Dunkirk domineert de (inter)nationale box office

Zowel in Nederland als ook internationaal heeft de nieuwe actie-thriller van Christopher Nolan, Dunkirk, dit weekend een sterke #1 positie ingenomen. In Nederland bracht de film het eerste weekend €1,264,606 op. Internationaal was dit ruim $100 miljoen, waarvan de helft ($50,5) in de Verenigde Staten zelf. Lees hier onze recensie én een interview met een van de vele figuranten!

Nolan staat garant voor grote successen, dat bewees hij reeds met zijn voorgaande films. Dunkirk is de tweede beste Nolan opening in Nederland, alleen The Dark Knight Rises bracht meer op.

1- The Dark Knight Rises (€1,405,222)
2- Dunkirk (€1,264,606)
3- Inception (€1,029,859)
4- The Dark Knight (€ 866,401)
5- Interstellar (€ 697,080)

Naast het camerawerk van de Nederlandse cinematograaf en director of photography Hoyte van Hoytema en een bijrol van de Nederlandse acteur Jochum ten Haaf, werd ook een deel van de film opgenomen in en rondom het IJsselmeer. Filmproductiemaatschappij Kaap Holland Film en The Netherlands Film Production Incentive hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze productie.

Dunkirk start als honderdduizenden Britse en geallieerde soldaten omsingeld zijn door vijandelijke troepen. Gevangen op het strand met hun rug naar de zee staan ze voor een onmogelijke situatie als de vijand dichterbij komt. In de film zijn honderdduizenden Britse en geallieerde soldaten omsingelt door vijandelijke oprukkende Duitse troepen in het Franse plaatsje Duinkerken. Gevangen op het strand met hun rug naar het Kanaal staan ze voor een onmogelijke situatie als de Blitzkrieg van de Duitse Wehrmacht dichterbij komt.

De grootschalige film wordt gefilmd in IMAX 65mm en reguliere 65mm om de hoogste filmkwaliteit te waarborgen. Naast de regie nam Christopher Nolan ook het script voor zijn rekening.

Hoofdrollen in de film zijn er voor Tom Hardy, Mark Rylance, Kenneth Branagh, Cilian Murphy, Fionn Whitehead, Aneurin Barnard, James D’Arcy, Jack Lowden, Barry Keoghan, Tom Glynn-Carney en Harry Styles.

Dunkirk draait in meer dan 100 bioscopen in Nederland, ook in IMAX en is vanaf 16 augustus op 70mm te zien bij het EYE Filmmuseum.