Blog | De grootste superhelden films die nooit gemaakt zijn

In de hoogtijdagen van de comics was er een gezonde concurrentie tussen DC en Marvel. Nu beide hun eigen filmuniversum creëren, waarin continuïteit voorop staat, laait deze gezonde concurrentie weer op.  Beide maatschappijen hebben hun voeten in het warme bad gedompeld. Soms met succes en soms zonder. Hieronder bespreekt Dennis van Elten de grootste superhelden films die nooit het witte doek hebben gehaald.

Penguin Batman

 BATMAN ’83

Na het succes van Superman uit 1978 en diens vervolg, was de drang groot Batman naar het witte doek te brengen. Producenten Benjamin Melniker en Michael Uslan huurden Tom Mankiewicz in om een script te maken. Deze zou gebaseerd zijn op de Detective Comics strip. De film zou beginnen met de herkomst van Batman in de vorm van een montage. De Joker, Penguin en Robin waren in de film verwerkt. Laatsgenoemde kreeg ook zijn eigen oorsprongsverhaal. Een aantal jaar later kwam dit script in handen van Tim Burton. Hij sneed Robin en de Penguin uit het verhaal en Burton’s Batman was geboren.

 WATCHMEN ’88

Al in 1986 waren er plannen om Watchmen te verfilmen. Zelfs toen de miniserie nog niet helemaal uitgegeven was. Producenten Joel Silver en Lawrence Gordon huurden scenarist Sam Hamm in voor een eerste versie van Watchmen. Deze zag Arnold Schwarzenegger als Silver. Het project ging jaren van bureau naar bureau, tot in 2000 toen het script bij David Hayter terecht kwam. Nadat Terry Gilliam  zijn ideeën over het script los liet, nam Zack Snyder het over in 2009. Gilliam vond het verhaal niet te filmen. Snyder heeft met zijn versie Gilliam ongelijk gegeven.

Spider-Man

 SPIDER-MAN ’92

Het heeft heel lang geduurd voordat Spider-Man te zien was in de bioscoop. In de jaren 80 schreef Stan Lee als eerst een script, welke bedoeld was voor Roger Corman. Spidey zou hierin een kernoorlog moeten voorkomen. Ondertussen heeft hij een relatie met een KGB-agent en flirt hij met Mary Jane Watson. Doctor Ocotpus was de schurk in dit script. Cannon nam de film later ook nog onder handen en paste het nodige aan. Na de ondergang van Cannon gingen de rechten naar Carolco, de maatschappij achter Terminator. Carolco huurde James Cameron in om het script aan te passen en zijn eigen visie er op los te laten. Spidey kreeg organische webschieters, een idee dat regisseur Sam Raimi jaren later overnam in de eerste Spider-Man verfilming.

CATWOMAN ’95

Na het magere succes van Batman Returns was er grote vraag naar een Catwoman-film. Tim Burton zou deze weer regisseren met Denise Di Novi als producent en Daniel Walters als scriptschrijver. Er is weinig over het script bekend, behalve dat het dezelfde donkere toon zou hebben als Batman Returns. Nadat Burton en Michelle Pfeiffer het project verlieten leek het project gedoemd. Wij zullen nooit weten hoe Pfeiffers tweede avontuur als Catwoman  er uit zou hebben zien. Wel weten wel hoe de Catwoman-film met Halle Berry er uit zag. Maar of we daar blij mee zijn… De film zou in eerste instantie Ashley Judd in de hoofdrol zou hebben.

FANTASTIC FOUR ’95

Na de Fantastic Four film uit 1994 is er hard gesleuteld aan een Fantastic Four film die bioscoopwaardig was. Het is ondertussen al bekend dat de film uit 1994 gemaakt werd om de filmrechten te kunnen behouden. Het eerste script na deze versie kwam van de hand van Michael France, welke meer in lijn was met de comic. Het maakte van Victor von Doom een Russiche cosmonaut genaamd Victor Obrecht. De eerste daad van de Fantastic Four is het stoppen van The Enclave (beter bekend als The Beehive) een creatie van Lee/Kirby in Fantastic Four 60. Aan het einde werd er gehint naar de zwangerschap van Sue Storm. Daarna is de film tien jaar in ‘Development Hell’ beland om uiteindelijk in 2005 in de bioscoop te komen.

 SUPERMAN ’98

In 1998 werd er door de makers van Batman gewerkt aan de film Superman Lives. Toen Tim Burton het script van Jonathan Lemkin, genaamd Superman Reborn, op zijn bureau kreeg huurde hij Kevin Smith in om er aan te werken. Deze versie zag Nicolas Cage in de hoofdrol van Superman. Tevens was er een hoop veranderd aan het uiterlijk van Superman. De eerste versie van het script was gebaseerd op de ‘Death of Superman’. Superman sterft door een gevecht met Doomsday maar kan nog net zijn levenskracht overbrengen in Lois Lane haar ongeboren kind. Na het gesleutel van Smith veranderde het script drastisch. Dit verhaal werd verteld in “The Death of Superman Lives: What Happened?“. Na het fiasco dat Tim Burton heet was Superman Returns geboren.

Dit jaar komen er een aantal comic-films die te kampen hebben met grote verwachtingen. Denk aan Captain America: Civil War, Doctor Strange, Suicide Squad, X Men: Apocalypse en Batman v Superman: Dawn of Justice. In het tweede deel bespreek ik de geboorte van Batman v Superman en een aantal andere Marvel en DC films die uit development hell ontsnapt zijn.

Dennis van Elten