James Bond theme componist Monty Norman op 94-jarige leeftijd overleden

Monty Norman, componist van de meteen herkenbare James Bond theme, is op 94-jarige leeftijd overleden. De BBC meldde het nieuws voor het eerst en zei dat zijn familie zijn dood had bevestigd.

Het beroemdste werk van Norman werd gemaakt als onderdeel van de score voor de eerste Bond-film, Dr. No, die in 1962 werd uitgebracht met Sean Connery in de hoofdrol. Norman zei dat hij de kenmerkende gitaarrif, die voor het eerst verscheen als onderdeel van een medley tijdens de opening van de film, baseerde op een eerder stuk genaamd Good Sign, Bad Sign, dat hij maakte voor een muzikale bewerking van VS Naipul’s A House for Mr Biswas. Een jazzarrangement van John Barry voor de film leidde ertoe dat Barry vaak ten onrechte werd geïdentificeerd als de componist van het stuk. Norman stapte naar de rechtbank en won in 2001 een rechtszaak wegens smaad tegen de Sunday Times om zijn eer te verdedigen.

Monty Norman

Monty Norman begon zijn carrière als zanger bij big bands en zong ook in verschillende variétéshows. Samen met Benny Hill, Peter Sellers en Tommy Cooper was hij in de jaren 50 en 60 een echte publiekstrekker.

Eind jaren zestig keerde hij zingen de rug toe en ging componeren voor artiesten als Cliff Richard, Tommy Steele, Count Basie en Bob Hope. Daarna ging hij teksten voor musicals schrijven (zoals Make Me An Offer) en uiteindelijk ook filmmuziek. Hij schreef onder andere de muziek voor de sciencefictionklassieker The Day the Earth Caught Fire en de eerste James Bondfilm Dr. No.

Monty Norman 1928 – 2022

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter