HBO’s Chernobyl beste serie ooit

HBO‘s Chernobyl is de beste tv-serie ooit. Dat blijkt uit de cijfers die kijkers aan series geven op de toonaangevende film- en tv-site IMDb. De vijf afleveringen waren de afgelopen weken te zien.

Volgens Variety scoort de serie nu op basis van meer dan 140.000 stemmen een gemiddelde waardering van 9,7 van de tien. Chernobyl doet het daarmee beter dan AMC’s Breaking Bad (gemiddeld een 9,5), Planet Earth II van de BBC (gemiddeld een 9,5), HBO’s Band of Brothers (gemiddeld een 9,5), de originele Planet Earth (gemiddeld een 9,4), HBO’s Game of Thrones (gemiddeld een 9,3) en HBO’s The Wire (gemiddeld een 9,3).

De miniserie is dus erg geliefd, maar Rusland vindt het allemaal niet leuk. Niet alleen dat, maar een Russisch netwerk maakt nu een eigen serie over Tsjernobyl. Volgens The Moscow Times worstelt Rusland met het feit dat HBO, een Amerikaans televisiekanaal, het verhaal vertelde over hun helden. Verschillende grote mediakanalen in het land hebben kritiek geuit op de serie, die een nationale sensatie is in Rusland.

De populairste krant van Rusland zegt dat concurrenten de serie gebruiken om de reputatie van Rusland als nucleaire macht te bezoedelen. “Caricature and not the truth,”  klinkt het in de Russische pers. Een van de belangrijkste nieuwskanalen in het land zei dat de enige dingen die ontbreken ‘de beren en accordeons zijn’.

Daarom werkt de Kremlin-gezinde zender NTV aan een eigen versie van de serie, die moet gaan een Amerikaanse CIA-agent die de kerncentrale infiltreerde en de fatale explosie van de kernreactor veroorzaakte om de Sovjet-Unie in diskrediet te brengen. Historische bewijzen voor deze theorie zijn er niet. Het verhaal volgens regisseur Alexander Muradov:

 “One theory holds that Americans had infiltrated the Chernobyl nuclear power plant and many historians do not deny that, on the day of the explosion, an agent of the enemy’s intelligence services was present at the station.”

De vijfdelige miniserie is gebaseerd op de explosie van de kerncentrale van Tsjernobyl op 26 april 1986. De show zoomt in op het leven van de mannen en vrouwen die heldhaftig handelden om de catastrofale schade te beperken die de voormalige Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek verwoestte.

Jared Harris speelt Valery Legasov, een vooraanstaande Sovjet kernfysicus. Als onderdeel van het antwoordteam was hij een van de eersten die de omvang van de ongeëvenaarde ramp begreep. Stellan Skarsgård speelt de Sovjet vice-premier Boris Shcherbina, die door het Kremlin wordt aangesteld om de regeringscommissie voor Tsjernobyl te leiden in de uren onmiddellijk na het ongeluk. Emily Watson speelt Ulana Khomyuk, een Sovjet kernfysicus die het mysterie van de ramp in Tsjernobyl probeert op te lossen.

De hoofdrollen worden gespeeld door Jared Harris, Stellan SkarsgårdEmily Watson, Paul Ritter, Jessie Buckley, Adrian Rawlins, Con O’Neill, Sam Troughton, Adam Nagaitis, Barry Keoghan, Ralph Ineson, Mark Lewis Johns, Fares Fares en David Densik.

Johan Renck regisseerde Chernobyl op basis van het script van Craig Mazin, die ook als uitvoerend producent zal dienen.