Franse acteur Jean-Louis Trintignant overleden

Jean-Louis Trintignant, de beroemde Franse acteur, is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij speelde in meer dan 100 films en was één van de gezichten van de Nouvelle vague in Franse cinema. Zijn vrouw vertelde het nieuws aan de Agence France-Presse (AFP).

Jean-Louis Trintignant overleden

Jean-Louis Trintignant werd geboren op 11 december in Piolenc, Zuid-Frankrijk. Oorspronkelijk had de jonge man de intentie om rechten te studeren. Maar nadat hij en passie ontwikkelde voor acteren verhuisde hij op 20-jarige leeftijd naar Parijs om drama te studeren.

Zijn carrière van meer dan zes decennia begon hij met het spelen van veel uitdagende rollen met een donker randje, zoals criminelen. Zijn doorbraak was de romantische drama Et Dieu… créa la femme (1956). Daarin speelde hij tegenover Brigitte Bardot, waar hij kort een veelbesproken relatie mee had.

Ook werkte Jean-Louis Trintignant met veel Italiaanse regisseurs, zoals in Estate Violenta en Il deserto dei Tartari van Valerio Zurlini en ook in de Spaghetti Western The Great Silence (Il grande silenzio) van Sergio Corbucci. Een van zijn bekendste rollen was dat van een homoseksuele man met onderdrukte jeugdtrauma’s in de politieke drama Il conformista (1970) van Bernardo Bertolucci. Om geaccepteerd te worden sluit zijn personage zich aan bij Mussolini’s fascistisch regime en pleegt moorden om zijn loyaliteit te bewijzen.

Na Trois couleurs: Rouge in 1994 besloot Trintignant te stoppen met regelmatig in films te acteren en richtte zich meer op toneel. Hij keerde wel terug voor de Franse drama Amour in 2012. Regisseur Michael Haneke had het script speciaal voor hem geschreven. Trintignant won de César prijs voor beste acteur, en de film won ook de Oscar voor beste buitenlandse film.

Trintignant vermeed het liefst publiciteit. In een recent interview met het Franse blad Nice-Matin vertelde hij dat hij geen interesse had in beroemdheid. In 2003 kwam hij in het nieuws nadat zijn dochter Marie om het leven was gebracht door haar vriend en musicus Bertrand Cantat. In zijn laatste jaren leed Trintignant aan prostaatkanker en koos ervoor om niet behandeld te worden. Zijn laatste publieke vertoning was het Cannes film Festival van 2019, en in datzelfde jaar verscheen zijn laatste film Les plus belles années d’une vie.

R.I.P. Jean-Louis Trintignant 1930 – 2022VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter