Bruce Lee scriptschrijver Ni Kuang overleden

De Hong Kong filmmaker Ni Kuang is op 87-jarige leeftijd overleden. Kuang heeft meer dan 300 boeken en 300 filmscripts op zijn naam staan, waaronder veel films uit het kungfu genre. Hij schreef onder andere klassiekers als One-Armed Swordsman, The 36th Chamber of Shaolin en de twee Bruce Lee films The Big Boss en Fist of Fury. Volgens de South China Morning Post overleed Kuang in zijn huis in Hong Kong aan de gevolgen van huidkanker.

Ni Kuang overleden

In 1935 werd Ni Kuang geboren in Shanghai, in een Frans bezet gebied van de stad. Kuang kwam uit een familie van acht kinderen. Als kind las hij veel boeken, waaronder klassiekers als De reis naar het Westen en Droom van de rode kamer. In zijn tienerjaren was hij werkzaam voor de Communistische partij van China, onder andere als gevangenisbewaker. Maar nadat hij een bevelhebber van de partij beledigde moest hij vluchten. Hij liet zichzelf naar Hong Kong smokkelen.

In Hong Kong deed Ni Kuang mee aan een schrijfcompetitie van een lokale krant. Zijn carrière als schrijver begon in het Wuxia genre, populaire fantasieverhalen over zwaardvechters. Later zou hij ook verhalen schrijven in sciencefiction en kungfu, maar ook buiten fictie. Veel van zijn verhalen kregen adaptaties in radio, tv en film. Naast zijn filmscripts heeft Ni Kuang ook zeker 300 romans geschreven.

Ni Kuangs carrière als scriptschrijver begon in 1967 met One-Armed Swordsman. De film werd een enorme hit, en Kuang zou een van de meest gevraagde schrijvers in Hong Kong worden. Hij werd sterk geassocieerd met Shaw Brothers Studios, tijdens hun gouden tijdperk in de jaren 60 en 70. Voor zijn bekendste werken kreeg Ni Kuang geen credit. Hij schreef het verhaal van de Bruce Lee films The Big Boss (1971) en Fist of Fury (1972). Het hoofdpersonage Chan Zhen uit Fist of Fury verscheen later in verschillende remakes, reboots en spin-offs.

Ni Kuang was in zijn latere jaren erg kritisch op de Communistische Partij van China. Hij emigreerde in 1992 naar de Verenigde Staten, vanwege de teruggave van Hong Kong aan China in 1997. In 2006 zou hij weer terugkeren. In 2012 kreeg hij een oeuvreprijs bij de Hong Kong Film Awards.

R.I.P. Ni Kuang 1935 – 2022



VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter