Felle kritiek op film De Oost | Soldaten worden als nazi’s neergezet

De film De Oost van Gouden Kalf-winnaar Jim Taihuttu speelt zich af tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog in 1946. Eerder was er sprake van dat de film een speciale disclaimer zou krijgen, maar dat plan lijkt nu van tafel.

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) zei eerder dat filmproducent Sander Verdonk hiertoe bereid was. Verdonk heeft echter aan NU.nl laten weten dat er gesprekken gevoerd zijn over een disclaimer. Hoewel hij bereid is om te kijken naar zo’n disclaimer, lijkt deze er toch niet te komen.

De FIN is bang dat de film een eenzijdig en onjuist beeld gaat geven van wat zich heeft afgespeeld in Nederlands-Indië. Dit zou met een disclaimer kunnen worden ondervangen. Omdat de film nog niet in de bioscoop vertoond is, zijn het vooral de beelden uit de trailer die tot veel kritiek leidde bij onder anderen oorlogsveteranen en Indische Nederlanders. In de trailer zien we bijvoorbeeld Nederlandse militairen in zwarte uniformen en draagt het personage van KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor. Tevens is er bij de Nederlandse soldaten een gotisch lettertype te zien. Dit alles zou doen denken aan Nazi-Duitsland.

FIN-voorzitter Hans Moll zei eerder:

“Onze helden worden als nazi’s weggezet. Dit is een puur anti-Nederlandse propagandafilm. Betrokkenen, maar ook kijkers, hebben het recht om te weten dat de film vooral een interpretatie van de producent en de regisseur is.”

Kritiek op film De Oost

Indonesië, 1946. Johan (Martijn Lakemeier) is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt hij in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk (Marwan Kenzari). Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt voor Johan de lijn tussen goed en kwaad steeds vager.

De film De Oost is geregisseerd door Jim Taihuttu. De hoofdrollen worden vertolkt door Martijn Lakemeier, Marwan Kenzari, Huub Smit, Jonas Smulders en Joes Brauers.

Het is de bedoeling dat de film De Oost in 2021 in de Nederlandse bioscopen zal verschijnenVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste film- en serienieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films, series en streamingdiensten.

FacebookInstagramPinterestTwitter