Recensie | The Meg DVD (Martijn Pijnenburg)

In augustus vorig jaar verscheen het langverwachte The Meg, wat ging over een reusachtige haai. Aangezien ik onlangs ook de ”mockbuster” The Megalodon zag leek het me wel leuk om beide films even te bespreken. Lees hier de recensie van The Meg door Martijn Pijnenburg.

Titel: The Meg (IMDb score 5,7)
Regisseur: 
Jon Turteltaub
Cast: Jason Statham, Li BingbingCliff CurtisRainn WilsonRuby RoseWinston ChaoPage KennedyJessica McNameeÓlafur Darri ÓlafssonRobert TaylorSophia Shuya CaiMasi Oka
Scenario: Dean Georgaris, Jon Hoeber & Erich Hoeber
Genre:
Actie
Speelduur: 113 min

Ik zal beginnen met The Meg. Allereerst vond ik de keuze om de film niet R-rated te laten zijn erg jammer. Het blijft toch een haaienfilm en dan is het leuk als er veel mensen verscheurd worden. Al moet gezegd worden dat The Shallows ook niet zo bloederig was, terwijl deze wel goed ontvangen werd.

Dan het verhaal. De film begint met een matige intro waar een door Jason Statham vertolkte held centraal staat. Waar het verhaal eigenlijk over gaat? Heel simpel. Nadat hun boot wordt aangevallen door de Megalodon – een prehistorische haai – komt de bemanning van een duikboot vast te zitten op de bodem van de diepste trog van de Grote Oceaan. De reddingsduiker Jonas Taylor (Statham) wordt gerekruteerd door een briljante oceanograaf (Winston Chao) om samen met zijn dochter Suyin (Li Bingbing) iedereen die vastzit te redden. Oh, en er is natuurlijk een kind aanwezig dat beschermd moet worden.

Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze Statham zo’n vreselijke acteur vinden. Zelf ken ik hem alleen van The Expendables en vond hem daar nog best oké. Nadat ik The Meg heb gezien ben ik echter ook niet meer zo over hem te spreken. Waarom precies weet ik niet, waarschijnlijk is het gewoon niet mijn type acteur.

Ondanks Statham en het ”verplichte kind” is de strijd die de bemanning voert om te overleven best vermakelijk. Het is alleen jammer dat alles zo rommelig verloopt. Niet alleen zijn veel dingen ongeloofwaardig, soms lijkt het ook alsof er meerdere schrijvers aan het script hebben gezeten. Vermoedelijk komt dit door de bemoeienis van enkele Chinese producenten die in de film hebben gefinancierd en daardoor inbreng wilde hebben.

Het project is eigenlijk het perfecte voorbeeld van een ”fabrieksfilm”, de term welke ik in het nieuwjaarsoverzicht besprak. De film maakt veilige keuze’s om zo het grote publiek niet af te schrikken, maar het resultaat is dat de film vlees noch vis is. Of ja, eigenlijk wel vis natuurlijk. The Meg is geen extreem slechte film maar te rommelig om echt serieus genomen te kunnen worden. Daarnaast is het geheel te geforceerd om er echt van te kunnen genieten.

Megalodon

In het zelfde jaar verscheen overigens ook Megalodon, een goedkope B-film film die probeerde mee te liften op het ”succes” van The Meg. Ook deze film heb ik bekeken is hij is in verhouding misschien wel net zo slecht.

Het gaat hier om een Amerikaans marineschip dat in contact komt met een stel Russen die de boel willen bespioneren. Nadat ze deze gevangen hebben genomen worden ze ineens aangevallen door een reusachtige haai. Wat volgt is een strijd tegen zowel het beest als de Russische slechteriken.

Megalodon Entertainmenthoek

Megalodon is een echte B-film die zonder enige passie gemaakt lijkt te zijn. Het script is slecht, de special effects zijn waardeloos en ook qua verhaal doet men maar wat. Wel zit Michael Madsen in deze titel, maar zijn performance is net zo tenenkrommend als de rest van de film.

Hoewel The Meg vergeleken met dit misbaksel nog een vrij goede film is, had die daarbij waarschijnlijk wel 20 keer zoveel budget. Vandaar dat ik beide films in verhouding bijna net zo slecht vind.

In principe kun je The Meg zien als Megalodon, maar dan met Jason Statham en een flinke investering van bemoeizuchtige Chinese producers:

The Meg Megalodon

★★☆☆☆

Martijn Pijnenburg