Harvey Weinstein zou privédetectives ingehuurd hebben

Sinds 5 oktober hebben meerdere vrouwen in de filmindustrie zich uitgesproken tegen de 65-jarige filmproducent Harvey Weinstein. Hij zou jarenlang zijn weggekomen met seksuele delicten. Nu blijkt dat Weinstein privédetectives zou hebben ingehuurd om vrouwen dwars te zitten die zeiden dat ze seksueel waren lastig gevallen. Dit meldt The New Yorker op gezag van zeven getuigen en op basis van informatie in documenten.

Volgens The New Yorker vermoedde Weinstein dat enkele vrouwen aangifte tegen hem wilden doen en huurde hij daarom in het najaar van 2016 de detectivebureaus Kroll en Black Cube in. Black Cube wordt geleid door oud-medewerkers van de Israëlische geheime dienst Mossad en Kroll is een bureau dat zich vooral bezighoudt met bedrijfsgeheimen.

Weinstein hoopte informatie te krijgen over de vrouwen die hem beschuldigden en daarnaast gebruikten Weinstein en de privédetectives journalisten om details te achterhalen van de vrouwen die mogelijk tegen hem zouden kunnen getuigen. Weinstein wilde de informatie gebruiken om de vrouwen te intimideren, in diskrediet te brengen of op andere wijze tegen te werken. Een van de vrouwen die bespioneerd zou zijn is de actrice Rose McGowan. Ze heeft vorige maand de filmproducent er openlijk van beschuldigd haar te hebben verkracht. Een van de detectives van Weinstein zou zich hebben voorgedaan als een vrouwenrechtenactivist en nam minstens vier ontmoetingen met McGowan op. Weinstein heeft via zijn woordvoerder Sallie Hofmeister het verhaal van The New Yorker afgedaan als fictie.

“It is a fiction to suggest that any individuals were targeted or suppressed at any time.”

Inmiddels heeft ook de Academy of Motion Pictures and Sciences zich gedistantieerd van Harvey Weinstein. Naast de Oscars hebben veel mensen Weinstein laten vallen. Zo heeft zijn echtgenoot Georgina Chapman zich van hem afgekeerd. Ook politici die zich met hem associeerden, als Hillary Clinton en Barack Obama, hebben zijn daden veroordeeld in een verklaring. Eerder werd hij al ontslagen bij The Weinstein Company.

Op het moment zijn er 22 actrices die naar voren zijn gestapt om hun verhaal rond de wandaden van Weinstein te vertellen. Het gaat om: Kate Beckinsale, Cara Delevingne, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Heather Graham, Mira Sorvino, Rosanna Arquette, Asia Argento, Romola Garai, Lea Seydoux, Mia Kirshner, Melissa Sagemiller, Sophie Dix, Emma De Caunes, Tomi-Ann Roberts, Dawn Dunning, Erika Rosenbaum, Katherine Kendal, Judith Godrèche, Jessica Barth, Rose McGowan en Ashley Judd. De beschuldigingen variëren van ongepaste opmerkingen tot fysieke aanranding of zelfs verkrachting. Sommige vrouwen claimen zich al deze jaren stil te hebben gehouden wegens schaamte, of omdat ze Weinstein als een veel te machtig figuur zagen. Ook zou hij schikkingen hebben getroffen of contracten hebben samengesteld om zijn slachtoffers het zwijgen op te leggen. In sommige gevallen werden de verhalen van de actrices ook niet geloofd.

Sommige actrices vertellen ook dat er meer figuren in Hollywood rondlopen die zich net als Weinstein misdragen, en dat er iets aan de cultuur verandert moet worden.