JRR Tolkien Estate verwerpt film met Nicholas Hoult in de hoofdrol

De biopic Tolkien over het leven van The Lord of the Rings schrijver J.R.R. Tolkien is verworpen door de familie van de schrijver. Via The Guardian heeft de Tolkien Estate via een woordvoerder laten weten:

“They wish to make clear that they did not approve of, authorise or participate in the making of this film. They do not endorse it or its content in any way”.

De woordvoerder voegde toe dat de nabestaanden nog niets hebben gezien van de biopic Tolkien en hun verklaring dus niet baseren op de inhoud. De familie zou wel vaker zijn gevraagd voor medewerking aan films over de Engelse schrijver die in 1973 overleed. Of ze ook van tevoren zijn benaderd voor deze biopic is niet duidelijk.

Tolkien vertelt over de vormende jaren van de schrijver die als wees vriendschap, liefde en artistieke inspiratie vindt bij een groep mede-buitenbeentjes op school. De uitbraak van de Eerste Wereldoorlog dreigt het broederschap uit elkaar te drijven. Al deze ervaringen hebben Tolkien geïnspireerd om zijn befaamde verhalen over Midden Aarde te schrijven.

De biopic over de schrijver van The Hobbit en The Lord of the Rings is afkomstig van Fox Searchlight en Chernin Entertainment en heeft tevens rollen voor Lily CollinsGenevieve O’Reilly, Colm Meaney, Derek Jacobi, Anthony Boyle, Patrick Gibson en Tom Glynn-Carney.

Tolkien is geregisseerd door Dome Karukoski (The House of Dark Butterflies) op basis van een scenario door David Gleeson en Stephen Beresford. De film is vanaf 6 juni 2019 in de Nederlandse bioscoop te zien.