Film over The Lord of the Rings-schrijver J.R.R. Tolkien

Warner Bros begeeft zich de afgelopen jaren in Middle Earth met de The Lord of the Rings en The Hobbit trilogieën. Nu blijkt dat toch Fox Searchlight een film zal gaan maken over de man achter de verhalen, J.R.R. Tolkien. De film wordt een biopic over het leven van de schrijver.

Het project, voorlopig Tolkien getiteld, heeft David Gleeson aangetrokken als scriptschrijver. Het narratief zal zich vooral richten op Tolkiens ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nadat zijn dienst in het leger erop zat, ging Tokien als leraar aan de slag op Pembroke College. Het is in deze periode dat hij zowel The Hobbit als de eerste twee delen van de The Lord of the Rings trilogie (The Fellowship of the Ring en The Two Towers) schreef.

J.R.R. Tolkien was een Engelse filoloog, dichter, theoloog en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van The Hobbit, The Lord of the Rings en The Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasyliteratuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis (The Chronicles of Narnia).

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 The Silmarillion, waaraan Tolkien het grootste deel van zijn leven had gewerkt.