Downloadverbod in Nederland

Het downloadverbod, waar de afgelopen jaren veel om te doen is geweest, moet er alsnog komen in Nederland. Nederland mag downloaden uit illegale bron niet toestaan. Dat oordeelt het Europese Hof in een rechtszaak over de hoogte van de thuiskopieheffing, die door elektronicawinkels en -fabrikanten werd aangespannen.

Bij het berekenen van de hoogte van de thuiskopieheffing mag volgens het Hof geen rekening gehouden worden met illegaal downloaden, wat op dit moment wel gebeurt in Nederland. Het Europese Hof ging zelfs zover te stellen dat de Nederlandse wet auteursrechtinbreuk kan bevorderen. Dat zou komen omdat er in Nederland geen onderscheid wordt gemaakt tussen kopieën maken met geoorloofde bronnen en kopieën uit vervalste bronnen.

In Nederland is het downloaden van films, muziek en boeken uit illegale bron, bijvoorbeeld van usenet, op dit moment nog legaal. Het downloaden van illegale games en software is wel verboden; hetzelfde geldt voor het uploaden van films en muziek. Het Europese Hof vindt nu dus dat Nederland zijn wetgeving moet aanpassen. Op dit moment is vervolging overigens erg zeldzaam in ons land.

Het kabinet was nog niet bereikbaar voor een reactie, maar belooft later op donderdag met een reactie te komen. Nederland voerde eerder aan dat het verbieden van downloaden uit illegale bron negatieve gevolgen voor de privacy zou hebben, omdat downloaders dan zouden kunnen worden vervolgd.