Blog | Cory Monteith… een waar gemis

Vanochtend werd ik wakker met het verschrikkelijke nieuws dat Cory Monteith gisteren is overleden op 31-jarige leeftijd. De Glee-ster werd gisterenmiddag dood gevonden in het Vancouver Fairmont Pacific Rim hotel. Ik ben niet het soort persoon dat ‘verliefd’ wordt op personages, of nog echt op toegewijde wijze fan is van een serie. Maar als Glee-volger heeft dit nieuws me zeker geraakt. Niet alleen ben ik één van de miljoenen mensen die kon genieten van zijn geweldige stem en zijn prachtige talenten in Glee, maar daarnaast leek hij altijd zo’n vrolijke man die goed in het leven stond. Hij hoort met zijn 31 jaar dan ook thuis in het rijtje van sterren ‘who died to soon’ (zoals James Dean en vele anderen).

Het nieuwsbericht

Op zes juli 2013 checkte Monteith in het hotel in en hij zou afgelopen zaterdag 13 juli weer uitchecken. Toen hij om 12 uur ’s middags zijn check-out tijd miste ging een hotelmedewerker naar zijn kamer, waar zijn lichaam werd gevonden. De politie is erachter gekomen dat Monteith op vrijdagavond met vrienden was, maar zaterdagochtend alleen terugkeerde. Waarschijnlijk was hij dan ook alleen toen hij stierf. Er is nog geen doodsoorzaak bekend gemaakt, maar de politie gaat in ieder geval niet uit van ‘foul play’. De politie ondervraagt de mensen die vrijdag bij hem waren. Het is verder onduidelijk of Glee castleden of zijn vriendin en co-ster Lea Michele bij hem waren.

In maart dit jaar liet Monteith zichzelf opnemen in rehab voor ‘substance abuse’. Dit was overigens niet zijn eerste bezoek, want toen hij negentien jaar oud was, had hij zichzelf ook laten opnemen. Verschillende websites hebben het daarom over een mogelijke drugoverdosis, maar hier is door de politie nog niets over gezegd.

Die vrolijke glimlach

Wanneer je naar foto’s van Cory Monteith kijkt blijf je die vrolijke glimlach van hem terug zien. En dan kun je niet geloven dat zo iemand er ineens niet meer is. Of dat hij het moeilijk had in zijn leven. Ik las het nieuws het eerst op facebook en twitter, en ging vervolgens ook even naar zijn twitteraccount. Zijn laatste berichten zijn zo onschuldig dat het gewoon pijn doet om te lezen. Totaal onverwachts. Ook kwam ik bij zijn foto’s terecht en die laten je hart breken. Een foto van zijn vriendin Lea Michele (Rachel Berry uit Glee), van wanneer hij haar voor het eerst leerde snowboarden. Iets verder terug nog een foto van de Glee cast tijdens Comic Con… Allemaal herinneringen die tonen wie en wat hij achterlaat. Zijn familie, vrienden, zijn castleden van Glee. Tuurlijk, fans delen dit leed. Maar de mensen die hem kennen… Je kunt je niet voorstellen wat zij nu meemaken. The Hollywood Reporter heeft een hele lijst aan tweets van mensen die hun medeleven tonen.

Cory Monteith - Lea Michelle

Fans tweeten er ook op los. Het meest pijnlijke zijn misschien nog wel de retweets van Lea Michele, of de foto’s en citaten uit interviews van deze verliefde meid. Het is ongelooflijk hoe vaak de foto wel niet voorbij komt waar ze beiden instaan met een kaart in hun hand “We’re getting married”.

“Lea recently professed her love for Cory in an interview with Marie Claire, revealing: “I don’t even remember a time when he wasn’t my boyfriend. No one knows me better than Cory. No one knows what it’s been like to go through this more than he does. Feeling like you have that net underneath you allows you to jump higher and go farther. He makes me feel like I can do anything. For the first time in my life, I feel really, really settled and happy. I feel like the luckiest girl in the world.”

https://twitter.com/msleamichele/status/333292817583599616

Cory Monteith - We're getting married

Bij deze foto worden opmerkingen gedeeld als “She shouldn’t be wearing black, but white” of “They were supposed to be getting married in two weeks” en een herinnering dat Michele bijna jarig is, de eerste die Cory zal missen in vier jaar. Mijn hart breekt echt bij het lezen van deze berichten.

20th Century Fox, het bedrijf en netwerk dat achter de hitserie Glee staat, liet weten:

“We are deeply saddened by this tragic news. Cory was an exceptional talent and an even more exceptional person. He was a true joy to work with and we will all miss him tremendously. Our thoughts and prayers are with his family and loved ones.”

Cory Monteith overleden 1

In Glee

Sinds het begin van de serie in 2009 speelde Cory Monteith de tiener Finn Hudson. Een jongen die veel te verduren kreeg, maar uiteindelijk toch zijn geluk wist te vinden in de Glee Club en zijn relatie met Rachel (Michele). In seizoen vier gingen Finn en Rachel uit elkaar en was hij minder te zien in de serie. Hier was voor gekozen om dat de Glee producenten, het netwerk en Michele hem tijdens zijn rehab steunden. Maar ondanks alles wat gebeurde in de serie bleef nog altijd duidelijk dat deze twee personages, ook wel ‘Finchel’ genoemd, bij elkaar horen. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment dacht: “Finn en Rachel zijn zo’n koppel die veel te verduren krijgen, uit elkaar gaan, maar in de laatste aflevering van de serie gaan trouwen”, want iedereen weet dat zij ‘het koppel’ van de show zijn. Mijn gedachten gaan ook meteen naar de toekomst van Glee. Hoe moet dit nu verder? Een geweldig talent en een prachtige stem zullen voortaan ontbreken. The Hollywood Reporter zegt dat het nog onduidelijk is hoe de plotselinge dood van Monteith de productie van Glee zal beïnvloeden. De eerste aflevering van het vijfde seizoen zou op 19 september worden uitgezonden op FOX… Hij zou weer een series regular zijn in dit seizoen. De dood van Monteith is een tragedie in het echte leven, welke ongetwijfeld zal terugkomen in de serie. Ik weet nu al dat het niet uitmaakt hoe ze het aanpakken, maar het zullen tearjurkers van een aflevering(en) worden.

Het internet staat alweer vol met de foto’s, videos en lieve berichten over Monteith. Het is het bewijs dat leed gedeeld kan worden over de hele wereld. Iedereen heeft natuurlijk zijn manier om iemand te eren of aan een persoon terug te denken. Daarom wordt mijn zondag nu gevuld met het schrijven van deze blog (zowel in Nederlands als Engels), het kijken van verschillende afleveringen en het luisteren naar de Glee covers.

Cory Monteith, een talent die waarlijk gemist zal worden. May he rest in peace.

Immy

Lees Immy haar originele Engelstalige blog hier