Kritiek op genderneutraal Gouden Kalf
De Gouden Kalveren, de belangrijkste filmprijzen van Nederland, worden vernieuwd. De categorieën voor beste mannen- en vrouwenrollen verwijden en maken plaats voor een genderneutraal Gouden Kalf. Aanleiding is de discussie over (gender)inclusiviteit.
Vanaf de aankomende editie van het Nederlands Film Festival (NFF) wordt één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol uitgereikt. Voor elk van deze twee prijzen worden vijf acteerprestaties genomineerd. Ook in de categorie Dramaserie wordt vanaf dit jaar eveneens één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één voor Beste Bijrol (een nieuwe categorie) overhandigd. Ook nieuw is het Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol Korte Film. Dit heeft het NFF in samenspraak met de Dutch Academy For Film (DAFF) en ACT Acteursbelangen na onderzoek besloten.
Genderneutraal Gouden Kalf
Over de vernieuwing van de Gouden Kalveren, licht Silvia van der Heiden, Algemeen Directeur NFF toe:
“Wereldwijd speelt al jaren de discussie over genderinclusiviteit en deze is ook binnen de nationale en internationale film- en beeldsector urgent. Het NFF beweegt mee met de tijdgeest en heeft ervoor gekozen om, zoals bij de andere Gouden Kalveren al decennia het geval is, het onderscheid tussen man en vrouw bij de acteerprijzen op te heffen.”
Jenny Booms, directeur Dutch Academy For Film (DAFF), over de herziening van de filmprijzen:
“Als Academy willen we alle makers verenigen, ongeacht beroep, achtergrond of geslacht. Inclusiviteit in de sector is een belangrijk aandachtspunt voor ons. Samen met NFF en ACT hebben we onderzocht of er onder de acteurs, en onder onze leden, behoefte was aan verandering binnen de branche. Gezien de overwegend positieve reacties is het niet meer dan logisch dat wij hier als DAFF gehoor aan geven. Uiteindelijk gaat het de stemmers uitsluitend om vakmanschap, bij het kiezen van de nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren.”
Manoushka Zeegelaar Breeveld, voorzitter ACT acteursbelangenvereniging:
“ACT ziet graag brede representatie van acteurs. De prijzen zijn daar een belangrijke schakel in. We verheugen ons op volgend jaar wanneer het Kalf voor Aanstormend Talent een nieuwe categorie wordt. Voor nu is deze nieuwe indeling een eerste stap op weg naar meer inclusiviteit en diversiteit. In het bijzonder met het nieuwe kalf voor Beste Hoofdrol Korte Film zijn wij blij, omdat de diversiteit van acteurs en makers die voor deze prijs in aanmerking komen tot nu toe het grootst is.”
Diverse acteurs hebben inmiddels ook gereageerd op dit nieuws. Acteur Yorick van Wageningen besloot na de beslissing uit de Academy te stappen. Hij schrijft:
“Ik begrijp niet dat een beslissing zo omvangrijk als deze niet aan de leden is voorgelegd. Zelfs al is het genderneutraal maken van de acteursprijzen misschien niet verkeerd; het gekozen moment om dit te doen kan nauwelijks slechter. De hele cultuursector is de afgelopen anderhalf jaar vermoord. Tienduizenden makers staat het water tot aan de lippen. Talent is vernietigd. En uitgerekend dit moment nemen jullie zonder ledenraadpleging een beslissing op basis van buitengewoon geladen identiteitspolitiek waarvan je op je vingers kunt natellen dat die de komende tijd de discussie gaat beheersen.”
Mijn brief aan het bestuur van de Dutch Academy for Film. pic.twitter.com/7znfHgLBBW
— yorick van wageninge (@yocko) August 19, 2021
Actrice Katja Herbers deelt de brief van Van Wageningen op Twitter. Ze schrijft:
“Wie wordt hiermee geholpen? In ieder geval niet de vrouw (die nog altijd minder rollen tot haar beschikking heeft dan de man) en ook niet de Nederlandse film, die hiermee aandacht voor twee films minder genereert.”
Wie wordt hiermee geholpen? In ieder geval niet de vrouw (die nog altijd minder rollen tot haar beschikking heeft dan de man) en ook niet de Nederlandse film, die hiermee aandacht voor twee films minder genereert. https://t.co/75dSabwGHD
— Katja Herbers (@katjaherbers) August 19, 2021
Regisseur Dick Maas ziet echter ook voordelen. Hij schrijft op Twitter:
“Mannen mogen nu eindelijk in een jurk naar het Gala i.p.v. die verplichte smoking!”
Nederlands Film Festival
Het Gouden Kalf, de Grote Prijs van de Nederlandse Film, wordt sinds de eerste editie van het Nederlands Film Festival in 1981 jaarlijks uitgereikt aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten en acteurs. Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september t/m 2 oktober 2021. De nominaties worden bekendgemaakt op maandagavond 27 september. Op vrijdagavond 1 oktober is de feestelijke uitreiking van de filmprijzen op het Grolsch Gouden Kalveren Gala in Utrecht.
VOLG ONS
Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.