Jaaroverzicht 2014 (Martijn Pijnenburg)

2014 was weer een spectaculair filmjaar. Martijn Pijnenburg mag dan lang niet alle films gezien hebben, toch heeft hij genoeg gezien om een Top 4 beste en een Top 3 slechtste films voor jullie te maken.

De 4 beste films

Mijn jaaroverzicht begint met The Grand Budapest Hotel op de vierde plaats. Deze zeer sfeervolle komedie was zowel lachwekkend als prachtig in elkaar gezet. Nummer 3 is de Scandinavische komedie De 100 Jarige Man Die Uit Het Raam Klom en Verdween, een verassend leuke film waarbij de hele zaal bijna continue aan het lachen was. Deze film wordt gevolgd door de sterk geacteerde oorlogsfilm Fury. Alhoewel we al veel ooit in andere historische films hebben gezien, sleurt deze film je bijna letterlijk mee het oorlogsgeweld in. Hoe grappig en aangrijpend bovenstaande films ook waren, er was geen twijfel over welke film nummer 1 zou worden. The Wolf of Wallstreet was een 3 uur durend gekkenhuis, dat ondanks een matige scene maar niet wist te vervelen. De taferelen van Jordan Belfort en zijn collega´s waren voor mij zowel verwerpelijk, inspirerend als lachwekkend. Bovendien bleek de combinatie van regisseur Martin Scorsese en acteur Leonardo DiCaprio weer eens puur goud te zijn.

  1. The Wolf of Wall Street
  2. Fury
  3. De 100 Jarige Man Die Uit Het Raam Klom en Verdween
  4. The Grand Budapest Hotel

De 3 slechtste films van 2014

Natuurlijk kunnen er niet alleen goede films uitgebracht worden. Ook 2014 zag weer een hoop slechte films. Het liefst vermijd ik deze films, maar het kan weleens gebeuren dat een film heel anders blijkt te zijn dan je verwachtte. Zo was Hercules best vermakelijk, maar ik was deze al bijna vergeten. Dit zegt vaak al voldoende. Het feit dat deze matige popcornfilm de naam van een Griekse mythe en legende mocht dragen, is reden genoeg om deze in de top 3 te plaatsen. Nummer 2 is Let´s Be Cops. Het uitgangspunt was leuk, maar de komedie had verder weinig te bieden. Daarnaast kwam het actiegedeelte gewoon slecht uit de verf. Toch was voor mij Seth Macfarlene´s westernkomedie A Million Ways to Die in the West de grootste tegenvaller. Het sfeertje was er en de cast deed hun best, maar met name de humor was bedroevend. Het verbaasde me dat de schrijver van Family Guy zo een inspiratieloos werk kon afleveren.

  1. A Million Ways to Die in the West
  2. Let’s Be Cops
  3. Hercules

Martijn Pijnenburg