Recensie | D-Box ervaring | Pacific Rim (Dennis van Elten)

Tijdens mijn vakantie naar Liverpool ben ik naar Pacific Rim geweest. Voordat ik deze film ging bekijken waren mijn verwachtingen heel laag. Mijn enige insteek om deze film te kijken was vanwege de D-Box ervaring.

Wat is D-Box?

D-Box is een technologie die de stoel van de kijker laat meebewegen. Bij de D-Box Experience zijn de stoelen in de zaal uitgerust met een systeem dat beweegt op basis van een MFX ofwel Motion Effects die onder de film is geplaatst. De bewegingen zijn van tevoren geprogrammeerd, afhankelijk van de film. De stoel vibreert op de meest subtiele bewegingen, praktisch iedere beweging voel je in je stoel. De stoelen kunnen niet alleen trillen, maar ook kantelen van links naar rechts en van voor naar achter, en omhoog en omlaag bewegen. Hiermee kunnen veel bewegingen worden gesimuleerd, waardoor de kijker de ervaring krijgt dat hij/zij zelf in de film meespeelt. Het is vergelijkbaar met een computerspel in een oude speelhal waar de cabine waar je inzit meebeweegt. Alleen is D-Box tienmaal zo gevoelig en meer persoonlijker door dat je als kijker zelf de intensiteit van de bewegingen kan regelen op je stoel. Dit maakt het kijken van een film als Pacific Rim een geweldige ervaring. Iedere stap die een Jaeger of een Kaiju zet kun je voelen in je stoel, alsof het naast je gebeurt.

Voor meer informatie over D-Box klik hier. In Nederland hebben de JT bioscopen tevens D-Box. Voor meer informatie klik hier. D-Box heeft tevens een Facebook pagina.

D-Box

Titel: Pacific Rim (D-Box Ervaring)
Regisseur: Guillermo del Toro
Scriptschrijver: Guillermo del Toro en Travis Beacham
Hoofdrollen: Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi, Charlie Day, Ron Perlman, Robert Kazinsky, Max Martini, Clifton Collins Jr., Burn Gorman, Larry Joe Campbell, Brad William Henke en Diego Klattenhoff
Genre: Actie/SiFi
Speelduur: 131 min
Release: vanaf 18 juli 2013 in de bioscoop

Pacific Rim is een monstermovie van de hand van Guillermo Del Toro. In de film hebben de Kaiju de hoofdrol. Dit zijn enorme monsters die uit de zeebodem komen en steden aanvallen zonder dat hier verdediging voor is. De verdediging komt in de vorm van een Jaeger, een reuze robot. Vijf jaar na de eerste aanval wordt ex-piloot Raleigh Beckett teruggevraagd voor het Jaeger project om een laatste beslissende strijd tegen de Kaiju te voeren…

Pacific Rim is een standaard film met een rampenscenario: monsters bedreigen de planeet en deze moet gered worden. De effecten in deze film zijn erg goed, de monsters zien er overtuigend uit, net als de Jaegers. Bij het zien van de film moest ik heel erg denken aan Japanse Manga tekenfilms, zoals Guyver en Robotech. Als ik niet voor de D-Box ervaring was geweest, had ik op de DVD release gewacht.

Dennis van Elten