Komiek en acteur Jerry Lewis overleden

De Amerikaanse komiek Jerry Lewis is op 91-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Las Vegas. Zojuist heeft zijn management dat bevestigd tegenover Variety. Het nieuws werd eerder al bekend gemaakt in een Twitter bericht van een journalist van the Las Vegas Review-Journal.

In 1946 begon Lewis zijn samenwerking met acteur en zanger Dean Martin. Het duo Martin and Lewis zou in totaal 16 films maken. Martin overleed in 1995. Een van Lewis zijn bekendste films is The Nutty Professor (1963), een komische versie van Dr. Jekyll and Mr. Hyde, die hij regisseerde en ook de titelrol in speelde. In 1982 stond hij tegenover Robert de Niro in The King of Komedy, waar hij een persiflage op zichzelf speelde genaamd Jerry Langford. Lewis bleef tot op late leeftijd acteren. Zijn laatste rol speelde hij in 2016 in The Trust, als de vader van Nicolas Cage.

Buiten de VS had Lewis ook veel succes in Europa. In Frankrijk groeide hij uit tot cultuuricoon. In de jaren 80 maakte hij daar ook een aantal films, en zou hij meerdere onderscheidingen krijgen. Daarnaast werd hij in 1977 genomineerd voor een Nobelprijs voor zijn inzet voor de Muscular Dystrophy Association.

Lewis was sinds 1983 gelukkig getrouwd met zijn vrouw SanDee Pitnick, waarmee hij ook een dochter kreeg. Daarnaast had hij zes kinderen uit een eerder huwelijk.

R.I.P. Jerry Lewis 1926 – 2017