EYE komt met Cinema Erotica

EYE komt met Cinema EroticaDe eroticacollectie van EYE Filmmuseum herbergt maar liefst duizend titels, maar zelden worden de films uit het blik gehaald. Cinema Erotica geeft filmwetenschappelijk fatsoen het nakijken en brengt een ode aan de lust met historische curiosa, films van hedendaagse kunstenaars, lezingen en muziek. Cinema Erotica viert de sensualiteit, schrikt niet terug voor schaamtevolle schaduwkanten als seksverslaving en is een compendium van verleidelijke filmgeschiedenis: van Jean Genets Un Chant d’Amour (1950) tot Mulholland Drive (2001) van David Lynch, van Bettie Page tot Isabelle Huppert.

Erotiek is altijd ‘in the eye of the beholder’ zoals de Engelsen zeggen: zo veel kijkers, zo veel verlangens. Geen betere plek dus om de behoeftes van de kijker te bevredigen dan de zalen van het filmmuseum, waar oog en oor lustvol worden bediend en de hedendaagse laptopvoyeur een grootschermhabitat vindt.

Cinema Erotica biedt een waaier van smaken: het programma strekt zich uit van vroeg 20ste-eeuwse homemovies tot virtual reality  en omvat een twintigtal erotische klassiekers. Ook zijn er  specials waarin specifieke thema’s aan bod komen, zoals ‘literatuur en erotiek’ met Stephen Frears’ Dangerous Liaisons (1988) en ‘100 jaar Freud in Nederland’, een special over psychoanalyse met Shame (2011). De geschiedenis van de seksfilm trekt voorbij in ‘Sexy Trailer Show’, een compilatie van trailers uit de EYE-collectie, en op het programma staat ook een zinnelijke VR-experience en een TedX-lezing over seksualiteit, sensualiteit en design.

Het programma vindt plaats van 1 tot en met 18 juni. Het volledige programma wordt in april bekend gemaakt.