Interview | Joost Maaskant, zaakleider Pleinbioscoop Rotterdam

Interview met Joost Maaskant, zaakleider van de Pleinbioscoop Rotterdamdoor: Erik Jansen

ghj

Fotografie: Fleur Beerthuis

Filmliefhebbers in Rotterdam hoeven in de maand augustus niet bang te zijn om weg te zweten in de hete zaal van de bioscoop. Voor de 27ste keer op rij wordt namelijk van woensdag 10 augustus tot en met zondag 28 augustus de Pleinbioscoop Rotterdam georganiseerd op het Museumpark in de havenstad. 19 dagen lang, lekker in de buitenlucht genieten van fantastische films op een ontzettend groot beeldscherm! Zowel recentere bioscoopfilms, als klassiekers en buitenlandse films komen bij de Pleinbioscoop aan bod. Erik Jansen sprak met Joost Maaskant, zaakleider van Stichting De Loodsen die het evenement dit jaar voor de 8ste keer organiseert.

Erik: “Kunt u ons iets vertellen over de geschiedenis van de Pleinbioscoop in Rotterdam?”

Joost: “Pleinbioscoop Rotterdam bestaat al heel lang, al bijna 30 jaar. Het is ooit begonnen op het Schouwburgplein en is vervolgens verhuist naar het Museumpark. Tijdens de verbouwing van het park heeft het evenement plaatsgevonden op de Mullepier om vervolgens weer terug te keren op het Schouwburgplein. Een aantal verschillende organisatoren hebben in het verleden de Pleinbioscoop georganiseerd, onder andere de organisatie van het Openlucht Bioscoop. Vervolgens heeft Stichting de Loodsen het evenement opgepakt. Al die tijd lang is er geen editie overgeslagen. Behalve wanneer het weer tegenzat en we een avond moesten annuleren”

iiooh

Fotografie: Fleur Beerthuis

Erik: “Inderdaad! Ik kan mij van vorig jaar herinneren dat tijdens de eerste vijf minuten van de film Frank het ontzettend hard begon te regenen en te bliksemen. Uit veiligheid moesten we allemaal zo snel mogelijk het terrein verlaten.”

Joost: “Het weer is altijd even spannend, maar laten we het daar vooral niet over hebben! Dit jaar beginnen we een uurtje later en gaan de poorten om 20:00 open. Het wordt ook iedere avond 3 minuten later donker. Hier moeten we in het begin van het evenement rekening mee houden.”

Erik: “Ik bezoek tijdens de Pleinbioscoop graag oude films of films die ik niet in de bioscoop heb kunnen zien. Jaws en Vertigo waren een aantal voorbeelden daarvan en een favoriet die ik ontdekt heb tijdens Pleinbioscoop was Jägten (The Hunt). Wat was uw favoriete film tijdens eerdere edities?”

Joost: “Het is voor mij persoonlijk een beetje lastig. Ik ben natuurlijk druk in de weer tijdens zo’n avond en kijk meestal de helft van een film. We hadden een paar jaar terug een bijzondere film waarbij de impact zo groot was dat zelfs de mensen achter de bar stonden te huilen. Helaas is de naam van die film mij even ontschoten. Een andere film die mij bij is gebleven is North by Northwest. Die klassiekers zijn gewoon zo prachtig op het grote scherm. Het heeft natuurlijk ook met de sfeer van de avond te maken en elke avond heeft ook zijn eigen karakter en dynamiek. Een memorabele avond is een film die we speciaal voor doven hadden getoond. Er waren zo’n 800 doven aanwezig en die zich thuis en welkom voelden tijdens de avond. We hadden zelfs speciaal doventolks aanwezig. Zo proberen we ook een bijzondere of specifieke doelgroep naar de Pleinbioscoop te trekken.

Erik: “Pleinbioscoop Rotterdam geeft startende filmmakers een kans om een korte film vooraf aan de hoofdfilm te tonen. Wat kunt u hier meer over vertellen?”

Joost: “We draaien films die recent in bioscoop hebben gedraaid en een aantal klassiekers. We hebben niet zo zeer een artistieke doelstelling en willen eigenlijk de beste en leukste films van de afgelopen jaren laten zien. Zowel grote als kleine titels. Het is dat die korte films, waar ik zelf ook zo van hou, eigenlijk meer terugkomen op filmfestivals in verzamelprogramma’s. Die worden normaal gesproken alleen gezien door mensen die er specifiek naartoe gaan.

Erik: “Je ziet het zo af en toe wel in de reguliere bioscopen. Denk bijvoorbeeld aan de Pixar-shorts, die ook ontzettend goed zijn.

Joost: “Ja, het komt wel een beetje terug de laatste tijd. Bij het Pleinbioscoop is ‘En Plein Public’ begonnen als een kleine verassing vooraf, en daarnaast is het ook leuk dat filmmakers hun werk op het grote doek zien samen met een groot publiek. We krijgen daar steeds meer aanmeldingen voor binnen.”

ojó

Fotografie: Fleur Beerthuis

Erik: “Zit er ook een prijs verbonden aan die korte films?”

Joost: “Ja. Dit jaar is er een record van 96 inzendingen binnengekomen. Daarvan worden er een aantal van geselecteerd om te tonen tijdens de avonden. De jury kiest vervolgens één winnaar. De prijs wordt door onze partner ShortsTV verdubbeld. De winnaar van En Plein Public wint dan een bedrag van € 2000,-.

“Ook zijn we dit jaar in samenwerking met Cinecrowd begonnen met ‘Pitchen op het Plein’. Hierbij kunnen er conceptplannen voor films worden ingezonden. Uit de inzendingen worden er een aantal gekozen die tijdens de avond hun idee voor een film mogen pitchen voor het publiek. Hierbij werken we samen met het VSBfonds. Het bedrag dat beschikbaar is gesteld als prijs, kan je zien als head start voor een filmproject en is dus ook weer een stimulans voor startende filmmakers.”

Erik: “Wat kunnen bezoekers dit jaar verwachten?”

Joost: “Natuurlijk wordt iedere avond geopend door Rotterdamse muzikanten. Tevens zijn er heerlijke drank- en eetkraampjes aanwezig.”

Erik: “Ik kan me herinneren dat er tijdens een editie een caravan aanwezig was waarin zich een mini-bioscoop bevond. Kunnen we dat dit jaar weer verwachten?”

Joost: “Ja, dat was toen gedaan door Cineville waar we mee samenwerken. Ik weet nog niet waar Cineville dit jaar mee aankomt en of ze de caravan nog hebben. Wel leuk voor Cineville pashouders: Op vertoon van de pas is de entree gratis!

op[

Fotografie: Fleur Beerthuis

Wat betreft de films kun je in het programma zien dat we wederom een combinatie hebben van nieuwe en oude films. In het bijzonder wil ik de films Belgica noemen die we speciaal voor blinden tonen. Er is namelijk een app ontwikkeld waarbij er wordt verteld wat er op het scherm te zien is. Over het algemeen willen we zoals elk jaar een geweldige, maar ook laagdrempelige editie organiseren voor iedereen die het leuk vindt om in de buitenlucht ’s avonds naar een film te kijken!”

Het programma Pleinbioscoop Rotterdam
Woensdag 10 augustus Opening: Avond van de Rotterdamse film  – De Pedaalridder
Donderdag 11 augustus
Room
Vrijdag 12 augustus
Spotlight
Zaterdag 13 augustus E.T. (Klassieker gepresenteerd door Veronica TV)<span
Zondag 14 augustus Ciudad Delrio
Maandag 15 augustus
Our Little Sister
Dinsdag 16 augustus
Deadpool
Woensdag 17 augustus
Hail, Ceasar
Donderdag 18 augustus
Casablanca (Klassieker)
Vrijdag 19 augustus
Bridge Of Spies
Zaterdag 20 augustus
Belgica
Zondag 21 augustus
The Idol
Maandag 22 augustus
Le Tout Nouveau Testament
Dinsdag 23 augustus
Love & Fiendship
Woensdag 24 augustus
Elle
Donderdag 25 augustus
Straight Outta Compton
Vrijdag 26 augustus
Aliens (klassieker)
Zaterdag 27 augustus
Spectre
Zondag 28 augustus
The Lobster

Kaartverkoop (online of aan de deur)

Tarieven Pleinbioscoop Rotterdam 2016

Normaal: 5,- euro
Korting medewerkers Erasmus MC: 4,- euro
Cineville pashouders: Gratis!
10-ritten kaart (met max 2 personen per avond gebruiken): 35, – euro
Steun-de-Pleinbios-tarief: 7,- euro
Openingstijden: het terrein is van 20:00 uur tot 24:00 uur geopend
Aanvang: Het programma, inclusief voorfilm start om 21:15 uur

Voor meer informatie over Pleinbioscoop Rotterdam ga je naar pleinbioscooprotterdam.nl

Fotografie: Fleur Beerthuis