Recensie | Let’s Be Cops (Martijn Pijnenburg)

He verrekte wout! In Nederland is de politie niet al te populair. Ook al handelt de Amerikaanse politie een tikkeltje anders, beide hebben een niet al te best imago. Ondanks enkele succesvolle politieseries is dit negatieve imago in vele films terug te zien. Maar wat als het nou heel cool was om agent te zijn? Dit concept gebruikte Luke Greenfield in zijn film Let’s Be Cops.

Titel: Let’s Be Cops
Regisseur: Luke Greenfield
Scenario: Luke Greenfield, Nicholas Thomas
Cast: Jake Johnson, Damon Wayans Jr., Nina Dobrev, Andy Garcia, James D’Arcy, Joshua Ormond
Speelduur: 105 minuten
Genre: Comedy
Release: vanaf 14 augustus 2014 in de bioscoop

De twee vrienden Ryan (Damon Wayans Jr.) en Justin (Jake Johnson) zijn niet de meest coole of succesvolste jongens die er rondlopen. Toch hopen ze een leuke avond te hebben tijdens de aankomende school reünie. Ze besluiten om als politieagent naar dit verkleedfeestje te gaan. De reünie valt nogal tegen, maar als de twee heren richting huis lopen begint het feest pas echt. Iedereen denkt dat ze daadwerkelijk politieagenten zijn; Beschonken dames die als opdracht een agent moeten zoenen, onschuldige voorbijgangers die door Ryan en Justin staande gehouden worden en zelfs ‘collega’s’…Terwijl ze genieten van de bijbehorende status en hun invloed, komen ze al snel in aanraking met een maffiabaas. Vluchten lijkt de aantrekkelijkste optie, maar de twee vrienden zitten al zover in de shit dat ze nu ook het karwei moeten afmaken.

Je denkt als filmliefhebber bij deze film al snel, ‘Waar heb ik dit eerder gezien?’ Dit gebeurt zo vaak, dat je soms twijfelt of je het al wel eerder hebt gezien. Het concept van personen die zich voordoen als iemand anders is natuurlijk overbekend. Maar twee mannen die zich een hele film voordoen als agenten? Zo een film kan ik me niet herinneren.

Let’s Be Cops is een doorsnee Amerikaanse komedie. Twee wat knullige hoofdpersonen die graag iemand anders zouden zijn, hebben we al veel vaker gezien. In de film wordt dit gegeven niet origineel uitgewerkt. Het feit dat Ryan en Justin doen alsof ze agenten zijn is daarentegen wel interessant. De grappen zijn misschien niet bijster sterk, maar het was wel leuk om te zien hoe er een wereld voor de twee vrienden openging. Heel geloofwaardig is het allemaal niet, maar van geloofwaardigheid worden weinig films interessant. Ik moet zeggen dat Wayans en Johnson een komisch duo zijn, maar echt memorabel waren ze niet. Nina Dobrev deed het aardig maar ook zei wist niet te overtuigen. De kleine Joey gespeeld door Joshua Ormond voegt ook weinig toe.

let_s_be_cops_56031482_st_3_s-high

In de eerste helft van de film wordt de leuke kant van het agentschap belicht. Wayans en Johnson spelen het spelletje met alle plezier mee. Al veel te snel maakt de komedie film een omkeer naar een misdaadfilm. Het gevecht met de maffia is vermakelijk, maar wordt te vroeg in het verhaal geïntroduceerd. Voor mijn gevoel hadden de eerdere scenes wat langer mogen worden uitgespeeld. Al met al is Let’s Be Cops een doorsnee Amerikaanse komedie; een middelmatig verhaal, middelmatig acteerwerk, leuke grappen, slechte grappen en al met al een middelmatige film.

Martijn Pijnenburg

★★☆☆☆