Harry Potter & James Bond acteur Robbie Coltrane overleden

Acteur Robbie Coltrane, bekend van onder meer de Harry Potter en James Bond-filmreeks, is op 72-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn agent.

Coltrane’s agent, Belinda Wright, liet weten:

“For me personally, I shall remember him as an abidingly loyal client as well as being a wonderful actor. He was forensically intelligent, brilliantly witty, and after 40 years of being proud to be to called his Agent, I shall miss him.”

Robbie Coltrane

Robbie Coltrane was een Schotse acteur, komiek en schrijver. Hij werd benoemd tot OBE in de 2006 New Year Honours door koningin Elizabeth II voor zijn diensten aan drama. In 1990 ontving Coltrane de Evening Standard British Film Award – Peter Sellers Award voor komedie. In 2011 werd hij geëerd voor zijn “uitstekende bijdrage” aan film tijdens de British Academy Scotland Awards.

Hij begon zijn carrière samen met Hugh Laurie, Stephen Fry en Emma Thompson in de schetsreeks Alfresco (1983-1984). In 1987 speelde hij in de BBC-miniserie Tutti Frutti naast Thompson, waarvoor hij zijn eerste British Academy Television Award ontving. Coltrane kreeg vervolgens nationale bekendheid met in de hoofdrol als criminele psycholoog Dr. Eddie “Fitz” Fitzgerald in de ITV-televisieserie Cracker (1993-2006), een rol waarin hij de British Academy Television Award voor beste acteur ontving in drie opeenvolgende jaren (1994 tot 1996) ).

De beroemdste rol van Coltrane was die van Rubeus Hagrid in de Harry Potter-filmreeks. Coltrane stond ook bekend om zijn rol als Valentin Zukovsky in twee James Bond-films – GoldenEye en The World Is Not Enough.

In 2011 speelde Coltrane de hoofdrol in de videoclip van de vernieuwde single Deeper Understanding van Kate Bush.

R.I.P. Robbie Coltrane 2022

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter