Blog | Watch out | Comic readers know it all (Peter Solvani)

Vraag: Wat weten verslaafde Amerikaanse comics lezers meer dan de ‘goed’ geïnformeerde bioscoopbezoeker? Antwoord: Veel meer dan je denkt. En waarom, vraag je je dan af? Nou, vanwege de aankomende Comic-Con. Comic-Con? Ja, Comic-Con. What the hell is Comic Con? Nou, dat zal ik, als comic liefhebber, je eens haarfijn uitleggen, want ik ben 25 jaar geleden begonnen met het verzamelen van comics. Ik ben nog steeds een liefhebber, maar ondertussen verzamel ik ze niet meer.

 

Comic-Con

Comic-Con, voluit San Diego’s Comic Conference International, is een jaarlijkse terugkerende stripbeurs in San Diego, California. Deze beurs is opgezet in de jaren ’70 voor de stripliefhebber en groeide uit tot wat het nu is, een fenomeen. Comic-Con is namelijk de meest toonaangevende comic beurs ter wereld. Een must-visit voor elke comicfanaat en voor iedere Amerikaanse comic liefhebber een begrip. Maar tegenwoordig is de beurs niet enkel voor de stripboekenliefhebber, want in de afgelopen jaren is Comic-Con ook een begrip geworden in de film- en TV industrie.

4 Dagen

– 4 dagen lang, van 18 t/m 21 juli, is het plaatsje San Diego het Mekka voor duizenden comics-, film- en TV fanaten.
– 4 dagen lang zal de beurs overspoeld worden door allerlei kleurrijke karakters die naarstig op zoek zijn naar de nieuwste comics, hun tekenaars en schrijvers. Ze gaan fanatiek op jacht naar die ene comic en vooral die ene handtekening van die ene tekenaar of schrijver van én op die ene comic.
– 4 dagen lang lopen er kinderen, tieners en volwassenen rond in make-up en kostuums van hun favoriete strip-, film- of TV helden, genaamd cosplayers (costume players). Honderden Klingons of Star Trek officieren, tientallen Supermans, Wolverines, Thors, Captain Americas, monsters en nu vooral, o.a. dankzij World War Z, heel veel zombies. Maar ook hele legers robots en vele andere stripfiguren.
– 4 dagen lang zullen tieners en volwassenen zich in de zalen ijlen om uitgevers, tekenaars en schrijvers te horen praten over nieuwe verhaallijnen van de diverse comicstudio’s en -uitgevers.
– 4 dagen lang zullen vele andere zich in de zalen proppen om acteurs en regisseurs te horen praten over hun nieuwe filmprojecten. Over rollen die zij gespeeld hebben in series die al jaren geleden op TV te zien waren.
– 4 dagen lang zullen zalen ook tot de nok toe gevuld zijn met publiek dat komt voor de allernieuwste film-, TV trailers en fragmenten daaruit.

 

En vooral met betrekking tot de laatste twee punten is Comic-Con tegenwoordig het episch centrum, want alle grote filmstudio’s gebruiken Comic-Con als lanceerplatform voor de trailers van hun nieuwste, vaak comic gerelateerde films. Zo zal Marvel, in aanloop van hun Phase 2, op Comic-Con trailers en fragmenten presenteren uit bijvoorbeeld Thor 2: The Dark World en Captain America 2: The Winter Soldier. Sony neemt fragmenten mee van The Amazing Spider-Man 2, Robocop en Cloudy With A Chance Of Meatballs 2.

Dit soort bijeenkomsten zijn altijd zeer speciaal, omdat er dan ook informatie bekend wordt gemaakt en vrijgegeven wordt over films die in development zijn. Verder zullen er vele acteurs en regisseurs aanwezig zijn van de diverse films. Ze staan dan hun fans en bezoekers te woord, beantwoorden vragen en vertellen leuke anekdotes. Af en toe komen acteurs en regisseurs zelfs spontaan voorbij en verrassen ze het publiek.

Op YouTube vind je genoeg video’s van dit soort panels en de reacties eromheen. Verleden jaar zat bijvoorbeeld een gedeelte van de cast van The Hobbit daar aan tafel.

Maar ook de cast van de hitserie Breaking Bad spraken over hun laatste seizoen.

In ieder geval zal San Diego 4 dagen lang helemaal ondergedompeld worden in alles wat met comics, films en TV te maken heeft. Er wordt zelfs een heuse parade georganiseerd.

By the way, de kaartjes voor de San Diego Comic-Con 2013 waren in 93 minuten geheel uitverkocht. Ja, je leest het goed. Voor deze 4 dagen zijn er geen kaartjes meer te verkrijgen, tenzij je er een fortuin voor over hebt. Maar wees gerust, die zijn er ook niet, want iedereen wil gewoon naar de San Diego Comic-Con. Ja, zelfs ik….

Blog 2: Watch out - Comic readers know it all (Peter Solvani) 6
(Niet mijn kaartjes 🙁 )

Met vriendelijke groet,

Peter Solvani