Filmweek 20 door Sandro Algra

Filmweek 20 door Sandro. De twintigste filmweek zit er alweer op. Zoals gewoonlijk zal ik ingaan op de meest opvallende ontwikkelingen. Allereerst wil ik nieuws delen over aankomende workshops.

Workshop Green Film Making in Postproductie - Filmweek 20 door Sandro Algra

Workshop Green Film Making in Postproductie

Op 24 mei kun je ‘Green Film Making in Postproductie’ bezoeken in  Amsterdam. Zoals de titel suggereert is het een evenement voor filmmakers die betrokken zijn bij de postproductie. Waar Green Film Making in essentie over gaat is hoe je efficiënter kunt werken, waardoor je bespaart op budget, tijd en ook op energie en CO2-uitstoot.

Dat je weet hoe je kosten moet besparen is allemaal leuk en aardig, maar hoe kom je überhaupt aan een budget? 3 juni kun je weer naar Amsterdam voor ‘Succesvol crowdfunden voor film’ van CineCrowd. Hier leer je alle ins en outs van het crowdfunden en ga je aan de slag met concrete campagnes in kleine groepen.

De leukste nieuwtjes

Star Wars ontmoet James Bond - Filmweek 20 door Sandro Algra

Star Wars ontmoet James Bond in fan-made openingssequentie

Wat hebben Star Wars en James Bond met elkaar gemeen? Afgezien van dat Daniel Craig een Stormtrooper speelde in The Force Awakens kan ik geen andere gelijkenissen bedenken. Desondanks dacht filmmaker Kurt Rauffer dat hij de franchises prima kon mengen in deze fan-made openingssequentie.

Als je zoveel trouwe fans hebt kun je ook af en toe wat terugdoen. Ter promotie van Alice Through the Looking Glass verraste Johnny Depp bezoekers van Disneyland met een zeer originele stunt.

Het meest opmerkelijke nieuws

Als je het mij vraagt kunnen de Star Wars- en Alice-franchises mij gestolen worden. Waar ik zelf al jaren op zit te wachten is de Martin Scorsese-film The Irishman. Hoe langer men dit project uitstelt, hoe onwaarschijnlijker het lijkt dat de inmiddels bejaarde De Niro, Pesci en Pacino in deze film kunnen spelen. Maar als de studio 100 miljoen dollar weet te verzamelen zouden we met behulp van digitale effecten weer jongere versies van de oude heren kunnen zien. Hoe gaaf moet het zijn om de drie legendarische acteurs weer op het hoogtepunt van hun carrière te zien?

Blogs en Recensies

Zoals gewoonlijk verschenen deze week weer een handjevol recensies en blogs op onze website.

Het is moeilijk om een volwassen persoon een goede animatiefilm aan te raden. In mijn vierdelige lijst leg ik twintig films voor waar je mee zou kunnen beginnen.

Wil je weten of volwassenen evenveel als hun kinderen van The Angry Birds kunnen genieten? Erik vertelt!

De Nederlandse special effects artiest Jacqueline Makkee was net klaar met Batman v Superman: Dawn of Justice toen Immy haar interviewde. Hierbij een overzicht van haar carrière aan de hand van 7 films.

Erik recenseerde ook het derde deel uit de Barbershop-franchise.

Eye in the Sky is Alan Rickmans allerlaatste film, maar volgens Immy is dat niet het enige bijzondere aan de film.

Trailers

Wat voor bijzondere trailers waren er deze week te zien?

We zijn alweer bij de derde Robert-Langdon film aangekomen. Kijk hier de eerste trailer van Inferno.

In Swiss Army Man blijkt een ondode Harry Potter een onmisbaar stuk gereedschap voor de overleving van een verdwaalde reiziger.

Regisseur Adam Wingard keert terug naar het horror genre met Woods.

Ook onze eigen horror-veteraan Dick Maas is terug, in een film over een bloeddorstige leeuw. Zullen dergelijke ouderwetse monsterfilms nog wel een publiek hebben?

Ook Ang Lee zit nogmaals in de regiestoel. In Billy Lynn’s Long Halftime Walk experimenteert hij met een ultra-hoge frame-rate.

We zagen de eerste echte trailer van de gameverfilming Assassin’s Creed. De stijl van deze trailer lag me totaal niet (met zijn Kanye West-soundtrack). Maar inhoudelijk bevatte het wel veel elementen die direct zijn overgenomen uit de Assassin’s Creed spellen. Ik ben benieuwd of deze film wat gaat worden.

Meer beelden

20 jaar geleden werd de mensheid getroffen door Roland Emmerich’s Independence Day. De invloed die deze filmramp op het rampenfilm genre had is nog altijd zichtbaar. Bezoek jij komende juni de première van deze sequel of sluit jij je bij mij aan om Emmerich te stoppen voordat hij nog meer schade aan kan richten!?

Van Assassin’s Creed verschenen ook nieuwe stills en setfoto’s.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows kreeg een nieuwe poster.

Via een kijkje achter de schermen zien we hoe James McAvoy in een jongere Patrick Stewart… of eigenlijk oudere Professor X transformeert.

In de featurette van Jason Bourne vertelt Matt Damon het een en ander over zijn iconische rol.

Aankondigingen

De week is nog niet compleet zonder de verschillende aankondigingen die werden gedaan rond toekomstige projecten.

Sharon Stone zal een klein rolletje spelen in een aankomende Marvel-film. Meer daarover mag ze echter niet vrijgeven.

Is de tijd dan eindelijk aangebroken dat Marvel zich waagt aan een complete film rond een superheldin? Mogelijk zullen we de komende jaren een Black Widow-film zien verschijnen.

Na een planning van 26 jaar lijkt de verfilming van de musical Cats eindelijk van de grond te komen. Dit betekent dat vrouwen straks weer een nieuwe film krijgen om hun arme vriend mee naartoe te slepen.

X-Men Apocalypse is nog niet eens in première gegaan of we weten al het eerste nieuws rond het volgende deel: het speelt zich af in de jaren 90. Aangezien de allereerste film in 2000 verscheen zou je kunnen zeggen dat het cirkeltje hiermee rond is.

Dwayne Johnson beloofde aan alle Robin Williams-fans dat de Jumanji reboot eer zal doen aan hun overleden held.

Of met die eerbetoon het casten van Jack Black in Robins rol bedoeld wordt is nog niet bekend.

De nieuwe Zorro-film zal een Mexicaan in de regiestoel en in de hoofdrol bevatten. Is dit een overwinning tegen ‘Hollywood witwassen’?

De productie van de volgende Japanse Godzilla-film is al volop bezig. We zullen echter nog een aantal jaren moeten wachten op de sequels van Godzilla uit 2014.

Als je in de tussentijd een goede monsterfilm wilt zien… dan zou ik je Pacific Rim 2 zeker niet aanraden. Jurassic World en Pacific Rim: twee monsterfilms waar ik een hekel aan heb. Maar wie weet… als je twee negatieve getallen met elkaar vermenigvuldigd komt er een positief nummer uit. Geldt dat ook voor films?

Dit waren de meest opvallende nieuwtjes van Filmweek 20. Heb jij nog aanvullingen, plaats dan gerust een reactie of reageer via Facebook.