Het Jaar van Fortuyn is vanaf 25 maart te zien op NPO 1 en NPO Plus.

Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr spelen de hoofdrollen in de nieuwe miniserie Het jaar van Fortuyn. De vijfdelige miniserie laat zien hoe in een periode van nog geen jaar het politieke landschap in Nederland voorgoed verandert. Een verhaal over nieuwe politiek, de opkomst van het populisme, toenemende polarisatie, een democratie onder druk en het verlangen om gehoord te worden. Het jaar van Fortuyn is vanaf 25 maart te zien op NPO 1 en NPO Plus.

Het Jaar van Fortuyn

Niks lijkt Ad Melkert in de weg te staan om het stokje over te nemen van minister-president Wim Kok. Maar als twee vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York boren, brengt dit een schokgolf teweeg die ook in Nederland voelbaar is. De spraakmakende columnist Pim Fortuyn besluit de politiek in te gaan en sluit zich aan bij de nieuwe partij Leefbaar Nederland. In de verkiezingsstrijd die volgt, zien we hoe Fortuyn onder vuur komt te liggen als hij de islam een achterlijke cultuur noemt.

Fortuyn wordt uit de partij gezet en hij richt zijn eigen partij op: de Lijst Pim Fortuyn. Ondertussen probeert Melkert de regie over de campagne terug te krijgen. Maar in zijn pogingen de juiste te strategie te vinden, wordt hij dwarsgezeten door zijn eigen partijgenoten. Naarmate de populariteit van Fortuyn groeit, wordt ook het verzet tegen zijn persoon steeds heviger. Terwijl de gemoederen in het land steeds hoger oplopen, nadert de LPF in de peilingen de PvdA.

Op 6 mei 2002, enkele dagen voor de verkiezingen, wordt Fortuyn neergeschoten. Hij overleeft de aanslag niet. De woede die uitbreekt in het land keert zich tegen Melkert, die in het zicht van de eindstreep alles op alles zet om overeind te blijven.

De hoofdrollen worden gespeeld door Jeroen Spitzenberger, Ramsey Nasr, Fedja van Huêt, Jaap Spijkers, Carly Wijs,  Frank Lammers, Thijs Römer, Teun Luijkx. Verder zijn er rollen weggelegd voor onder anderen Tijn Docter, Olinda Larralde Ortiz, Jeroen de Man, Dick van den Toorn, Jorrit Ruijs en Malou Gorter.

Het scenario van Het jaar van Fortuyn is geschreven door Pieter Bart Korthuis en Nathan Vecht, de regie is in handen van Michiel van Jaarsveld. De serie is een productie van Hollands Licht.

Het jaar van Fortuyn is vanaf vrijdag 25 maart om 21.30 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1 en NPO Plus.

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter