Youtube wil trailer Nederlandse film Redbad verwijderen

Youtube heeft de makers van de nieuwe Nederlandse film Redbad gevraagd de trailer van de film te verwijderen. Ook weigert het bedrijf het promotiefilmpje van het historische epos onder de aandacht van gebruikers te brengen. Dit heeft producent Klaas de Jong onthuld. Facebook vindt de trailer “beledigend voor grote bevolkingsgroepen”, zo schreef het bedrijf in een brief aan de makers. De Jong zei:

“Vanuit ons Nederlandse perspectief is het verzet tegen het christendom geen groot issue. Maar in de rest van de wereld is dat blijkbaar nog wel een enorm ding. Ik viel echt van mijn stoel: het is bizar dat Amerikanen nu willen gaan bepalen wat voor Nederlanders aanstootgevend moet zijn. Maar we hebben blijkbaar toch een gevoelige snaar geraakt. Nog voordat iemand ook maar één scene heeft gezien, hebben we al honderden boze mails en brieven gehad dat we de geschiedenis geweld hebben aangedaan.”

De makers hebben veel archiefonderzoek gedaan naar de Friese held Redbad om een film te maken die de geschiedenis recht doet. De Jong laat verder weten de trailer van Redbad niet aan te passen of te verwijderen. Eerder werden de rechten al verkocht aan de VS en diverse landen in het Midden-Oosten.

Redbad van de Nederlandse regisseur Roel Reiné (Michiel de Ruyter, Dead in Tombstone), vertelt het verhaal van de Friese held Radboud, gespeeld door Gijs Naber. Met hulp van de Vikingen voert hij een strijd tegen de christenen die hun geloof met harde hand opdrongen in de lage landen.

Het scenario is geschreven door Alex van Galen. De hoofdrollen worden gespeeld door Gijs NaberJonathan BanksHuub Stapelen Egbert Jan Weeber, Lisa Smit, Loes Haverkort, Derek de Lint, Martijn Fischer en Aus Greidanus sr. De film draait vanaf 28 juni in de Nederlandse bioscoop.

Bekijk ook ons interview dat we tijdens Dutch Comic Con 2018 hadden met Roel Reiné.