BREIN start met voorlichting van uploaders illegale films en series

Stichting BREIN gaat mensen waarschuwen die herhaaldelijk illegale films en series op internet plaatsen, die auteursrechtelijk beschermd zijn. De voorlichtingsproject begint op 15 december, meldt de stichting op de website.

BREIN gaat met behulp van speciale software op zoek naar Nederlandse IP-adressen waarmee meermaals inbreukmakende uploads plaatsvinden van op de Nederlandse markt gericht populair werk.

Illegale films en series uploaden

BREIN wil minstens een half jaar voorlichtende waarschuwingen sturen. Het gaat hierbij niet om mensen die heel soms iets downloaden, maar om frequente bittorrentuploaders. Dit zijn niet zozeer mensen die als eerste een film online zetten, maar die door zelf te ‘seeden’ wel de uitwisseling van illegaal materiaal in stand houden.

Volgens de stichting fungeren deze seeders als ‘smeerolie’, omdat zonder hen de functionering van illegale content niet standhoudt. De stichting zegt dat tegen de mensen die het materiaal als eerste online zetten al met succes wordt gehandhaafd.

In dit stadium gaat het volgens BREIN alleen nog om waarschuwen, maar worden mensen er in de e-mails wel op gewezen dat er in de toekomst mogelijk gehandhaafd wordt.

Illegale films en series downloaden

Het illegaal downloaden en uploaden van films en series is al sinds 2015 een schadepost voor de branche. In 2014 oordeelde het Europese hof dat piraterij ook in Nederland verboden moest worden. Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch FilmWorks liet aan nieuwssite BNR weten dat de Nederlandse filmdistributeurs van plan zijn om volgend jaar illegale downloaders te beboeten. Om de illegale downloaders op te kunnen sporen worden de IP-adressen van mensen dankzij digitaal forensisch speurwerk achterhaald. In landen als Duitsland zijn er strengere regels. Gevreesd wordt dat de harde maatregelen die worden aangekondigd vooral onschuldige burgers raken en daardoor tot imagoschade in de filmindustrie leiden. De Nederlandse staat werd eerder aansprakelijk gehouden voor uitlatingen die zouden hebben geleid tot het idee dat illegaal downloaden toegestaan is. De rechtbank in Den Haag heeft dat eerder bepaald. Filmproducenten zouden daardoor schade hebben geleden.VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter