Dutch Filmworks opent jacht op illegale downloaders

Dutch Filmworks, een van de grootste (onafhankelijke) filmdistributeurs van Nederland, zegt te beschikken over lijsten van IP-nummers van internetgebruikers die illegale kopieën van films downloaden of streamen. Het bedrijf wil daarmee individuele downloaders opsporen, dat schrijft de Volkskrant. De distributeur beschikt naar eigen zeggen over lijsten van IP-nummers van de computers waarmee illegaal is gedownload.

Vervolgens moeten de providers zeggen welke klant achter welk IP-adres schuilgaat. Dutch Filmworks wil deze klanten een waarschuwing sturen. De internetaanbieders hoeven de identiteit van hun abonnees dan niet prijs te geven behalve als downloaders blijven volharden, zegt woordvoerder Peter de Haan vandaag tegen de Volkskrant.

‘Het gaat ons niet om het geld. We hopen dat de boetes mensen afschrikken.’

Als het toch op een eventuele schikking aankomt zal dat de downloader zo’n €150 gaan kosten. In Duitsland moeten illegale downloaders al duizenden euro’s betalen en in de VS kan de schadevergoeding zelfs oplopen tot miljoenen. Doorgaans is de jacht vooral gericht op gebruikers die op grote schaal illegaal materiaal online zetten.

Illegaal downloaden is de laatste tijd veel in het nieuws. In deze aflevering van Dutch Angle Standoff bespreken Sandro en Dennis dit fenomeen uitgebreid. Is de huidige aanpak van de filmindustrie tegen piraterij effectief en/of eerlijk? En wat voor alternatieve oplossingen bestaan er voor dit probleem?

Het illegaal downloaden is al sinds 2015 een schadepost voor de filmbranche. In 2014 oordeelde het Europese hof dat piraterij ook in Nederland verboden moest worden. Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch FilmWorks liet aan nieuwssite BNR weten dat de Nederlandse filmdistributeurs van plan zijn om volgend jaar illegale downloaders te beboeten. Om de illegale downloaders op te kunnen sporen worden de IP-adressen van mensen dankzij digitaal forensisch speurwerk achterhaald. In landen als Duitsland zijn er al strengere regels. Gevreesd wordt dat de harde maatregelen die worden aangekondigd vooral onschuldige burgers raken en daardoor tot imagoschade in de filmindustrie leiden.