Dutch FilmWorks gaat downloadboetes van 150 euro uitdelen voor The Hitman’s Bodyguard

Dutch FilmWorks kreeg enige tijd geleden toestemming om IP-adressen te verzamelen van mensen die illegaal hun films en series downloaden. Het bedrijf wil nu Nederlanders die The Hitman’s Bodyguard illegaal hebben gedownload een boete van 150 euro opleggen. Het zal in eerste instantie nog altijd om een test gaan.

Volgens Dutch FilmWorks staat “een redelijke schikking centraal” en worden “de volledige schade en kosten nog niet verhaald op de illegale downloaders. ” Voor het verzamelen van de gegevens moeten er een aantal stappen ondernomen worden. Dutch FilmWorks zal samenwerken met het Duitse Tecxpio om IP-adressen te verzamelen van mensen die de film illegaal hebben gedownload. De lijst van IP-adressen zal vervolgens worden voorgelegd aan internetproviders, met het verzoek de contactgegevens van de downloaders te verstrekken. Doen ze dat niet, wordt het verzoek voorgelegd aan de rechter en zal geprobeerd worden dat af te dwingen. Als de gegevens beschikbaar zijn, krijgen mensen die illegaal downloaden een schikkingsvoorstel van 150 euro.

CEO Willem Pruijssers laat weten dat de keuze op de Amerikaans-Nederlandse productie gevallen is omdat deze het zo goed heeft gedaan in de bioscopen. Meestal doen films die het in de bioscopen goed doen namelijk ook goed onder illegale downloaders. En hij noemt het schikkingsvoorstel erg redelijk: “zeker in verhouding met de bedragen die men in omringende landen eist voor illegale downloads.” 

De filmuitgever zegt bereid te zijn om naar de rechter te stappen, mochten providers geen adressen willen leveren. XS4ALL-woordvoerder Niels Huijbregts liet weten:

“We hebben een vaste procedure waarbij we een klant en klagende partij met elkaar in contact proberen te krijgen.”

XS4ALL stelt niet zomaar klantinformatie te verstrekken, omdat het bedrijf niet internetverkeer controleert om in te zien of er illegaal verkeer plaatsvindt. “Zoiets zou dus doorgaans via de rechter moeten.” Een woordvoerder van Ziggo zegt “alleen gegevens te verstrekken na een daartoe strekkende gerechtelijke uitspraak”.

De Autoriteit Persoonsgegevens gaf Dutch FilmWorks recent toestemming om de IP-adressen van downloaders te verzamelen.