HAL 9000 stem Douglas Rain overleden

De Canadese acteur Douglas Rain is zondag op 90-jarige leeftijd overleden. Het nieuws werd bekend gemaakt door het Stratford Festival, waarvan Rain mede-oprichter was in 1952. Rain was voornamelijk toneelacteur, maar staat onder het grote publiek bekend als de iconische stem van HAL 9000: de hyperintelligente computer van Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey (1968).

“Canadian theatre has lost one of its greatest talents and a guiding light in its development. Douglas Rain was that rare artist: an actor deeply admired by other actors. Douglas shared many of the same qualities as Kubrick’s iconic creation: precision, strength of steel, enigma and infinite intelligence, as well as a wicked sense of humour,”

Aldus Antoni Cimolino, artistieke directeur van het Stratford Festival.

Douglas Rain werd geboren in Winnipeg. Hij studeerde acteerwerk in Canada en Engeland. Hij heeft in veel theaterproducties gespeeld, zoals Henry V. In 1972 werd hij genomineerd voor een Tony Award voor zijn bijrol in Vivat! Vivat Regina!

De acteur nam de voice overs van HAL 9000 op tijdens de post-productie van 2001. Meerdere acteurs gingen hem voor. Martin Balsam vond Kubrick te Amerikaans klinken voor de rol, en Nigel Davenport klonk juist weer te Brits. Kubrick koos Rain uiteinelijk uit omdat hij zijn voice over werk had gehoord in de documentaire Universe (1960), wat een inspiratiebron was voor 2001. Rains zachte stem vond Kubrick perfect werken om de moordende A.I. tot leven te brengen.

Rain speelde de rol van HAL opnieuw in 2010: The Year We Make Contact (1985). In de Woody Allen film Sleeper (1973) speelde hij ook een kwaadaardige computer. Om zijn stem te verlenen voor parodieën op zijn personage heeft hij altijd geweigerd, zoals toen hij een verzoek afwees om een Super Bowl reclamespotje over de Y2K bug op te nemen.

Douglas Rain laat drie kinderen en één kleinkind achter.

R.I.P. Douglas Rain 1928 – 2018