Brad Pitt maakt film over Harvey Weinstein zaak

Brad Pitts productiebedrijf, Plan B, zal een film produceren over de ondergang van filmproducent Harvey Weinstein. Volgens The Hollywood Reporter heeft Plan B de filmrechten verworven rond de zaak. De film zal gaan over de nieuwsberichtgeving van The New York Times die uiteindelijk hebben geleid tot de ontmaskering van Weinstein.

Harvey Weinstein zou als machtig figuur binnen Hollywood decennia lang zijn positie hebben gebruikt om seksuele handelingen bij vrouwen te verrichten en hen vervolgens het zwijgen op te leggen. In oktober 2017 publiceerde The New York Times een vernietigend artikel waarin verschillende wandaden van Weinstein werden beschreven. Jodi Kantor en Megan Twohey deden maandenlang onderzoek voordat ze het artikel met al hun bevindingen publiceerden. De vrouwen die het onderzoek hebben geleid zullen centraal staan in de film, het zal dus niet specifiek over Harvey Weinsteins carrière gaan.

Brad Pitt behoort tot de vele acteurs en filmmakers die met Harvey Weinstein hebben samengewerkt. Zo produceerde Weinstein Inglorious Basterds (2009), waar Pitt een hoofdrol in speelde. Ook heeft de acteur in het verleden te maken gehad met de wandaden van de filmproducent. In 1996 werd actrice Gwyneth Paltrow aangenomen voor de titelrol in de film Emma. Tijdens de productie vroeg Weinstein de 22-jarige actrice om met hem naar zijn hotelkamer mee te komen. Ze vertelde het door aan haar toenmalige vriend Brad Pitt, die Weinstein vervolgens confronteerde.

Verschillende organisaties hebben hun banden gebroken met Harvey Weinstein sinds de beschuldigingen naar buiten kwamen. Vooralsnog heeft dit niet geleid tot vervolging van de filmproducent. In het najaar van 2017 heeft de ontmaskering van Weinstein geleid tot de #MeToo beweging binnen Hollywood. Afgelopen donderdag werd komiek Bill Cosby schuldig bevonden van seksueel misbruik. Dit wordt gezien als de eerste juridische veroordeling sinds #MeToo.