Chariots of Fire componist Vangelis overleden

De Oscar-winnende Griekse componist Vangelis is overleden op 79-jarige leeftijd. Volgens vertegenwoordigers stierf hij in een ziekenhuis in Frankrijk. Vangelis scoorde een nummer 1 hit met de soundtrack van Chariots of Fire (1981). Ook verzorgde hij de soundtrack voor films als Blade Runner (1982), The Bounty (1984), 1492: Conquest of Paradise (1992) en Alexander (2004).

Componist Vangelis overleden

Evángelos Odysséas Papathanassíou werd geboren in 1943 in het dorpje Agria, en groeide op in Athene. Hij was een musicus zonder formele opleiding. Zijn eerste band genaamd The Forminx vormde hij in 1963, waarin hij orgel speelde. De band speelde rock’n’roll en covers van populaire bands zoals The Beatles. Nadat de band uit elkaar ging begon hij te werken als professionele musicus. Hij droeg bij aan de soundtracks van Griekse films en verhuisde daarna naar Parijs, waar hij in 1968 de prog rock band Aphrodite’s Child vormde. Hun single Rain and Tears werd een hit in Europa. Ook kreeg hij het aanbod krijgen om pianist Rick Wakeman te vervangen in de band Yes. Dit wees hij af, hoewel hij later wel een duo zou vormen met Yes zanger Jon Anderson: Jon and Vangelis. Vangelis scoorde ook hits als solo artiest. Meerdere composities van hem werden gebruikt voor Carl Sagans tv-serie Cosmos: A Personal Voyage (1980).

In de jaren 80 keerde Vangelis terug als film componist. Het hoogtepunt van zijn succes kwam met de soundtrack van Chariots of Fire. De inspirerende piano en synthesizer muziek zou bijna synoniem worden met slow-motion sport montages. Voor deze film won Vangelis ook de Oscar voor beste originele soundtrack. Het hoofdmotief van de film werd een nummer 1 hit in de VS, en in 2012 opnieuw in Engeland nadat Mr. Bean het stuk speelde bij de Olympische spelen in Londen. Lord Puttnam, producent van de film, zei over de componist: “I think Vangelis created a new landscape, a new musical landscape, that many other composers have taken advantage of”.

Vangelis zou synthesizer muziek ook combineren met traditionele instrumenten als saxofoon in Ridley Scotts sci-fi film Blade Runner. De muziek toont een combinatie tussen futurisme en de jazz soundtracks die we met film noir  associëren. Vangelis werkte in 1992 opnieuw met Ridley Scott in 1492: Conquest of Paradise.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis sprak over het verlies van Vangelis in een tweet.

“Vangelis Papathanassiou is niet meer bij ons. De muziekwereld is de internationale artiest Vangelis kwijtgeraakt. Hij was een pionier van elektronisch geluid.”

R.I.P. Vangelis 1943 – 2022VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter