Filmtip | Monty Python’s The Meaning of Life

Het Britse comedyteam Monty Python komt samen voor nog één laatste film. Na het succes van Monty Python and the Holy Grail en Life of Brian maakten de zes schrijver-acteurs Monty Python’s The Meaning of Life. Hoewel minder populair dan de twee voorgaande films is The Meaning of Life nog altijd een surrealistische comedyfilm met veel memorabele en citeerbare scenes.

Titel: Monty Python’s The Meaning of Life
Regisseur:
Terry Jones
Cast: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Palin, Carol Cleveland
Scenario: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Palin
Genre: Komedie
Speelduur:
90 min
Release:
1983

Filmtip | Monty Python’s The Meaning of Life

The Meaning of Life is een film over geboorte, onderwijs, oorlog, religie en de dood. Het is een film met veel filosofische vraagstukken, maar het is ook een film over een dikke rijke stinkerd die op de vloer kotst.

In tegenstelling tot de vorige twee films valt The Meaning of Life terug op het format van de originele tv-serie Monty Python’s Flying Circus. De sketches die de film opmaken hebben op het eerste gezicht weinig samenhang, maar zijn wel verbonden met een overkoepelend thema. Wat de boodschap achter de film is, daar zijn lange discussies over te voeren.

Door het gebrek aan focus zien fans en de makers zelf dit niet als de sterkste Monty Python film. Toch zijn er veel scenes die opgemaakt zijn uit het beste materiaal van de schrijvers. Every Sperm is Sacret is een musicalnummer over de zware omstandigheden waaronder Katholieke burgers moeten leven vanwege het verbod op anticonceptiemiddelen. De Mr. Creosote scene daarentegen is een kinderachtige sketch over een gulzige man die niet op kan houden met kotsen in een luxe restaurant. Maar ook dat kun je weer zien als commentaar op hoe rijke burgers in onze maatschappij gepamperd worden.

Ook bijzonder aan deze film is dat de productiewaarde aanzienlijk hoger is dan het eerdere werk van Monty Python. Hierdoor zie je veel interessante visuals, met als een van de hoogtepunten de animatie tijdens The Galaxy Song.

Waarom kijken?

  • De laatste film van het beste comedyteam uit Engeland
  • Combinatie van scherpe satire en surrealistische onzin
  • Liedjes die je nog lang zult blijven door neuriën
  • Als je een sterke maag hebt voor bij de Mr. Creosote scene

In de rubriek ‘Filmtip’ lichten we recente films uit die we aan onze lezers kunnen aanbevelen. Dit altijd met een korte recensie of toelichting, waarin we vertellen waarom de betreffende titel een aanrader is.VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter