De Ranchi Baby’s: podcast over koloniale verleden

NTR komt binnenkort met een podcast genaamd de Ranchi Baby’s, waarin het koloniale verleden centraal staat.

Onderweg vanuit Indonesië richting Nederland werden in 1950, op een stoomschip genaamd de Ranchi, bemand door militairen en hun familie, 37 kinderen geboren. Deze moesten na de Indonesische onafhankelijkheid namelijk het land in allerijl verlaten. In een podcast getitelt De Ranchi Baby’s; een koloniale erfenis gaat documentairemaker Joost Wilgenhof alle zogeheten Ranchi baby’s opsporen. Ook duikt hij in hun familiegeschiedenis en de worsteling met de erfenis van het koloniale verleden.

Documentairemaker Joost Wilgenhof spoorde voor de podcast alle 37 ‘Ranchibaby’s’ op, welke inmiddels 72 jaar oud waren. In hun paspoorten staat geen geboorteland, maar een coördinaat. Dit omdat de kolonie Nederlands-Indië, waar hun families in veel gevallen al generaties lang woonden, er plots niet meer was. En in Nederland, het nieuwe ‘thuisland’, waren de meesten van hen nog nooit geweest. Wilgenhof duikt in het leven van vijf families welke destijds op de Ranchi naar Nederland voeren. Het verleden heeft geen van de kinderen onberoerd gelaten. Sommige baby‘s willen de confrontatie met het verleden opzoeken, maar anderen laten deze beladen geschiedenis liever nog achter zich. Tevens volgt Wilgenhof Esther Captain, een historicus welke in opdracht van de Nederlandse overheid haar best doet om de verschillende perspectieven op de geschiedenis inzichtelijk te maken. Maar is zo’n beladen verleden wel zomaar in het juiste perspectief te plaatsen?

Ranchi Baby’s

De podcast zal op 5 oktober 2022 verschijnen, bij de NTR en DOCS in vorm van een serie welke zes afleveringen telt. De De Ranchi Baby’s zal worden gelanceerd met een premiere-evenement dat begin oktober plaatsvindt. Ook wordt er een korte film uitgebracht en zijn er enkele speciale Ranchi-evenementen, verspreidt door het land.

De Ranchi Baby’s is een productie van NTR door Aldus’ Producties en Stichting Autres Directions. Deze partijen waren eerder al verantwoordelijk voor prijswinnende podcasts zoals De Man en de Maan. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door Fonds Bijzondere Projecten en het NPO-fonds.

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter