Disney verwikkelt in rechtzaak rondom Zootopia

De Walt Disney-film Zootopia won de Oscar voor Best Animated Feature en bracht meer dan  $1 miljard op aan de box office. De film was dus een groot succes voor Disney, maar de studio wordt nu beschuldigd inbreuk te maken op de auteursrechten van scenarioschrijver Gary L. Goldman. Hij heeft een zaak aangespannen en stelt dat het ook contractbreuk heeft gepleegd. In de aanklacht valt te lezen:

“The Disney Zootopia is substantially similar to the Goldman Zootopia. They copied Goldman’s themes, settings, plot, characters, and dialogue – some virtually verbatim. They copied Goldman’s title, Zootopia. They even copied Goldman’s character designs and artwork.”

Goldman zegt dat hij zijn idee aan Disney heeft gepitcht in 2000 en 2009. De gekopieerde ontwerpen zien er als volgt uit.

Zootopia

 

Disney laat in een reactie weten dat de aanklacht ongegrond is:

“Mr. Goldman’s lawsuit is riddled with patently false allegations. It is an unprincipled attempt to lay claim to a successful film he didn’t create, and we will vigorously defend against it in court.”

Het zal vermoedelijk nog even duren voordat de zaak afgerond wordt.

Zootopia is een stad als geen ander. Er wonen allerlei dieren door elkaar heen, van de grootste olifant tot de kleinste spitsmuis. Het maakt niet uit. Wanneer de optimistische agent Judy Hopps in de stad komt, blijkt dat ze het eerste konijn is op een politiebureau waar alleen maar ruige dieren werken. Ze zal zichzelf bewijzen en springt op een interessante zaak. Ook als ze hiervoor moeten samenwerken met de snel pratende, sluwe vos Nick Wilde.

De stemmen worden ingesproken door Jason BatemanGinnifer Goodwin, Idris Elba, Octavia Spencer, J.K. Simmons, Jenny Slate, Alan Tudyk, Tommy Chong, Nate Torrence, Raymond Persi, Bonnie Hunt en Tommy Lister. Ook heeft zangeres Shakira een cameo. De animatiefilm is geregisseerd door Byron Howards en Rich Moore op basis van een scenario geschreven door Jared Bush en Phil Johnston.