Recensie | Nebraska (Merijn Wierenga)

Nebraska is de nieuwe film van Alexander Payne (The Descendants, About Schmidt, Sideways). De film kreeg 6 Oscarnominaties, won 2 Golden Globes en afgelopen weekend kreeg de film de publieksprijs op het IFFR. Met deze en nog veel meer prijzen is Nebraska al een groot succes nog voordat de film in de bioscoop te zien is.

Titel: Nebraska
Regisseur: Alexander Payne
Cast: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Bob Odenkirk, Stacy Keach
Scenario: Bob Nelson
Speelduur: 115 minuten
Genre: Drama, Komedie
Release: Vanaf 27 februari in de bioscoop

Woody Grant krijgt via de post bericht dat hij een miljoen dollar heeft gewonnen. Woody is vastbesloten zijn prijs persoonlijk op te halen. Zijn familie denkt dat het om een marketingtruc gaat en willen hem niet geloven. Daarom besluit hij zelf naar Nebraska te lopen, een tocht van meer dan 1000 kilometer. Wanneer hij van de vluchtstrook wordt gehaald door de politie besluit zijn zoon David hem te brengen. Het wordt de reis van een man voor wie de moderne tijd moeilijk te bevatten is en veel te snel gaat.

Recensie Nebraska

De trip is ook een moment om vader en zoon dichter bij elkaar te brengen. De route brengt hen langs de geboorteplaats van Woody en dat is de ideale gelegenheid voor David om hem te vragen naar zijn vroegere leven. In dat dorpje komen ook andere familieleden van Woody samen, omdat ze het nieuws van de geldprijs hebben gehoord. Het contrast tussen de familieleden en vrienden die allemaal een graantje willen meepikken van de prijs en het gezin dat zich inzet voor een kansloze missie is even ontroerend als pijnlijk.

Alexander Payne laat het Amerika zien waar hij opgroeide. Payne is zelf geboren in Nebraska en geeft niet bepaald een rooskleurig beeld van de lokale mensen. Weinig spraakzame mannen met roddelende vrouwen. De droogheid van de mannen resulteert in subtiele grapjes. Kate, de goedgebekte vrouw van Woody, is minder subtiel, maar minstens net zo grappig. Een geweldig gespeelde rol van June Squibb die veel humor toevoegt aan het verhaal. Woody wordt overigens ook prachtig gespeeld door Bruce Dern die veel emotie oproept als de verwarde, vastberaden oude man.

Het landschap waar de mannen doorheen komen is niet ‘mooi’ te noemen in de traditionele zin van het woord. Payne en cameraman Phedon Papamichael weten toch met prachtige zwart-wit beelden fraai de Amerikaanse staten vast te leggen. Dat de film in zwart-wit is opgenomen, geeft een nostalgisch idee aan gebieden die zijn achtergebleven bij moderne ontwikkelingen. De sfeer die het sobere landschap en de troosteloze dorpjes oproepen weerspiegelen de treurige situatie van Woody’s gezin.

Recensie Nebraska

Aan de andere kant is het landschap ook een weerspiegeling van Nebraska in crisistijd. Het zijn moeilijke tijden en als de oude vriend Woody een miljoen dollar heeft gewonnen, kunnen veel vrienden en familie zich niet weerhouden om Woody wijs te maken dat hij hen geld schuldig is. Dat de arme man geen ‘nee’ kan zeggen, maakt het extra ontroerend. Dat Woody’s vrienden geld willen zien, is erg hardvochtig en geeft het rijk zijn een scherp randje. Dat komt de film ten goede en maakt het lot van Woody alleen maar aangrijpender. Payne vertelt met Nebraska het aandoenlijke verhaal van een oude man die nog iets bijzonders wil bereiken en doet dat op voortreffelijke wijze.

Merijn Wierenga