Recensie | Bro’s Before Ho’s (Martijn Pijnenburg)

Wie kent ze nog? De asociale hangjongeren uit New Kids, met hun leuke maar extreem overhypte filmpjes. Na deze actie/komedie was het een grote verrassing dat bedenkers Steffen Haars en Flip van der Kuil besloten om een romantische komedie te maken. Bro’s before Ho’s is het resultaat geworden.

Titel: Bro’s Before Ho’s
Regisseur: Steffen Haars & Flip Van der Kuil
Cast: Steffen Haars, Flip Van der Kuil, Theo Maassen, Sylvia Hoeks, Birgit Schuurman, Tim Haars, e.a.
Schrijver: Steffen Haars en Flip van Kuil
Duur: 87 min
Genre: Comedy, Nederlands
Release: vanaf  5 december 2013 in de bioscoop

Videotheekmedewerker Max (Haars) woont samen zijn geadopteerde broertje Jules (Arends). Het leven bestaat voor de twee broers vooral uit blowen, zuipen en uitgaan. Mede op advies van hun vader hebben ze besloten om nooit een vaste relatie aan te gaan. Daarom nemen ze vaak meisjes mee voor enkel seks, om ze vervolgens weer de deur te wijzen. Totdat ze beide een meisje echt leuk beginnen te vinden. Klinkt mooi, het probleem is alleen: Ze vinden allebei dezelfde meisje leuk.

Steffen Haars en Flip van der Kuil zijn bekend geworden met hun serie New Kids, waarin een groep asociale hangjongeren centraal staan. Ik moet toegeven dat ik altijd respect voor ze heb gehad. Dit komt wellicht door het feit dat Maaskantje heel dicht bij mij in de buurt ligt, of omdat ze gewoonweg veel lol hebben met het maken van hun filmpjes. Maar stiekem zijn ze nog best creatief. New Kids was een leuke gimmick, maar werd op een gegeven moment slachtoffer van z’n eigen succes. Toch zag ik potentie in het nieuwe project van de twee baldadige filmmakers. Mede hierom was ik benieuwd naar het resultaat van Bro’s before Ho’s.

De film heeft zo’n beetje alle ingrediënten in huis voor een succesvolle komedie. Een leuk verhaaltje, kleurrijke personages en veel grappen. Voeg hieraan toe een passende soundtrack en je hebt een geslaagde film. Het was leuk om te zien hoe Steffen en Flip de platte sketches van New Kids om konden buigen tot een redelijke geslaagde film. Ook met Bro’s before Ho’s weten ze een prima komedie neer te zetten. Opvallend zijn wel dat veel elementen ‘geleend’ lijken te zijn uit andere films.

Gehandicaptenhumor

Bro’s Before Ho’s zit vol met ranzige, lompe en vooral flauwe grappen, waarvan de helft niet leuk is. ‘Niet geschoten is altijd mis’ zal het motto van de makers zijn geweest. Veel van de humor lijkt op rechtstreeks uit New Kids te komen, wat leuk is maar het is ook vaak makkelijk scoren. De grappen in deze film gaan vaak over gehandicapten. Alhoewel ik persoonlijk hou van gewaagde cinema, vraag ik me hier af of deze grappen het écht grappiger maken. Soms lijkt het wel alsof de makers enkel ongenuanceerd willen overkomen.

De Cast

Mafkees Tim Haars als Max springt er uit en speelt zijn rol goed. Hij is tevens het meest sympathieke personage. Sylvia Hoeks is meer dan prima als love-interest voor de twee hoofdpersonages. Huub Smit kan zich dit keer lekker uitleven als de verstandelijk beperkte Jordi. Daarnaast balanceren de personages van cabaretiers Daniël Arends en Henry van Loon tussen grappig en irritant. Hierbij is Van Loon net wat grappiger dan Arends, wie duidelijk neigt naar irritant. Theo Maassen is altijd een leuke toevoeging maar speelt dit keer geen noemenswaardige rol.

Vermakelijke Bromance

Bro’s Before Ho’s is een leuke film, welke lekker weg kijkt. Daarnaast doet het niet onder voor veel Amerikaanse direct-to-video komedies. Wel is het jammer dat er enkele makkelijke keuzes zijn gemaakt voor het plot, enkele personages naast grappig ook irritatie opwekken en de grappen niet altijd even leuk of origineel zijn. Toch zal de gemiddelde liefhebber van plat vermaak zich er niet aan storen. Voor de doorgewinterde filmliefhebber kunnen de scènes na de aftiteling veel goed maken. Hoogstaande cinema? Absoluut niet. Leuk voor een avondje plat vermaak? Zeker!

Martijn Pijnenburg

★★★☆☆