Recensie | Warcraft: The Beginning Blu-ray (Immy Verdonschot)

Wat begon met een klein spel, werd een epos in een wonderlijke wereld. De online game World of Warcraft heeft een bende aan fans en is mega-populair geworden door de jaren heen. Het kon dan ook niet lang duren tot iemand het verhaal in filmvorm wilde vertellen. Gamesuitgever Blizzard Entertainment ging een samenwerking aan met Universal Pictures en zo wisten ze het visuele epos Warcraft: The Beginning uit te brengen. Na de release in de bios, is het verhaal nu op verschillende dragers beschikbaar met meer dan negentig minuten aan extra’s (op de DVD staat minder). Vanaf 28 september is de film verkrijgbaar op 4K UHD Blu-ray, Blu-ray (3D), Blu-ray en DVD. Lees hier de Blu-ray recensie van Warcraft: The Beginning door Immy Verdonschot.

Titel: Warcraft: The Beginning
Regisseur: Duncan Jones
Scenario: Duncan Jones, Charles Leavitt, Chris Metzen
Cast: Toby Kebbell, Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper, Ben Schnetzer, Daniel Wu, Robert Kazinsky, Clancy Brown, Ruth Negga, Anna Galvin
Speelduur: 123 minuten
Genre: Fantasy, Actie, Avontuur

Medium: Blu-ray, 1 disk | Regio: B | Taal: Frans, Duits, Castiliaans, Spaans, Italiaans en Hindi (Dolby Digital 5.1) | Ondertiteling: Engels (SDH), Nederlands, Frans, Deens, Duits, Spaans Castiliaans, Italiaans, Hindoestaans, IJslands, Zweeds, Noors, Fins, Portugees, Arabisch | Beeldformaat: 1080p High Definition 2.40:1 | Audio: Dolby Atmos (Engels) & Dolby Digital 5.1 | Release: 28 september 2016 | EAN: 5053083071646

Inhoud

 1. Hoofdfilm: Warcraft: The Beginning
 2. Trailer: Bourne (automatische start, niet op te zoeken in menu)
 3. Deleted/ Extended Scenes
 4. Gag Reel
 5. The World of Warcraft on Film
  • Origin story
  • The World of Talent
  • The World of VFX
  • Outfitting a World
  • The World of Mo-cap
  • The World of Stunts
 1. The Fandom of Warcraft
 2. Warcraft: Bonds of Brotherhood Motion Comics
  • Chapter One
  • Chapter Two
  • Chapter Three
  • Chapter Four
  • Chapter Five
 1. Warcraft: The Madame Tussauds Experience
 2. ILM: Behind The Magic of Warcraft
 3. Warcraft Teaser 2013

 Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Triple P Entertainment

Het koninkrijk Azeroth wordt bedreigd door de komst van strijdlustige Orcs. Zij zijn op zoek naar een nieuw leefgebied voor hun volk, aangezien hun eigen land vernietigd is. Gul’dan (Daniel Wu) neemt hierin de leiding, want met zijn magische krachten weet hij een weg te vinden naar een andere wereld. Wanneer de Orcs via een portaal – een verbinding tussen de werelden van de Orcs en mensen – Azeroth weten binnen te dringen, loopt de mensheid gevaar. Twee helden, afkomstig uit twee verschillende werelden, staan tegenover elkaar om te vechten voor de redding van hun eigen toekomst en nageslacht.

recensie warcraft the beginning erik jansen

Als niet-gamer

Wanneer je een tweede leven in de game hebt – want zo is het wel te noemen -, dan kon je waarschijnlijk niet wachten tot deze film uitkwam. Het voordeel van gamers is dat ze al bekend zijn met de werelden, de personages, de termen en ook de verhaallijnen. Veel uitleg is er dan niet nodig. Toch zal een niet-gamer het gevoel hebben dat in het eerste kwartier de film vooral uit korte fragmenten bestaat, die nog niet direct als een verhaal aanvoelen. Het zijn echter wel de ingrediënten die de film opzetten.

Echt op gang komt het verhaal nergens. Ook niet na de intro(‘s). Als kijker voel je dat de hele film een opzet is voor meerdere vervolgen. Dat is natuurlijk te verwachten wanneer een film ‘The Beginning’ in de titel draagt. Zo zijn er enkele opmerkelijke keuzes gemaakt – bijvoorbeeld in sterfgevallen – die erg out of the blue aanvoelen. Verwacht dus vooral een uiteenzetting van verhaallijnen, maar niet één specifiek verhaal. Voor een niet-gamer is het daarmee interessant om een kijkje in Warcraft te kunnen nemen, maar echt meeslepend wordt het (nog) nergens.

Visueel spektakel

Er zitten veel effecten in de film. Dat kan ook niet anders wanneer je een dergelijke wonderlijke wereld probeert neer te zetten. Zo zijn de Orcs geweldig gemaakt met onder andere motion-capture: Met prachtige gezichtsuitdrukkingen en mooie close-ups worden ze menselijk. Echter blijf je ook hier het gevoel hebben dat je naar een game aan het kijken bent, waar je zelf niet aan deel kan nemen. Het zal er wellicht beter uitzien dan in de game zelf, maar bij het zien van de film blijf je toch ook een game voor je zien.

De effecten zijn niet alleen ingezet voor de details van de gezichten, maar juist ook voor de grootsheid van het spektakel. Het verhaal is grootst opgezet, met gigantische veldslagen, uitgestrekte landschappen, veel actie en aardig wat magische elementen. Dit ziet er allemaal prachtig uit, al blijft het ook hier aanvoelen als een scène uit een game. Wat daar misschien bij meespeelt is dat het grote veldslagen moeten zijn, maar de muziek nergens overweldigend genoeg is om je ook dit gevoel mee te geven.

recensie warcraft the beginning filmhoek erik jansen

Vlak

Hoewel er niet al te veel menselijke rollen in de film zitten, bevat Warcraft: The Beginning een opmerkelijk goede cast. Met een kleine rol van Glenn Close en andere rollen van Dominic Cooper en Ben Foster, is het opmerkelijk dat de personages zo vlak blijven. Ze krijgen weinig verdieping en de één krijgt ook veel minder tijd in beeld dan de ander. Travis Fimmel doet het niet slecht als Lothar en ook Ben Schnetzer weet te overtuigen als Khadgar. Het zijn deze twee rollen die vooral veel opzet krijgen en waar we dan waarschijnlijk ook meer van zullen zien in het vervolg. Wie er echter het meest bovenuit springt is Paula Patton als Garona. Haar rol heeft de meeste diepgang en zij maakt de meeste groei door in de film. Al met al is Warcraft: The Beginning dus een aardige film, waar je je prima mee kan vermaken op een zaterdagavond. Maar het zullen vooral de WoW-gamers zijn die van deze (opzet voor een) film echt kunnen genieten. Al is het alleen maar om hun favoriete wereld en personages op deze manier in beeld te zien.

Meer sccènes

Zoals gezegd bestaat de opening van de film uit korte fragmenten. Kijk je echter de Deleted/ Extended Scenes, dan zal je erachter komen dat het iets vloeiender had kunnen lopen als de film langer was geweest. Door deze scènes korter te maken, komt het nu fragmentarisch over wat dus niet nodig was. Het geldt echter niet voor alle scènes: ongeveer de helft zou een nuttige toevoeging op de film zijn geweest. Toch zijn deze extra beelden het kijken wel waard. Mocht je nu ook kunnen genieten van bloopers, dan is het waarschijnlijk het beste om de Gag Reel pas te bekijken na extra scènes. Sommige zullen je anders niet bekend voorkomen. Deze zijn best vermakelijk, maar niet heel bijzonder.

2037760_73381_still_1_s-high

Extra’s: De wonderlijke wereld van Warcraft

Voor de echte WoW-fans zijn deze extra’s niet te missen: in zes features van ongeveer vijf minuten wordt keurig uit de doeken gedaan hoe de makers tot de film zijn gekomen, de kleding, de acteurs, de effecten et cetera. Vooral de filmpjes over VFX, mo-cap (motion capture) en stunts zijn erg de moeite waard in het laten zien van hoe de wereld gecreëerd wordt. Het nadeel is wel dat er in dit submenu geen optie is tot een ‘play all’. Iedere vijf minuten zal je dus opnieuw op het menu moeten wachten om door te gaan naar de volgende feature. Mocht je dit liever in het midden laten, dan moet je deze extra’s natuurlijk links laten liggen en is de DVD een prima optie.

The Fandom of Warcraft geeft in ongeveer vijf minuten een aardige blik op hoe Blizzcon – een conventie voor gamers – eraan toegaat, de showreel van ILM: Behind The Magic of Warcraft laat in slechts drie minuten zien hoe je van opnames tot het eindresultaat komt en de reportage van The Madame Tussauds Experience van 7,5 minuut geeft een interessante blik in hoe de wassen beelden van Warcraft zijn gemaakt. Ook bevat de blu-ray de teaser uit 2013, waar de film mee opent. Deze duurt 2,5 minuut en zal met name leuk zijn voor de echte fans. Een laatste toevoeging op de blu-ray wordt gegeven door Warcraft: Bonds of Brotherhood Motion Comics. In vijf hoofdstukken van ieder ongeveer tien minuten – hier kun je wel kiezen voor ‘play all’ – kun je genieten van de jonge jaren van de koning, de vechter en de tovenaar. Niet helemaal in dezelfde sfeer als de film, maar zeker leuk om even te zien.

Online

Mocht je toevallig een laptop hebben zonder blu-ray/dvd-speler, dan biedt deze blu-ray een oplossing voor de kijker onderweg: er is een nieuwe digitale ultraviolet versie te downloaden waardoor je deze overal kunt kijken. Niet alleen dat, maar daar kun je ook je digitale filmbibliotheek creëren en delen. Tevens bevat de Warcraft: The Beginning blu-ray ‘in-game content’ van Blizzard Entertainment. Dus voor de echte gamers zal dat wellicht een leuke toevoeging zijn.

De blu-ray

Over het hoesje is niet heel veel te zeggen: het is een blu-ray met op het hoesje de belangrijkste personages en de tweestrijd wat uitgedrukt wordt in rood en blauw. Op de achterkant vindt je zowel de Nederlandse als Franse beschrijving, met alle specificaties duidelijk beschreven. Zodra je de blu-ray afspeelt, krijg je een trailer te zien van Jason Bourne, welke niet door te spoelen is. Er is een uitgebreid keuzemenu voor alle talen en een prima menu qua selectie op hoofdstukken of talen/ondertitels. Met het sterretje kun je direct naar de extra’s, al is een nadeel van het bewegende menu (met fragmenten uit de film), dat het af en toe wat langer duurt om iets te laden. Je krijgt dus iets fraais, maar je moet er soms wel wat geduld voor over hebben.

Xoxo,

Immy.