijgen, mede omdat er onzekerheid was over geld pompen in een originele musical, maar het resultaat mag er zeker wezen.
P.T. Barnum is de oprichter van de eerste ‘freak show’ waarin mensen met bijzondere eigenschappen centraal staan. Hij ziet een betoverende wereld en wil niets liever dan deze bij de mensen brengen. Dat hij de feiten wat overdrijft ziet hij zelf als goede marketing, al blijkt al snel dat veel Amerikanen helemaal niet zo blij zijn met de aandacht voor deze buitenstaanders.
The Greatest Show(man)
Vanaf de eerste seconde is het al duidelijk: wat je gaat zien wordt een geweldige show. Het openingsnummer is namelijk ‘The Greatest Show’ en begint op een meeslepende wijze die de anticipatie alleen maar laat stijgen. Wonder boven wonder weten ze dat de hele musical vol te houden: ieder nummer is op zijn manier even sterk. Met geweldige stemmen, een heerlijk tempo, en ook nog een inhoudelijke bijdrage had de soundtrack niet beter kunnen zijn. Perfect om nog meermaals opnieuw te luisteren (zoals op Spotify).
Voetjes van de vloer
Op menig nummer is ook een sterke choreografie bedacht. Deze is zo goed dat je het liefst uit je stoel zou willen springen om mee te doen. Zo ook bij het nummer ‘The Other Side’ wat een geweldig duet is tussen Hugh Jackman en Zac Efron. Of het nu een groep is die samen danst – waar je het liefst tussen zou willen staan – of een solonummer waardoor je gegrepen wordt, alles is even enerverend en doet je alleen maar verlangen naar meer. Iets wat bioscopen overigens niet is ontgaan, want in het buitenland zijn er al verschillende sing-a-long-vertoningen geweest waarbij je kan meezingen én -dansen tijdens de film.
Age of the freak!
Wat The Greatest Showman bovenal laat zien is een viering van het anders zijn. Hoewel het woord ‘freak’ vaak een negatieve betekenis heeft, geven ze er hier een nieuwe wending aan door de mensen die er anders uitzien trots te laten zijn op hun eigenschappen. Wanneer je kijkt naar de maatschappij waar we nu in leven, met mensen die eindelijk de vrijheid krijgen om zichzelf te zijn, laat deze musical je op een bijzondere manier een spiegel voorhouden. Het laat zien hoever we de afgelopen honderd-plus jaren gekomen zijn. Geen wonder ook dat het lied dat dit viert, ‘This Is Me’, een Golden Globe heeft kunnen binnenhalen en genomineerd is voor een Oscar.
Wat een circus
Wanneer je een film maakt over een circus kan het niet anders dan dat je een show moet neerzetten. En dat is dan ook precies wat je krijgt: het beste van circusacts in een prachtige en betoverende setting, want ook de sets zijn een pracht om naar te kijken. Zowel bij een prachtige dansscène op het dak, als bij alles buiten en in het theater. Met vrolijke en felle kleuren is het een en al spektakel in de tent, terwijl een oud en verlaten huis je weer magie laat herontdekken met pure fantasie.
Neppe olifanten
De olifanten mogen dan wel overduidelijk met effecten zijn gemaakt, maar gezien de hele discussie van de laatste jaren over dierenmishandeling in het circus is dit geen vreemde keuze. Zo weet je in ieder geval zeker dat er geen dieren mishandeld zijn voor het maken van deze film en ja, het kan ervoor zorgen dat je net iets meer uit de film wordt gehaald, maar tegelijkertijd laat het je meer genieten van de film, aangezien je niet direct aan de mishandeling terugdenkt van de afgelopen eeuw. Zelfs zoiets ‘kleins’ zorgt er al snel voor dat je als kijker stilstaat bij waarom er tegenwoordig zoveel circussen verdwijnen.
De echte Barnum
De film heeft behoorlijk wat kritiek gekregen vanwege de creatieve vrijheid die de filmmakers hebben genomen met het verhaal. Mocht je hier echter niet van op de hoogte zijn (of er weinig om geven), dan kun je dat ook gerust zo laten. Want het blijft een film die geïnspireerd is door een geweldige geschiedenis en een mooi verhaal vertelt, maar meer naar het heden toe is getrokken. En dat is een van de dingen die The Greatest Showman een geweldige show maakt.
Extra’s: een familie van oddities
Met een korte behind-the-scenes neemt een film als deze natuurlijk geen genoegen. En dat is maar goed ook, want een fan zou dat ook niet doen. In The Family Behind The Greatest Showman (14:05) krijg je prachtige blikken achter de schermen te zien, zoals van (dans)repetities, de ontroerende en empowering pitch waardoor de hele film gemaakt kon worden en interviews met vrijwel alle mensen die verantwoordelijk waren voor de film. Uit alle interviews en glimpen van repetities blijkt vooral dat de crew echt een familie van ‘oddities’ is geworden en dat is een waar genot om te zien. Bij The Songs – welke ruim één uur en tien minuten duurt – vertellen de regisseur en songwriters over ieder nummer hoe het is ontstaan, opgebouwd en uiteindelijk samenkomt met de filmbeelden. Het leukste hiervan is misschien nog wel de vroege versie van ‘The Other Side’ die toch echt heel anders klinkt. Mocht je geen zin hebben om zo lang te kijken: vrees niet, je kunt voor ‘play all’ kiezen, maar ook ieder lied apart selecteren.
Waar The Songs focust op alleen de nummers, worden bij The Spectacle alle onderdelen belicht: van choreografie tot aan make up, cinematografie, production design en scoring. Ook hierbij kan je alle filmische aspecten volledig afspelen (een nette 32:12 minuten) of per categorie. Deze extra is vooral mooi omdat het eigenlijk alles onder de loep neemt wat de film zijn magie weet te geven. Iets wat al direct terug is te zien in de concepttekeningen en storyboards. In verschillende extra’s komen ze al voorbij, maar gelukkig kun je deze ook nog eens op je gemak bekijken (als diashow of handmatig) in twee galerijen: 35 concepttekeningen en maar liefst 430 (!) storyboards. Prachtig om te zien.
Mocht je al sinds het zien van de film de playlist non-stop hebben gedraaid, dan ben je heel blij met Music Machine. Deze is namelijk vrijwel hetzelfde, alleen dan met beeld en de aftiteling zit erbij. Ook hier is er directe toegang tot ieder lied afzonderlijk of zijn alle nummers achter elkaar af te spelen (goed voor zo’n 56 minuten). Én je krijgt de optie van sing-along (voor wie eigenlijk nog steeds niet weet wat er nou precies gezongen wordt). Dit is dus anders dan de Sing-along optie, aangezien je daarbij de gehele film afspeelt met sing-along teksten. Hierbij valt alleen wel de ondertiteling voor de rest van de film weg.
Dan bevat de blu-ray nog twee trailers van The Greatest Showman en natuurlijk het audiocommentaar van de regisseur: Michael Gracey. Zijn voice-over bevat enige overlap met de rest van de extra’s, aangezien hij boordevol funfacts zit over het maken van de film. Zonder te veel weg te geven, hier enkele feitjes die hij deelt: er zitten easter eggs in de openingscredits (weet jij ze te vinden?), je komt erachter waar scènes verwijderd zijn (al is het jammer dat ‘deleted scenes’ niet tot de extra’s behoort op de blu-ray), waarom Rebecca Ferguson zelf niet zingt in de film, wanneer Hugh Jackman aan het ‘ad libben’ is of wanneer de cast live zingt, wanneer de jonge P.T. Barnum een appel krijgt van een ‘oddity’ is dit van Lisa Encinas (geen actrice, ze ziet er echt zo uit) en de set van het theater is daadwerkelijk uitgebrand, omdat de brand uit de hand liep. Daarnaast is de film gebaseerd op de autobiografie van Barnum, die hij maar liefst twee keer herschreven heeft en iedere keer werd het fantasierijker. De film is dus gemaakt zoals Barnum dit zelf zou hebben gedaan en daarbij komt de waarheid niet in de weg te zitten van een goed verhaal. Best interessant voor iedereen die daar problemen mee had. Maar bovenal blijkt uit alles wat Gracey vertelt dat de hele film een passieproject was van iedereen die eraan meegewerkt heeft en laat al deze extra info je de film alleen maar nog meer waarderen.
De blu-ray
Net als de film opent het menu met de eerste noten van ‘The Greatest Show’. Terwijl op de achtergrond verschillende scènes uit de film te zien zijn, kun je gemakkelijk het menu bedienen en zo kom je eigenlijk al perfect in de stemming. Tijdens het kijken kun je verschillende momenten bookmarken, of je kiest simpelweg een voorgeprogrammeerd hoofdstuk. Daarnaast valt op dat de blu-ray ontzettend veel verschillende talen bevat.
Wanneer je The Greatest Showman hebt gezien, kun je niet anders dan met een glimlach op je gezicht zitten. Het is een musical met aanstekelijke muziek (die makkelijk mee te zingen is), prachtige art direction, betoverende cinematografie en een heerlijke choreo waardoor je het liefst mee zou willen dansen. Niet te vergeten dat het een nostalgische blik is naar het ontstaan van het circus en de ‘freaks’ die daarachter schuilen. Zeker in een tijd waar verschillen steeds meer gevierd worden, terwijl circussen het moeilijker krijgen, is het prachtig om te zien hoe relevant een film als deze is. Niet alleen dat, maar de blu-ray geeft je nog meer inzicht in wat de film nu zo ontzettend bijzonder maakt en hoe betekenisvol deze daadwerkelijk is geweest voor iedereen die eraan mee heeft gewerkt. Dit is precies de reden waarom mensen nog dvd’s/blu-rays kopen: sommige extra’s zijn het simpelweg waard en The Greatest Showman is hier een geweldig voorbeeld van.
Xoxo,
Immy