Recensie | Escape Plan (Martijn Pijnenburg)

Al jaren is geprobeerd om actiehelden Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone in een film te krijgen. Dit bleek moeilijk te realiseren, met name vanwege het drukke schema van de twee heren. Helemaal toen Schwarzenegger in 2003 gouverneur van Californië werd. Nadat hij in 2011 was afgetreden, speelde hij samen met Stallone in The Expendables 2. En nu hebben ze voor het eerst samen de hoofdrol, namelijk in de actiefilm Escape Plan.

Titel: Escape Plan
Regisseur: Mikael Håfström
Scriptschrijver: Miles Chapman, Jason Keller
Cast: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jim Caviezel, Faran Tahir, Vinnie Jones, Amy Ryan, Curtis ’50 Cent’ Jackson, Sam Neill
Speelduur: 115 minuten
Genre: Actie, Thriller

De film begint in een gevangenis, waar de hoofdpersoon, gespeeld door Stallone, vastzit. Zonder duidelijke reden raakt hij verzeild in een gevecht met medegevangenen. Hierdoor wordt hij in de isoleercel geplaatst, waaruit hij op een spectaculaire manier weet te ontsnappen.

Eenmaal buiten de gevangenis word duidelijk dat de hoofdpersoon Ray Breslin heet. Deze zeer intelligente en vindingrijke man heeft een talent voor het uitbreken van gevangenissen en heeft hier zelfs zijn beroep van gemaakt. Hij laat zich opsluiten, ontsnapt en legt hiermee de zwakke punten van de beveiliging bloot. Deze worden na afloop weer doorgespeeld aan de directie van de desbetreffende gevangenis, en zo heeft Ray een spannende en vooral uitdagende baan.

Nadat hij voor de zoveelste keer is uitgebroken, wordt hem een bijzondere opdracht aangeboden. Er is namelijk een verborgen, zwaar beveiligde gevangenis waar alleen de zwaarste criminelen vastzitten. Deze inventieve constructie heeft nog één test nodig, en Breslin lijkt de ultieme kandidaat voor deze job te zijn. Dit accepteert hij, maar al snel blijkt dat niet alles volgens afspraak verloopt. De chip waarmee zijn collega’s hem in de gaten kunnen houden wordt verwijderd, en gevangenisdirecteur Hobbes maakt hem meteen duidelijk dat hij een ‘gewone’ gevangene is. Wel krijgt hij hulp aangeboden van medegevangene Emil Rottmayer.

escape-plan04

Prison Break

Een van de voornaamste redenen om deze film te bekijken was omdat het concept me deed denken aan de serie Prison Break. En ja, deze film heeft meerdere overeenkomsten met mijn favoriete serie. Verder zijn er de gebruikelijke (maar vermakelijke) clichés: De gevangenis heeft een bendeleider, een sadistische hoofdcipier en een gevoelloze directeur. Ook de rest van de film kent de gebruikelijke clichés, maar lijkt zich daar totaal niet voor te schamen. Dat is maar goed ook, want dat zou alleen maar afdoen aan de vermakelijkheid van de film. Ondanks het hoge tempo en het grotendeels ontbreken van diepgang, zijn de ontsnappingsmethodes creatief en is er zelfs ruimte voor een plottwist.

Acteerwerk

Ik moet eerlijk bekennen dat ik, in tegenstelling tot veel andere mannen, nooit veel met de Rambo en Rocky films heb gehad. Daardoor moest ik ook even wennen aan het acteerwerk van Stallone, die het overigens prima deed. In mijn jeugd zou ik de voorkeur hebben gegeven aan Arnold Schwarzenegger. Het feit dat hij ook een hoofdrol heeft, was een reden voor mij om de film te gaan bekijken. Het was zeer vermakelijk om deze twee heren naast elkaar te zien en ze hebben een uitstekende chemie. Verder doet Jim Caviezel het goed als kille gevangenisdirecteur en was het grappig om Curtis Jackson, beter bekend als 50 Cent, een nerdy technicus te zien spelen. Het enige minpuntje vond ik Vinnie Jones als hoofdcipier, die ik ondanks zijn passende uiterlijk een beetje miscast vond.

escape-plan09

Veteranen kunnen het nog

Zoals ik al aangaf, is er weinig diepgang en kent de film, vooral in de climax, redelijk wat clichés. Dit betekent echter niet dat Escape plan een slechte film is. Er is spanning, actie en humor en dat is volgens mij ook precies wat fans van Stallone en Schwarzenegger willen zien. Deze film is het bewijs dat beide actiehelden het nog in zich hebben, al denk ik dat de film zonder deze twee een heel stuk minder amusant zou zijn geweest. Ben je een liefhebber van ouderwetse actie? Dan krijg je met Escape Plan zeker waar voor je geld.

★★★☆☆

Martijn Pijnenburg